Wie vóór de 35e verjaardag een eerste woning koopt, doet beroep op de vrijstelling overdrachtsbelasting, die geldt vanaf 1 januari 2021. De starter bespaart op die manier eenmalig 2% van de aankoopprijs van deze eerste woning. Dit voordeel kan duizenden euro’s schelen. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet de koper zelf in de woning gaan wonen en mag de woning niet meer kosten dan € 400.000.
Maar, er is meer! In dit artikel nemen we je mee in de overige belastingmaatregelen die starters fiscale voordelen kunnen opleveren, in hoe starters kunnen zorgen voor lagere maandlasten en welke aftrekposten vooral niet vergeten moeten worden.
Voorlopige aanslag
Voor woningeigenaren is het verstandig om niet tot april of mei te wachten met de belastingaangifte, maar eerder al een voorlopige aanslag aan te vragen. Op die manier worden de maandlasten direct verlaagd. De voorlopige aanslag wordt aangevraagd bij de Belastingdienst en bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van de woning, het verwachte inkomen en de jaarlijkse hypotheekrente.
Eenmalige aftrekposten
Als een koopstarter de hypotheek binnen 30 jaar aflost, heeft diegene recht op hypotheekrenteaftrek. Voor aflossingsvrije hypotheken is de rente dus niet aftrekbaar. Naast de renteaftrek kunnen ook andere kosten bij het kopen van een woning eenmalig worden afgetrokken. Denk aan taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten die de koper aan de hypotheekadviseur betaalt en bepaalde kosten die bij de notaris moeten worden betaald (voor de hypotheekakte). Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht van de eenmalig aftrekbare kosten.
Kom goed beslagen ten ijs
Het kopen van een eerste woning is zowel bijzonder als stressvol. Fiscaal gezien is het, zoals gezegd, verstandig direct de voorlopige aanslag aan te vragen. De Belastingdienst heeft echter het één en ander aan papierwerk nodig. De koper doet er dus verstandig aan alle digitale, financiële documenten netjes en overzichtelijk te bundelen. Onder andere een jaaropgave, WOZ-aanslag, facturen en een overzicht van al het spaargeld, leningen en (studie)schulden zijn nodig.
Om de rente van een lening voor een verbouwing fiscaal te kunnen aftrekken, moet de starter overigens wel kunnen aantonen dat de lening daadwerkelijk is besteed aan dit doel. Dit moet worden aangetoond met bonnetjes: facturen van materialen, aannemers en/of het klusteam.
Vrijstelling schenkbelasting
Starters tussen de 18 en 40 jaar oud mogen belastingvrij maximaal € 105.302 ontvangen van een familielid, kennis of buurvrouw. Althans, als dit geld wordt gebruikt voor het aankopen of verbeteren van een eigen woning of voor het aflossen op de hypotheek. Dit hoeft niet direct te gebeuren, maar wel binnen twee jaar na ontvangst van de schenking.
Omdat de kritiek op deze regel toeneemt en er steeds vaker wordt gesproken over het afschaffen ervan, is het voor de zekerheid verstandig om niet te lang te wachten met grote schenkingen.
Meer lezen over deze zogenaamde jubelton? Klik dan hier om het artikel ‘Is de jubelton verleden tijd? Dat zou zomaar kunnen’ te lezen.
Wij helpen je graag
Bij het kopen van een woning komt financieel veel kijken. Een hypotheekadviseur kan hierin het verschil maken en zelfs helpen met het aanvragen van de voorlopige aangifte. Wij helpen je graag!