Veel Nederlandse huizen lopen klimaatrisico

Extreme hitte, overstromingen, bosbranden en hagelbuien: het klimaat verandert drastisch. Dit is niet alleen vervelend voor onszelf, maar houdt ook in dat Nederlandse woningen worden onderworpen aan extra risico’s.

Risico’s

Als echt waterland loopt 12% van onze woningen een risico wanneer het fiks regent. Denk aan het risico op overstromingen of schade door snel stijgend grondwater. Dit zijn vervelende én dure gevolgen. Mocht het zelfs komen tot een dijkdoorbraak, dan kan 7% van de Nederlandse woningen hierdoor worden getroffen. Helaas zijn niet deze risico’s verzekerbaar, vooral niet in de buurt van zeedijken of grotere rivieren.

Vorig jaar keerden verzekeraars een recordbedrag uit aan schade als gevolg van extreme weersomstandigheden (stormen, bliksem, neerslag, hagel, overstromingen en vorst): maar liefst € 886 miljoen. Het jaar ervoor (in 2021) lag dat bedrag nog onder de € 500 miljoen.

Droogte

Maar niet alleen hitte vormt een relatief nieuw risico: ook droogte gaat daarmee gepaard en brengt eigen risico’s met zich mee. In ons land is het risico door schade door een bosbrand vrij klein (1%), maar het risico op schade door droogte en bodemdaling ligt al op 6%. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook zogen voor een aanzienlijke woningwaardedaling, van gemiddeld maar liefst 12%. Dit is met name gelegen in de herstelkosten, omdat funderingsschade makkelijk kan oplopen tot € 50.000,- tot € 100.000,-. In Nederland kunnen maar liefst een miljoen woningen te maken hebben (of te maken krijgen) met funderingsschade.

Voorkomen is beter dan genezen

Aldus het welbekende gezegde. Proactief handelen kan je een hoop ellende en geld besparen. Neem dus maatregelen als blijkt dat die nodig zijn, of juist om waardedaling in de toekomst te voorkomen. Zorg tegelijkertijd dat je zicht hebt op je verzekeringen en de bijbehorende polissen, om onderdekking te voorkomen.

Ook wanneer je een woning koopt, is het verstandig om risico’s en toekomstige kosten goed in kaart te brengen en te laten meewegen in de beslissing. Je kunt beroep doen op het Funderingsloket in de desbetreffende gemeente, om de kwaliteit van de fundering van je potentieel toekomstige woning te laten onderzoeken. Dit is een kostbare aangelegenheid, maar kan je op termijn ontzettend veel kopzorgen besparen.

Weet je niet goed wat te doen of waar te beginnen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.

 

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline