• boxtel/overwaarde

Overwaarde advies Finenzo Boxtel

Overwaarde verzilveren: stenen als pinautomaat?

Als gevolg van de fors gestegen woningprijzen hebben veel consumenten een hoge overwaarde op hun woning. Maar zolang ze deze overwaarde niet verzilveren, kunnen ze hier niet van profiteren. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om geld ‘uit het huis’ te halen en je woning dus te gebruiken als “pinautomaat”.

Pinnen

Uit onderzoek van consumentenplatform Kassa blijkt dat ongeveer een derde van de woningeigenaren een overwaarde van € 100.000 of meer op hun woning heeft. Bij 11% van de woningeigenaren is de overwaarde zelfs meer dan € 200.000. Waar vroeger vooral aflossingen op de hypotheek zorgden voor een hoge overwaarde, moet de oorzaak nu worden gezocht in de gigantisch gestegen huizenprijzen. Hierdoor hebben ook veel jongere eigenwoningbezitters – vooral dertigers en veertigers – een woning die (veel) meer waard is dan hun nog openstaande hypotheek.

Steeds vaker oversluiten en verzilveren overwaarde

Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat steeds minder mensen een hypotheek aanvragen voor het kopen van een woning; door de gestegen prijzen kunnen consumenten namelijk steeds minder vaak een woning kopen. Daar staat tegenover dat het oversluiten en het verzilveren van overwaarde (bijvoorbeeld door middel van een tweede hypotheek) steeds vaker voorkomt.

Redenen voor het verzilveren van overwaarde

Er zijn verschillende redenen voor woningbezitters om hun overwaarde te verzilveren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het doen van een consumptieve uitgave, zoals het kopen van een auto, boot of caravan;
 • Het financieren van een reguliere verbouwing of het treffen van energiebesparende voorzieningen aan een bestaande woning; of
 • Het doen van een schenking aan bijvoorbeeld de kinderen of kleinkinderen.

Dit laatste doel (het doen van een schenking) komt vaak voor onder ouderen die hun overwaarde verzilveren. Zij helpen op deze manier (vaak met gebruikmaking van een hoge schenkingsvrijstelling) hun (klein)kinderen een handje bij het kopen van een woning in de huidige overspannen woningmarkt.

 

 

Een ander veelvoorkomend bestedingsdoel bij ouderen is het levensloopbestendig maken van de eigen woning. Met het verzilveren van overwaarde wordt dan bijvoorbeeld een gelijkvloerse bad- en/of slaapkamer gerealiseerd of een traplift geplaatst.

Ook verzilveren? Laat je goed informeren!

Heb jij ook overwaarde op je woning en zou je deze graag willen verzilveren? Dan bestaan daarvoor verschillende mogelijkheden. Banken en (ook andere commerciële partijen) bieden diverse verzilverproducten aan. Het is echter belangrijk dat je je goed laat adviseren, bijvoorbeeld over de totale kosten van de verzilverproducten en over de fiscale gevolgen van het afsluiten van zo’n product. Wil jij informatie over de mogelijkheden? Vul onderstaand je gegevens in en we nemen spoedig contact met je op!

Meer informatie over overwaarde

Graag ontvang ik meer informatie over het opnemen van mijn overwaarde

Diensten

Je kunt bij ons terecht met vragen of voor advies over:

Ontmoet het team

 • Ingrid van Boven

  Officemanager

 • Chris van der Graaf

  Financieel Adviseur-Directeur

 • Jos van Happen

  Verzekeringsadviseur

 • Sonja van Lingen-Welbergen

  Medewerker schadeverzekeringen

 • Olav Kranendonk

  Financieel adviseur

 • Nicole Durlinger

  Medewerker schadeverzekeringen

 • Geertje van Rossum

  Relatiebeheerder

 • Henk Janssen

  Financieel adviseur

Loop je rond met vragen op financieel gebied of is er iets veranderd in je persoonlijke situatie? Denk je over het kopen van een woning of heb je misschien zelfs al een woning gekocht? Wil je je verzekeringsmap eens goed op laten schonen? Of twijfel je of je pensioen wel goed geregeld is? Dit zijn belangrijke maar lastige vragen om me rond te lopen.

We gaan daarom graag met je aan tafel zitten om naar je te luisteren en je verder te helpen. We beantwoorden je vragen en denken actief met je mee. Je krijgt een eerlijk en onafhankelijk advies en als je dat wilt maken we alles voor je in orde. Zo weet je dat alles goed geregeld is en kun je het met een gerust hart aan ons overlaten, dat geeft rust.

Natuurlijk kun je ons ook bellen of een mailtje sturen!

Neem contact met ons op

Iedere maand geven we gratis informatie en belangrijke tips

Over geld besparen en hoe je ervoor zorgt dat je financiën op orde blijven. Vul je gegevens in en abonneer je op onze maandelijkse mail.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline