E-bikes steeds populairder onder fietsendieven – wat kun je ertegen doen?

Ook dit jaar blijkt het ontvreemden van e-bikes weer populair onder dieven. De eerste helft van 2021 werden bijna 10.000 aangiftes gedaan van gestolen e-bikes. In dit artikel geven we tips om e-bikediefstal zo goed mogelijk te voorkomen én nemen we je mee in wat je kunt doen om de terugvindkans te vergroten.

Goed nieuws voor de gewone fiets …

… de gewone fiets is namelijk steeds minder populair als dievendoelwit! Helaas dus wel ten koste van de e-bike. Sterker nog: het afgelopen halfjaar werden er maar liefst 36% minder ‘gewone’ fietsen gestolen dan de zes maanden ervoor. De hiermee gepaard gaande schade is enorm en komt neer op een schadelast van € 600 miljoen. En lang niet al deze schade is verzekerd.

Voorkomen en registreren

Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de bestrijding van georganiseerde fietsendiefstal. Een pakket aan voorgestelde preventiemaatregelen maken daar onderdeel van uit. Het hebben van twee (!) goede sloten, meer bewaakte fietsenstallingen en meer andere stallingsmogelijkheden (zoals ringen aan de muur of ‘nietjes’ waar de fiets aan vast kan worden gezet met een hangslot) – er is duidelijk nog veel winst te behalen als het gaat om het voorkomen van diefstal. Het registreren van fietsen draagt dan juist weer bij aan zowel het voorkomen van diefstal als het bevorderen van de pak- en terugvindkans.

In dit artikel van de Fietsersbond vind je preventietips. Zo is het verstandig je fiets een uniek/herkenbaar kenmerk mee te geven, zoals een ingegraveerde postcode. Ook is het slim de bon van je fiets goed te bewaren, evenals de fietsgegevens, de kleur, het framenummer, merk en type.

Verzekeren

Door de toenemende diefstalcijfers sluiten steeds meer mensen een verzekering af voor hun geliefde en dure e-bike. Het is daarbij wel verstandig om goed na te gaan wat onder de dekking valt en wat niet. Zo worden losse accessoires, zoals fietstassen, fietscomputer of extra sloten niet altijd vergoed. Ook keert niet elke verzekeraar altijd de vervangingswaarde uit. Het is dus verstandig dit goed uit te zoeken of na te vragen bij je tussenpersoon.

Track & trace-chip

Niet alleen steeds meer auto’s, maar ook steeds meer e-bikes worden uitgerust met slimme technologie. En dat is niet gek: maar liefst 80% van de fietsen met track & trace-chip en gps-verbinding worden namelijk teruggevonden. De hoop en verwachting is dat dit daarnaast een afschrikeffect gaat hebben op fietsendieven. Naast de bovengenoemde systemen bestaan er ook onzichtbare systemen en trackers. Deze abonnementen zijn niet goedkoop, maar kunnen een hoop ellende besparen. Als je een serviceproduct aanschaft, gaat een bewakingsbedrijf zelfs voor je achter jouw gestolen fiets aan. Volgens de Fietsersbond geeft de politie jouw aangifte bovendien ook voorrang.

Verzekeren is beter dan genezen

Natuurlijk kun je je stalen ros tegen veel meer onheil verzekeren dan alleen tegen diefstal. Fiets je vaker lange afstanden? Dan kun je ook hulp bij pech onderweg verzekeren. Of schade, zodat je je dure racefiets of mountainbike met een gerust hart kunt stallen. Ten slotte zijn er ook speciale verzekeringen voor bijzondere fietsen zoals (e)-bakfiets, tandem of vouwfiets.

Meer weten over verzekeren? Neem vrijblijvend contact met ons op!

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline