​​Hypotheek vakantiewoning

Nederland telde volgens cijfers van het CBS in 2019 bijna 140.000 niet bewoonde woningen. Dit komt omdat steeds meer mensen – naast hun vaste verblijfadres – een vakantiewoning kopen. Slecht een klein deel van deze mensen financiert de recreatiewoning volledig uit eigen vermogen. Hoe sluit u een hypotheek voor een vakantiewoning af? Aan welke criteria moet u voldoen? En wat zijn de regels voor een hypotheek voor een vakantiewoning in het buitenland?

Criteria hypotheek vakantiewoning

Een groot deel van de mensen met een eigen vakantiewoning is voor de financiering aangewezen op een hypotheek of andere lening. De hypotheek vakantiewoning noemen we ook wel de recreatiehypotheek. Om in aanmerking te komen, moet u aan een aantal criteria voldoen. Zo moet de vakantiewoning van beton of steen zijn gebouwd en mag het bijvoorbeeld geen tiny house, houten bungalow of een verplaatsbare vakantiewoning zijn. Uw vakantiehuis moet daarnaast een minimale executiewaarde van 100.000 euro hebben en u mag er niet permanent in wonen. Bij recreatiewoningen geldt geen maximale looptijd van 30 jaar voor de hypotheek, zoals bij uw woonhuis wel geldt, maar een looptijd van maximaal 25 jaar. U kunt bij een hypotheek voor een vakantiewoning alleen kiezen uit een lineaire hypotheekvorm of de annuïteitenhypotheek, maar u komt hiermee niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De meeste aanbieders zullen maar een deel van de aankoopbedrag financieren, omdat een tweede woning meer risico’s met zich meebrengt. Bij het financieren van een recreatiewoning wordt vaak een hypotheek afgesloten waarbij het vakantiehuis als onderpand geldt. Een vakantiewoning kopen is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Hypotheek vakantiewoning buitenland

Meer dan tweederde van alle vakantiewoning waarvoor in Nederland een hypotheek wordt afgesloten bevindt zich in het buitenland. Heeft u plannen om buiten Nederland een tweede huis te kopen voor recreatieve doeleinden? Dan heeft u de keuze tussen een Nederlandse hypotheekverstrekker of één in het land van de vakantiewoning. U bent hier vrij in. Veel mensen kiezen voor het gemak, en om een taalbarrière te voorkomen bij lastige financiële stukken, voor een Nederlandse aanbieder. Buitenlandhypotheken worden overigens door steeds minder Nederlandse banken aangeboden. Kiest u toch voor een hypotheekverstrekker in het buitenland? Check dan altijd eerst of het betreffende land een belastingoverdracht heeft met Nederland.

Andere leenvormen voor een hypotheek voor uw vakantiewoning

Er zijn ook andere manier om een vakantiehuis te financieren. U kunt uw huidige hypotheek bijvoorbeeld verhogen of een persoonlijke lening afsluiten. We hebben deze en alle andere opties op een rij gezet.

Uw huidige hypotheek verhogen

Heeft u overwaarde op uw woning? Dan kan het fiscaal gezien aantrekkelijk zijn om een tweede huis te financieren met een verhoging op uw huidige hypotheek. De hypotheekrente is in dat geval lager.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

​​Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening afsluiten voor de financiering van een vakantiewoning kan, maar wordt niet vaak gedaan. Dit komt omdat de looptijd van een persoonlijk krediet kort is en de maandlasten dus relatief hoog zijn. Deze mogelijkheid biedt wel uitkomst voor mensen die de vakantiewoning binnen afzienbare tijd willen aflossen.

Een WOZ-krediet

Bij een WOZ-krediet wordt op basis van de WOZ-waarde van uw eerste huis en bijbehorende hypotheek bepaald of u in aanmerking komt voor een lening. Het WOZ-krediet is een doorlopend krediet voor huiseigenaren. Hij is simpel en snel af te sluiten en de rentetarieven zijn in de meeste gevallen erg aantrekkelijk. In de meeste gevallen is het maximale bedrag dat u kunt lenen wel te laag om de recreatiewoning volledig te kunnen financieren.

Een doorlopend krediet

Naast het doorlopend krediet speciaal voor huizenbezitters – het WOZ-krediet – is er ook het standaard doorlopend krediet. Lang niet alle banken en andere hypotheekverstrekkers bieden namelijk het WOZ-krediet aan. Het rentevoordeel is bij een WOZ-krediet vaak groter, maar om een goede vergelijking te maken kunt u deze twee vormen van een doorlopend krediet het best naast elkaar leggen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Wat doet een hypotheekadviseur?
Hypotheek aflossen of niet?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

0570 – 768841

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline