Jan Willem Boon: Alles uit de kast voor starters op de woningmarkt

Jan-Willem Boon - Directeur-eigenaar Als financieel adviseur bij Finenzo heb ik de unieke kans om starters te helpen hun eerste huis te kopen. Een recente toename van 67% in het verstrekken van Startersleningen door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) laat zien hoe waardevol deze steun kan zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar kopen starters dankzij deze leningen gemiddeld 2,5 jaar eerder een woning dan zonder deze hulp.

Helaas bieden niet alle gemeenten de SVn starterslening aan — informeer hierover gerust bij je Finenzo adviseur. Hij of zij zal je dan ook vertellen dat we voor starters vaak meer mogelijk maken dan uit een snelle online analyse naar voren komt. Zo stapte er begin dit jaar een jong stel van eind twintig bij ons binnen. Ze hadden hun oog laten vallen op een charmante woning, maar konden het financieel net niet rond krijgen, dachten ze. Tijdens een diepgaande analyse van hun financiële situatie bespraken we diverse scenario’s: een mogelijke schenking van hun ouders, een familiebanklening, en de verwachte salarisverhogingen.

Tot hun verrassing bleek er ook een hypotheek mogelijk met een looptijd van 40 jaar. Qua aflossen was dat geen punt, want dat viel samen met hun verwachte pensioenleeftijd. Maar door de langere looptijd daalden hun maandlasten. En zo konden ze het benodigde bedrag voor hun droomhuis alsnog lenen. Daarnaast regelden we zo’n € 12.000 extra financiering voor een energiebudget, waardoor ze hun woning van energielabel C naar B konden upgraden. Goed voor een lagere energierekening en voor korting op hun hypotheekrente. Een langere looptijd zorgt totaal wel voor hogere rentelasten, en deze mag je maar maximaal 30 jaar aftrekken. Bijzonder bij deze lening was nog dat onze klant jaarlijks tot 15% mag aflossen, en dan nemen de rentelasten natuurlijk weer af.

Ook als je in aanmerking komt voor een starterslening van je gemeente, zijn de totale rentelasten wat hoger dan normaal. Met de lening overbrug je het verschil tussen de koop- of aanneemsom van een woning en wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Bijzonder daarbij is dat je er als koper de eerste drie jaar geen maandlasten voor betaalt. Pas daarna stijgen deze, ervan uitgaand dat je inkomen dan ook is toegenomen.

Welke strategie voor jou het beste werkt, blijft maatwerk. Een schenking van ouders mág in 2024 nog steeds en ook een familiebanklening kan net het verschil maken. Er zijn trouwens meer maatregelen speciaal voor starters, die we bij Finenzo uiteraard scherp in de gaten houden. Een gesprek met je financieel adviseur kan veel duidelijkheid scheppen over wat er mogelijk is in jouw situatie. Als starter, maar ook als je nadenkt over verhuizen naar een volgende woning, of als je huidige stek wilt verbouwen voor meer comfort, een lager energieverbruik — of beide.

De woningmarkt kent zeker uitdagingen, maar met de juiste ondersteuning kun je deze succesvol aangaan. Daar gaan we voor bij Finenzo! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Jan-Willem Boon

Finenzo Den Bosch

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline