Hypotheek voor verbouwing: voorwaarden en alternatieven

Met de krapte op de woningmarkt, kiezen steeds meer mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Heeft u verbouwplannen, maar niet voldoende middelen om dit deels of volledig zelf te financieren? Dan kunt u een tweede hypotheek voor de verbouwing afsluiten. Hoe gaat dit in zijn werk? Aan welke voorwaarden moet u voldoen? En zijn er ook alternatieven?

Een hypotheek voor verbouwing

Wilt u ruimer wonen, maar niet verhuizen? Met een verbouwing realiseert u al snel tientallen extra vierkante meters. Voldoende voor meer woonruimte, een uitbouw van de keuken of een extra slaapkamer bijvoorbeeld. Om dit te kunnen realiseren heeft u wel financiële middelen nodig. Een tweede hypotheek kan dan een mogelijkheid zijn. Hieraan zitten wel een paar voorwaarden. Zo mag uw woning niet onder water staan en wordt het geld in een depot bewaard bij de bank en is het puur en alleen bedoeld voor kosten van de verbouwing. Een tweede hypotheek is een lening bovenop uw eerste hypotheek. De eerste hypotheek blijft gewoon op dezelfde manier doorlopen wanneer u voor een tweede hypotheek kiest.

WOZ-waarde woning

Om een extra hypotheek te kunnen afsluiten naast uw lopende hypotheekschuld moet de moet je WOZ-waarde van de woning hoger zijn dan de totale hypothecaire schuld. Dit is een middel waarmee de hypotheekverstrekker zich indekt tegen risico’s. Niet elke verbouwing zal namelijk een waardestijging opleveren voor je woning. U kunt de waarde van uw woning laten bepalen middels een waardebepaling. Dit is in de meeste gevallen gratis.

Verbouwingsdepot bij de hypotheekverstrekker

Het bedrag dat u bovenop uw huidige hypotheek leent voor de verbouwing wordt in een depot van de hypotheekverstrekker bewaard. U overlegt altijd vooraf een verbouwingsspecificatie en ontvangt past geld als bewijsstukken zijn aangeleverd: facturen van de verbouwing. Bij een verbouwingshypotheek is een taxatie ná de bouwwerkzaamheden verplicht. Deze moet worden uitgevoerd door een erkend taxateur.

Welke hypotheekvorm voor extra hypotheek?

U bent bij een tweede hypotheek vrij om te kiezen voor welke hypotheekvorm u gaat, mits dit binnen uw hypotheekvoorwaarden mogelijk is. Alleen de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek geven u recht op hypotheekrenteaftrek. Of u in aanmerking komt voor een tweede hypotheek hangt o.a. af van uw inkomen, van de waarde van uw woning en van de hoogte van uw huidige hypotheek. Hypotheek berekenen.

Andere opties om een verbouwing te financieren

Naast een extra hypotheek, zijn er ook andere financieringsmogelijkheden voor de verbouwing van uw woning. Een overzicht van de alternatieven.

Uw huidige hypotheek verhogen

In sommige gevallen is het mogelijk om uw huidige hypotheek te verhogen voor een verbouwing. Als u al een groot gedeelte van uw hypotheekschuld heeft ingelost bijvoorbeeld of als er veel overwaarde op de woning zit. Ook bij het verhogen van uw huidige hypotheek bent u verplicht om het geld in een waardevermeerdering van het huis te steken. En ook in dit geval wordt de financiële toelaatbaarheid gecheckt door de verstrekker.

Verbouwing financieren uit eigen vermogen

De meest voordelige manier om uw verbouwplannen te financieren is met eigen vermogen. Spaargeld dat u in de loop der jaren opzij heeft gezet. U betaalt in dit geval geen rente omdat u niets leent en bovendien kan een verbouwing financieren met spaargeld fiscaal voordeel opleveren. Als uw spaarrekening meer dan 30.360 euro (per persoon) bevat betaalt u namelijk belasting over dit eigen vermogen.

Leestip: Hypotheek aflossen met eigen vermogen of niet?

Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is de duurste manier om verbouwingskosten te dekken. Een doorlopend krediet heeft een maximale looptijd van 15 jaar. Dit betekent dat u maandelijks relatief veel moet aflossen, omdat deze looptijd een stuk korter is dan de maximale looptijd van een hypotheek: 30 jaar. Daarnaast betaalt u bij de meeste leningen een aanzienlijk rentepercentage. Deze rente is wel fiscaal aftrekbaar als u de lening tijdens de looptijd afbetaalt.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline