Woningverduurzaming in actie: zonnepanelen vrijgesteld van btw en hybride warmtepomp per 2026 verplicht

Per 1 januari 2023 kunnen consumenten de 21% btw op hun aangeschafte zonnepanelen niet meer terugkrijgen. Ook heeft het kabinet aangekondigd dat woningbezitters vanaf 2026 bij het vervangen van de oude cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp moeten installeren.

Afschaffing btw zonnepanelen zonnepanelen Finenzo

Eind 2021 kondigde de Europese Unie (Raad van Ministers) aan dat het btw-tarief op zonnepanelen teruggebracht mag worden naar 0%. Dit geldt voor zowel de aanschaf als de installatie. Het kabinet wil deze maatregel al invoeren vanaf volgend jaar. En dat is goed nieuws voor huisbezitters!

Voor woonconsumenten is het terugvragen van de btw op het plaatsen of bijplaatsen namelijk een stuk ingewikkelder dan voor ondernemers. Natuurlijk kan een woonconsument een btw-advieskantoor inschakelen, maar ook dat is niet kosteloos.

Btw-teruggave vs. subsidie

De overheid komt woningverduurzamers onder andere tegemoet met de btw-teruggave (en vanaf volgend jaar de afschaffing van de btw) op zonnepanelen. Voor andere verduurzamingsmaatregelen zijn subsidies juist mogelijk. Er worden bijvoorbeeld fikse kortingen van maar liefst 30% gegeven wanneer een woningeigenaar bijvoorbeeld twee isolatiemaatregelen combineert.

Lees meer over deze subsidie bij Milieu Centraal

 

Hybride warmtepomp per 2026 verplicht

Daarnaast heeft het kabinet dus besloten dat oude cv-ketels bij vervanging minimaal moeten worden opgevolgd door een hybride warmtepomp. Naast het hybride model kan ook worden gekozen voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Deze maatregel is in het leven geroepen om een forse besparing van aardgas te realiseren, zo liet minister Jetten voor Klimaat en Energie weten. Zowel het klimaat als de eigen portemonnee zijn hierbij gebaat (vanwege de lagere energierekening).

Nu deze eerdere regeerakkoordplannen concreet zijn gemaakt en de termijn is bepaald, gaat het kabinet de komende jaren overleggen met fabrikanten en installateurs om de productie en installatie van warmtepompen op te schalen. Goed om te weten: voor woningen die niet geschikt zijn, geldt een uitzondering.

 

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline