Woning verduurzamen voor velen nú al binnen handbereik

Zowel ingrijpende als minder ingrijpende maatregelen voor het verduurzamen van de eigen woning verdienen zich binnen vijftien jaar terug. Sterker nog: bijna de helft zou winst maken op de investering.

De Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) heeft recent verschillende verduurzamingsmaatregelen voor de eigen woning doorgerekend. Het onderzocht onder andere welke maatregelen zorgen voor de grootste CO2-reductie binnen een maximale terugverdientijd.

Hybride warmtepomp nu de beste investering

Met het huidige beleid kunnen twee miljoen woningen al op zo’n manier worden verduurzaamd, dat het rendabel is. Dit geldt vooral voor woningen die zijn gebouwd na 1975. Voor maar liefst 9 op de 10 woningen is het inruilen van de cv-installatie voor een hybride warmtepomp de beste verduurzamingsoptie. Als in een woning een relatief jonge installatie staat, is het prima om te wachten tot deze aan vervanging toe is. Jaarlijks verdienen 60.000 woningen de switch naar een hybride warmtepomp al binnen tien jaar terug. En dat levert een besparing op, omdat deze pompen gemiddeld vijftien jaar meegaan.

De maandlasten zijn bij beide systemen ongeveer gelijk. Wel draagt een hybride warmtepomp bij aan een flink lagere uitstoot van broeikasgassen.

Meer subsidie in 2022

Vanaf 2022 is de subsidie voor de installatie van een warmtepomp hoger. Wie dus in 2021 een installatie heeft aangeschaft, kan de subsidie het best aanvragen in 2022. Dit moet gebeuren binnen 12 maanden na de installatiedatum en via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Isolatiesubsidie

Waarschijnlijk wordt het verduurzamen voor steeds meer huizen interessant. Het kabinet heeft recent namelijk besloten de subsidie op warmtepompen te verhogen. Als de subsidie wordt verhoogd van de huidige 20% naar 30%, zijn grote, ingrijpende verduurzamingsmogelijkheden realiseerbaar voor maar liefst 3,5 miljoen woningeigenaren. Zo komt de focus vooral te liggen op woningen die vóór 1975 werden gebouwd.

Dankzij deze extra 10% worden isolatievoorzieningen in ongeveer maximaal 20 jaar terugverdiend. En wie de woning vóór die tijd verwacht te verkopen, zal een deel van de investering terugverdienen in de vorm van een hogere verkoopprijs.

In de toekomst

Alhoewel niks zeker is, wordt wel verwacht dat de energieprijzen voorlopig aan de hoge kant blijven. Isoleren zorgt niet alleen voor een besparing op de energierekening, maar ook voor meer wooncomfort: minder tocht, een warmere vloer en minder geluiden van buitenaf. Als alle 3,5 miljoen woningen verduurzaamd zouden worden, zou dat zorgen voor een CO2-reductie van maar liefst een kwart van alle uitstoot in deze sector.

Motivaction heeft in opdracht van de NVDE en NVM onderzoek gedaan naar de effecten van duurzaamheidsmaatregelen op de verkoopbaarheid van woningen. Maar liefst 79% van de 565 respondenten (NVM-makelaars) merkt dat energiebesparende maatregelen een positief effect hebben op de verkoop van woningen. 77% van deze makelaars ziet dit ook terug in een hogere verkoopprijs.

Gemeentelijke aanpak?

Alle Nederlandse gemeenten hebben uiterlijk 2021 een wijkgebonden aanpak voor verduurzaming gepresenteerd aan de bewoners van hun gemeenten. Volgens de NVDE is “een individuele route een belangrijke en betaalbare aanvulling op verduurzaming via wijkaanpakken”. Dit is dus positief voor woningeigenaren die de meeste verduurzamingskeuzes juist het liefst zelfstandig maken.

De financiële kant: hoe, wat en waar?

Als een woningeigenaar wil weten welke manieren van verduurzaming passen bij de eigen woning, neemt de eigenaar het best contact op met een installateur of gespecialiseerd technisch bedrijf. Vervolgens kan bij ons worden aangeklopt voor de financieringsmogelijkheden: wij hebben een uitgebreide toolbox om de mogelijkheden inzichtelijk te maken.

Toch al nieuwsgierig? Check dan de Verbeterjehuis-inzichtstool van Mileu Centraal en ontdek welke verduurzamingsmaatregelen jij kunt treffen voor jouw woning.

Als je juist benieuwd bent naar hoe duurzaam jouw (toekomstige) woning is, download dan gratis jouw Duurzaamheidsprofiel. Hier staat het energielabel in én welke maatregelen nog zouden passen bij de woning. Ook geeft het aan hoe deze maatregelen gunstig gefinancierd kunnen worden, als je geen spaargeld in kunt of wilt zetten. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Zo kun je:

  • tot 6% extra aan hypotheek krijgen;
  • tot € 9.000,- extra lenen bovenop de maximale hypotheek op basis van je inkomen;
  • ook zónder directe verduurzamingsplannen een lening krijgen;
  • rentekorting krijgen op een ‘groene’ hypotheek of persoonlijke lening; en
  • gebruikmaken van diverse subsidies.

Als jij weet welke stappen je wilt zetten, helpen we je graag op weg naar de financieel gunstigste route. Neem gerust contact met ons op, dan denken en kijken wij met je mee.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline