Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheekvorm waaraan een levensverzekering is gekoppeld. Met die levensverzekering wordt de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd afgelost.

Wat is een levenhypotheek?

Bij een levenhypotheek lost u gedurende de looptijd van de hypotheek niets af. Daardoor profiteert u maximaal van de hypotheekrenteaftrek. U bouwt vermogen op via een levensverzekering. De maandelijkse premie die u hiervoor betaalt, bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een spaar- of beleggingsdeel. Door te sparen of te leggen wordt kapitaal opgebouwd waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek kan worden afgelost. De rest van de premie gaat naar het overlijdensrisicodeel van de verzekering. Daarmee kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost indien u komt te overlijden.

Hoe zit het met het aflossen van een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is zo opgebouwd dat u een gegarandeerd minimumrendement heeft aan het einde van de looptijd. Doorgaans is dit rond de 60% van het volledige hypotheekbedrag. De resterende 40% is echter niet gegarandeerd. Indien er met het eerste deel van de premie belegd wordt en de beleggingsresultaten vallen tegen, dan kunt u mogelijk niet de volledige hypotheekschuld aflossen aan het einde van de looptijd. In dat geval komt u met een restschuld te zitten, welke uit andere middelen zal moeten worden afgelost.

Is een levenhypotheek geschikt voor mij?

De levenhypotheek is een hypotheekvorm die sinds 1 januari 2013 niet langer kan worden afgesloten. Bij huizenbezitters die voor die datum al een levenhypotheek hadden afgesloten, loopt de hypotheek nog wel door. Vanwege de relatief hoge kosten die gepaard gaan met een levenhypotheek kan het in uw voordeel zijn om uw huidige levenhypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm. Uw hypotheekadviseur kan voor u berekenen of dit in uw situatie voordeliger is en hoeveel u daarmee zou kunnen besparen.

Wilt u weten

welke

hypotheekvorm

bij u past?

Overweegt u uw levenhypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm? Of bent u starter en wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten? Neem contact op met Finenzo voor een vrijblijvend hypotheekgesprek!

De voordelen van een levenhypotheek

  • Omdat u gedurende de looptijd niets aflost, kunt u optimaal van de hypotheekrenteaftrek profiteren.
  • Zolang de rente hetzelfde is, blijven de bruto en netto maandlasten van uw hypotheek de hele looptijd gelijk.
  • Dankzij de KEW is het mogelijk om met een levenhypotheek belastingvrij kapitaal op te bouwen.

De nadelen van een levenhypotheek

  • De levenhypotheek is relatief duur vanwege de vele kosten die in de verzekering zijn verwerkt.
  • Wanneer er vermogen wordt opgebouwd middels beleggen, is er geen garantie dat u de hypotheekschuld volledig kunt aflossen aan het einde van de looptijd.
  • Het is niet langer mogelijk om een nieuwe leven hypotheek af te sluiten. Starters moeten dus voor een andere hypotheekvorm kiezen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Wat doet een hypotheekadviseur?
Hypotheek aflossen of niet?
Wat zijn de kosten van hypotheekadvies?
Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract?
Een hypotheek afsluiten als ZZP’er, kan dat?
Wat kost een hypotheekadviseur?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline