Annuiteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de looptijd hetzelfde bruto maandbedrag. U gaat op termijn steeds minder rente betalen en meer schuld inlossen. Alles over de meest gekozen hypotheekvorm van Nederland.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm in Nederland. Dit komt ondermeer door de praktische manier van aflossen en door de fiscale voordelen die sinds 1 januari 2013 alleen nog maar gelden voor de annuïteitenhypotheek en voor de lineaire hypotheek. Sluit u een annuïteitenhypotheek af, dan heeft u gedurende de complete looptijd van de hypotheek dezelfde bruto maandlasten. Dit periodieke bedrag wordt de annuïteit genoemd, vandaar de benaming annuïteitenhypotheek. Dit, en alles wat u nog meer moet weten over deze hypotheekvorm, leest u op deze pagina.

Maandlasten annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek lost u de complete hypotheekschuld + rente in gedurende de looptijd van uw hypotheek. De aflossing bestaat uit twee delen: 1. de aflossing op uw schuld en 2. de rente. U betaalt elke maand hetzelfde bruto maandbedrag, tenzij de rentestanden wijzigen.

Een annuïteitenhypotheek aflossen

Uw maandelijkse aflossing zal in het eerste jaar voor het grootste gedeelte uit rente bestaan. Voordeel hiervan, is dat uw hypotheekrenteaftrek op dat moment dus ook hoger is. Naarmate u meer schuld inlost, wordt het rentebedrag lager en loopt u in op uw hypotheekschuld. Het grootste gedeelte van uw maandpremie gaat dan hier naartoe. Gemiddeld lost u bij een annuïteitenhypotheek in de eerste 10 jaar 23 procent van uw hypotheekschuld af, in de tweede 10 jaar 32 procent en in de laatste 10 jaar nog eens 45 procent. In de laatste jaren is uw fiscale voordeel precies omgekeerd. U betaalt dan in verhouding weinig rente, terwijl u juist veel aflost. Uw netto maandlasten zijn daarom relatief hoog.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

De voordelen van een annuïteitenhypotheek

  • Uw bruto maandbedrag staat gedurende de complete looptijd vast
  • De volledige hypotheek is na de looptijd afgelost
  • Veel fiscale voordelen (hypotheekrenteaftrek) in de beginperiode
  • Geschikt om een consumptief krediet mee af te lossen

De nadelen van een annuïteitenhypotheek

  • Uw netto lasten stijgen gedurende de looptijd
  • In de beginfase loopt u nauwelijks in op uw hypotheekschuld
  • Uw hypotheekrenteaftrek daalt in de loop der jaren

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies.

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline