Woning verduurzamen, zonnepanelen verzekeren en verbouwingsconflicten voorkomen

Nederland is flink aan het verbouwen en verduurzamen geslagen. De oorzaken volgen elkaar in rap tempo op: thuiswerken tijdens de coronacrisis, gevolgd door de huizencrisis en als kers op de taart door naar een energiecrisis. Zonnepanelen en warmtepompen zijn werkelijk niet aan te slepen. De Nederlandse woningeigenaren verbouwen en verduurzamen erop los. De hoge gasprijzen gaven deze trend nog eens een extra impuls. Deze maatregelen zijn dus goed voor het milieu én interessant voor de eigen portemonnee. Want anno 2023 kunnen huiseigenaren zonnepanelen soms al in slechts twee jaar terugverdienen. Maar ook als het wat langer is, is de investering nog steeds onwijs rendabel.

Hybride warmtepomp per 2026 verplicht

Is jouw oude cv-ketel aan vervanging toe? Dan ben je verplicht om over te stappen op minimaal een hybride warmtepomp. Naast het hybride model kan ook worden gekozen voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Deze maatregel is in het leven geroepen om een forse besparing van aardgas te realiseren (goed om te weten: voor woningen die niet geschikt zijn, geldt een uitzondering).

Een hybride warmtepomp gebruikt maar liefst 60% minder gas. Ook zijn er subsidies te krijgen. En natuurlijk is het rendement ook erg interessant, met oog op de huidige, hoge energieprijzen. Is jouw woning goed geïsoleerd en goed geventileerd? Dan is een volledig elektrische warmtepomp misschien iets voor jou.

Verzekeren

Als je zonnepanelen laat plaatsen, is het verstandig om je verzekeringsadviseur hiervan op de hoogte te brengen. Schade aan zonnepanelen is namelijk niet standaard voldoende gedekt: vaak is er een extra dekking nodig. Het is ook slim om na te gaan of onzichtbare schade door hagel (zoals kleine haarscheurtjes) ook gedekt zijn.

Weet je niet zeker hoe je energiebesparende maatregelen het best kunt financieren of wil je weten hoe je je zonnepanelen goed kunt verzekeren? Neem dan vooral contact op met je financieel adviseur.

Verdeeldheid

Als je als woningeigenaar flink gaat verbouwen, ben je meestal aangewezen op een aannemer of installateurs. Waar gehakt wordt, vallen spaanders: conflicten liggen altijd op de loer. Juist omdat we massaal aan het verbouwen en verduurzamen zijn geslagen, neemt het aantal geschillen ook flink toe. Volgens Nieuwsuur (die navraag heeft gedaan bij vier rechtsbijstandsverzekeraars) was het aantal conflicten tussen huiseigenaren en aannemers vorig jaar zelfs verdubbeld. De experts noemden drie belangrijkste oorzaken:

  1. Werkdruk bij aannemers. Al jaren wordt er fors bezuinigd op de bouw. Er zijn te weinig vakmensen en dat is een probleem, nu de vraag groter is dan ooit. De aannemers staan daardoor onder enorme druk en hierdoor worden er fouten gemaakt.
  2. Dure bouwmaterialen. Door de oorlog in Oekraïne is alles duurder geworden. Dit geldt ook voor de prijzen voor grondstoffen en bouwmaterialen. Hierdoor vallen de kosten vaak hoger uit dan vooraf begroot.
  3. Goedkope krachten. Omdat betrouwbare aannemers het ontzettend druk hebben, begeven steeds meer mensen zonder juiste vakkennis zich op de markt. Woningeigenaren hebben interesse in vakmensen die snel en goedkoop leveren, maar zoals zo vaak geldt ook hier dat goedkoop helaas vaak duurkoop is.

Rechtsbijstandverzekering

Ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Zo’n twee derde daarvan heeft een extra dekking afgesloten voor conflicten met aannemers. Ga je verbouwen en overweeg je een dergelijke verzekering? Maak dan vooral een afspraak met je verzekeringsadviseur. Soms is er namelijk sprake van bijvoorbeeld een aanloopperiode, of zijn andere details het uitzoeken waard. Ook zijn gedegen afspraken met betrouwbare aannemers essentieel: voorkomen is immers beter dan genezen. Zet alles op papier om verdeeldheid achteraf te voorkomen.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline