Nationaal Koopfonds Betaalbare Woningen: 40 miljoen euro voor starters

Het kabinet gaat 40 miljoen euro beschikbaar stellen in het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met name starters met een middeninkomen kunnen rekenen op steun uit deze tegemoetkoming.

Eind oktober lanceerde Stichting OpMaat (een expertisecentrum voor betaalbare koopwoningen) het voorstel voor dit nationale fonds. Het doel was om meer betaalbare nieuwbouwwoningen te verkopen aan starters en succesvolle verkoopregelingen (zoals KoopStart) te bevorderen. Dankzij dit fonds kunnen starters met een inkomen tot € 65.000 een nieuwbouwwoning kopen voor fors minder dan de marktwaarde.

Opstapje

De steun uit het fonds gaat dienen als opstapje: als de woning later wordt verkocht, moet deze bijdrage worden terugbetaald aan het fonds. Ook de waardeontwikkeling wordt gedeeld. Met deze financiering helpt het fonds later weer nieuwe starters.

Volgens Stichting OpMaat worden hiermee niet alleen woningzoekenden geholpen, maar verlicht dit ook de druk op ontwikkelaars, corporaties en gemeentes om betaalbare woningen te verkopen.

Breed politiek draagvlak

Het amendement voor de financiering van dit fonds werd in november ingediend door het CDA, gesteund door de VVD, D66 en CU en werd in december aangenomen nadat alle Kamerleden voor stemden. De Kamer is van mening dat meer starters met een middeninkomen een huis moeten kunnen kopen. Dankzij het Nationaal Koopfonds Betaalbare Woningen worden initiatieven (zoals KoopStart) die deze starters hierbij helpen, bevorderd.

Voordelen nieuwbouw

Er gaan veel voordelen gepaard met de koop van een nieuwbouwwoning. Denk aan een zeer laag energiegebruik. Maar als je als huurder een nieuwbouwwoning koopt, krijg je te maken met dubbele lasten: je betaalt immers al een gedeelte van je hypotheek vanaf het begin van de bouw. Onze adviseurs kunnen je bijstaan in het soms ietwat complexe nieuwbouwtraject.

 

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline