Baldwin Stuvel: meer kansen voor koopstarters

Baldwin Stuvel - Beedigd Makelaar in Hypotheken Voor het eerst sinds jaren draait de balans op de huizenmarkt weer richting kopers. Er is meer aanbod en de gemiddelde verkoopprijs daalt. Nog niet in alle advertenties, wel in wat kopers uiteindelijk betalen. Het ruime overbieden is er wel af, aldus de laatste cijfers van de NVM. Voor jongeren tot 35 jaar kent 2023 bovendien een paar interessante extra maatregelen die voordeel bieden bij de hypotheekaanvraag.

Ik maakte al veel mee als hypotheekadviseur, maar de gekte van de laatste jaren was ongekend. De rente bleef maar dalen, waardoor mensen meer konden lenen. Bij een schaars aanbod drijft dat de prijzen op.

Zeker als je moet opbieden tegen anderen met een ‘jubelton’ van hun ouders, of beleggers die woningen kopen voor de verkoop. Heb je net met je klant keurig bepaald wat er betaalbaar is, blijkt dat alsnog niet haalbaar. Zo jammer.

Maar nu keren de kansen, in ieder geval voor sommigen. Behalve een ruimer aanbod en dalende prijzen, blijf je als starter profiteren van 0% overdrachtsbelasting, dat scheelt al 2% van de koopprijs. Voor beleggers gaat die juist verder omhoog: van 8 naar 10,3%. Het nultarief geldt voor wie nog geen 35 is en het nog niet eerder benutte. Het hoeft dus niet per se je eerste woning te zijn. En de maximumprijs is dit jaar flink verhoogd: van vier ton naar € 440.000.

Ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie ligt dit jaar een stuk hoger, op € 405.000. Gunstig, want, want NHG biedt extra zekerheid bij onverhoopte situaties, zoals een scheiding of overlijden, én korting op de hypotheekrente. Korting is er ook als je woning een gunstig energielabel heeft, of krijgt. Met de huidige energietarieven is verduurzamen natuurlijk extra aantrekkelijk en de overheid helpt een handje. Vanaf 2023 betaal je geen btw op zonnepanelen en zijn er extra subsidies. Profiteer daarvan en laat mij je vertellen hoe je energiebesparende maatregelen het meest gunstig financiert. Zo kun je ongeacht je inkomen € 9.000 extra hypotheek krijgen, of tot 6% boven woningwaarde, als je inkomen het toelaat.

betaalbare woningen

Goed nieuws ook voor starters met een middeninkomen (€ 40.000 – 65.000). Er komt € 40 miljoen in een Nationaal Koopfonds dat hen gaat helpen met de aankoop van een ‘betaalbare nieuwbouwwoning’. Dat betreft woningen tot € 355.000, maar zo’n bedrag kun je met een middeninkomen niet lenen. Om de aankoop toch rond te krijgen, draagt het fonds dan maximaal € 75.000 bij. Als opstapje: bij latere verkoop van de woning betaal je die bijdrage terug en deelt het Fonds in de waardeontwikkeling ervan. Met het geld dat zo terugvloeit helpt men weer nieuwe starters met hun financiering. Zo wil het Fonds tot 2030 zo’n 5.000 huishoudens aan een woning helpen.

Baldwin Stuvel
Finenzo Zaanstad

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline