Profiteren van de hogere WOZ-waarde

De afgelopen maanden hebben eigenwoningbezitters van de gemeente bericht gekregen over hun WOZ-waarde. Voor velen was dit een onaangename verrassing: de WOZ-waarde van woningen is gemiddeld met maar liefst 17% gestegen. Toch kan een hogere WOZ-waarde ook voordelen hebben.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van onroerende zaken (waaronder woningen) die ieder jaar opnieuw door de gemeente wordt vastgesteld. De WOZ-waarde vormt de basis voor verschillende soorten belasting, waaronder de gemeentelijke onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting. Hoe hoger dus de WOZ-waarde van een woning is, des te meer belasting mensen moeten betalen.

WOZ-waardeloket

Via het WOZ-waardeloket kun je voor iedere onroerende zaak in Nederland zien wat de WOZ-waarde is. Je kunt hiervoor zoeken op postcode, adres of plaats. Let erop dat de WOZ-waarde niet altijd de werkelijke waarde weergeeft. Meestal leveren woningen bij verkoop namelijk meer op dan de WOZ-waarde.

Omdat bij een hogere WOZ-waarde ook meer belasting moet worden betaald, zijn veel mensen ontevreden over de stijging van hun WOZ-waarde. Als je denkt dat je WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kun je hiertegen binnen zes weken bezwaar maken bij de gemeente. Er zijn veel bedrijven actief die aanbieden om je hier gratis bij te helpen, maar in de praktijk betaalt de belastingbetaler deze bedrijven vanuit algemene middelen. Zelf bezwaar maken is daarnaast vaak net zo eenvoudig.

Rentekorting

De hoogte van de hypotheekrente die je als geldlener betaalt, is doorgaans afhankelijk van het risico dat de bank loopt. Als de openstaande hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van de woning hoog is, loopt de bank meer risico. Daar hoort dan ook een hoger rentepercentage bij. De verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde kan op twee manieren positief uitpakken, namelijk door een verlaging van de schuld of door een stijging van de woningwaarde. De klant komt dan terecht in een zogenaamde lagere risicoklasse.

De stijgende WOZ-waarde hoeft dus niet in alle gevallen slecht nieuws te zijn. Door de geldverstrekker te attenderen op de hogere (WOZ-)waarde kun je als eigenwoningbezitter mogelijk in een lagere risicoklasse terechtkomen. Het gevolg: een lagere hypotheekrente, lagere maandlasten én meer geld over om te sparen of leuke dingen te doen!

Let op:

Sommige geldverstrekkers nemen voor het aanpassen van de risicoklasse genoegen met de WOZ-beschikking van de gemeente. Vaak eisen geldverstrekkers echter een volledig nieuw taxatierapport. En aangezien een taxatierapport geld kost, is het belangrijk om altijd de afweging te maken of deze uitgave (tijdig) wordt terugverdiend. Een financieel adviseur kan je helpen om hierin de juiste keuze te maken.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline