Lineaire hypotheek

Wie een lineaire hypotheek afsluit gaat gedurende de looptijd steeds minder betalen. Met name mensen die nu meer verdienen dan in de toekomst kiezen voor deze hypotheekvorm. Alles wat u moet weten over de voordeligste hypotheekvorm op de lange termijn.

Wat is een lineaire hypotheek?

Sluit u een lineaire hypotheek af, dan worden uw maandlast – in tegenstelling tot bij een annuïteitenhypotheek – op termijn lager. Met name mensen die nu een hoger inkomen denken te hebben dan in de toekomst, kiezen voor deze hypotheekvorm. Mensen die van plan zijn om deeltijd te gaan werken bijvoorbeeld of woningeigenaren die op den duur helemaal willen stoppen met werken. De lineaire hypotheek is te vergelijken met een normale lening. Hoe meer schuld u inlost, hoe minder rente u betaalt. Bij een lineaire hypotheek heeft u de zekerheid dat de schuld aan het eind van de looptijd volledig is ingelost.

Maandlasten lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek bestaan uw maandlasten uit een aflossing op de hoofdsom en uit rente. De aflossing op de hoofdsom is een procentueel bedrag, gebaseerd op de totale openstaande schuld. Deze is elke maand hetzelfde. De rente die u betaalt wordt berekend over het openstaande saldo van de hoofdsom. Naarmate de looptijd van uw hypotheek verstrijkt, daalt de rente dus.

Een lineaire hypotheek aflossen

Een lineaire hypotheek lost u gelijkmatig af. Doordat de rente op termijn daalt, dalen uw netto maandlasten ook. U profiteert tevens van de financiële voordelen van hypotheekrenteaftrek, die sinds 1 mei 2013 alleen nog voor de lineaire hypotheek en voor de annuïteitenhypotheek gelden. Een kleine kanttekening hierbij is dat u in de loop der tijd minder rente betaalt en dus ook minder fiscaal voordeel heeft. Bij de lineaire hypotheek heeft u in de beginperiode hogere maandlasten, maar over 30 jaar gemeten is dit de voordeligste hypotheekvorm.

Extra aflossen

Extra aflossen kan, maar u bent wel aan regels gebonden. Een hypotheekadviseur kan u hiermee helpen. Bij een extra aflossing gaat uw maandlasten omlaag. Het is mogelijk om op die manier de looptijd van de hypotheek in te korten.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

De voordelen van een lineaire hypotheek

  • Lagere maandlasten op termijn
  • Uw aflossingsbedrag blijft gelijk, maar de rente daalt
  • De zekerheid dat uw hypotheek aan het eind van de looptijd is afgelost
  • Voordeligste hypotheekvorm, over 30 jaar gemeten

De nadelen van een lineaire hypotheek

  • Meer maandlasten in de beginperiode
  • Op termijn minder hypotheekrenteaftrek
  • Door de relatief hoge maandlasten in de beginfase krijgt u in veel gevallen een lagere hypotheek van de bank

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Van huurder naar huiseigenaar: hoe pak je dat aan?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline