De rol van de aankoopmakelaar: van huizenjacht tot sleuteloverdracht

Een woning kopen is een avontuur. Of je nou starter of doorstromer bent: het is niet niks. Nu de woningmarkt flink oververhit is, moeten kopers met veel zaken rekening houden. Er is weinig aanbod, er wordt vaak flink boven de vraagprijs geboden, tijdsdruk is een belangrijke factor en ga zo maar door. Niet gek dat steeds meer mensen een aankoopmakelaar of -begeleider inschakelen om een deel van deze kopzorgen uit te besteden. Maar wat is de rol van zo’n professional precies?

De aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan een koper in elke stap van het aankoopproces helpen bij het zoeken en vinden van een woning: van de zoektocht zelf tot de sleuteloverdracht. Deze makelaar kent de omgeving en is op de hoogte van het actuele woningaanbod én van de woningen die binnenkort op de markt komen. Is de koper juist dol op uren ronddwalen op woningsites? Dan kunnen de koper en de aankoopmakelaar natuurlijk samen afspreken dat de makelaar bijvoorbeeld slechts meegaat naar bezichtigingen. Zo doet de koper alsnog beroep op de deskundigheid van een inspectie en weet de koper zeker dat alle relevante, kritische vragen worden gesteld aan de verkoper of diens verkoopmakelaar.

Onderhandelen

Als de koper de droomwoning heeft gevonden, stijgt de spanning. Nu begint het bieden en onderhandelen. Gelukkig is een aankoopmakelaar thuis in dit handelsspel. De wensen en grenzen van de koper staan te allen tijde centraal. De makelaar adviseert de koper(s) over welke prijs past bij de woning. Ook moet de makelaar weten of de koper de woning kan financieren. Dit moeten ze, aan de hand van een hypotheekdossier, samen goed bespreken voordat de onderhandelingen starten.

De koper moet eerst weten wat financieel mogelijk is, vóór de huizenjacht van start gaat.

Als het bod wordt geaccepteerd, regelt de aankoopmakelaar de administratie en controleert deze ook de koopakte. Ook kan deze makelaar de koper bijstaan in de afrondende fase: bij de inspectie en overdracht van de woning en het bezoek aan de notaris. Advisering en begeleiding van A tot Z, dus!

De investering

Aankoopmakelaars bepalen hun eigen tarieven. De kosten verschillen dus per kantoor en zelfs per afgesproken dienst. Meestal gaat het om een vast bedrag, maar er kan ook worden gewerkt met een percentage van de aankoopprijs (courtage). Dan leidt een hoger bod natuurlijk wel tot hogere kosten. Ook is het belangrijk na te gaan of hierin de btw (21%) is meegenomen.

Verder werken de meeste aankoopmakelaars op basis van het no cure no pay-principe. Als de makelaar geen geschikte woning kan vinden voor de koper, hoeft deze niks te betalen. Of soms alleen de inschrijfkosten of een bedrag voor de eerste aanloopkosten.

Goed om te weten

Een aankoopmakelaar inschakelen is niet verplicht. Een koper kan er natuurlijk ook voor kiezen alles zelf te regelen, inclusief de onderhandelingen. Ook is een tussenvorm mogelijk, waarin de koper de hypotheekadviseur inschakelt voor aankoopbegeleiding. Dan start de zoektocht met een inventarisatie van de wensen en de financiële mogelijkheden. Daarna kunnen de koper en adviseur samen doelgericht starten met de zoektocht. Heeft de koper vragen? Dan fungeert de hypotheekadviseur als financieel coach.

Conclusie

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost een paar centen, maar de juiste inspecties en onderhandelingstactieken kunnen de koper juist geld besparen.

Een hypotheek is tegenwoordig beperkt tot 100% van de woningwaarde. Alle kosten boven dit bedrag, waaronder die van een aankoopmakelaar, moet de koper zelf opbrengen. Als een doorstromer echter geld inbrengt van de overwaarde van de vorige eigen woning, dan mogen de makelaarskosten wél worden meegenomen in de financiering. Goed om te weten: makelaarskosten zijn niet aftrekbaar, maar de advieskosten voor het verkrijgen van de financiering wel.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline