Eerlijkheid verzekert het best

Toegegeven: een leugentje om bestwil is verleidelijk om de verzekeringspremie te verlagen. Maar raadzaam is het niet! Dat merkte een Nederlandse onderneemster onlangs na een buikwandcorrectie. De verzekeraar vond het onaannemelijk dat zij in vijf maanden – de tijd tussen de aanvraag van de Arbeidsongeschiktheidsverzekering en de operatie – 62 kilo was aangekomen én keerde niet uit.

Dit voorval is redelijk extreem. Er zullen niet veel mensen bijna de helft van hun lichaamsgewicht verzwijgen, maar leugens bij verzekeringsaanvragen komen regelmatig voor. Vooral over de regelmatige bestuurder van een auto, het aantal gereden kilometers, roken, het gewicht en gepleegde strafbare feiten.

Een bekende uitdrukking is ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’. Tegenwoordig kan je ‘wel’ beter vervangen door ‘snel’, want onwaarheden op een aanvraagformulier worden meestal rap ontdekt. Massaal posten we vakantiefoto’s op Facebook en Instagram. Tegen de achtergrond van een azuurblauwe zee, staat u voor uw oldtimer in weinig verhullende zomerkleding een sigaret te roken. Leuk voor het thuisfront zo’n groet uit Spanje, maar weet u dat verzekeraars meekijken? Dat doen zij niet direct bij het aanvragen van de verzekering, maar wel als zij een verdachte schadeclaim ontvangen. Zien zij uw vakantiekiekje, dan kunt u moeilijk volhouden dat u altijd in de auto van de zaak rijdt, het figuur heeft van een fotomodel en niet rookt. Wilt u later een beroep doen op de verzekering dan kan dat grote gevolgen hebben; soms direct, soms indirect.

Stel: u brandt uw hand in de keuken en u bent een tijd uit de roulatie. Dan moet de arbeidsongeschikheidsverzekeraar uitkeren. Hij zal u echter wel aanspreken op uw gewicht en rookgewoonten als u als niet-roker geregistreerd staat én de premie herberekenen.

De gevolgen zijn groter als er een direct verband is tussen de schade en de leugen. Bijvoorbeeld als u maanden later in het ziekenhuis wordt opgenomen met astmaverschijnselen óf als u met uw klassieker (maximaal 5.000 kilometer per jaar) een medeweggebruiker aanrijdt. Als u dan een beroep doet op de verzekering, zal de verzekeraar niet of maar gedeeltelijk uitkeren. ER zijn zelfs voorvallen bekend dat er aangifte is gedaan voor opzettelijke misleiding.

Wees daarom altijd eerlijk als u een verzekering aanvraagt. De premie is misschien iets hoger als uw zoon altijd in uw auto rijdt, als u rookt en de weegschaal niet uw vriend is, maar u bent wel goed verzekerd.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline