Het is ieder jaar weer een leuke uitdaging om de laatste maand van het jaar betaalbaar te houden. De etentjes, borrels en feestjes wisselen elkaar af en vergeet ook de cadeau’s, versiering en feestkleding niet. We hebben tien tips voor je om deze dagen financieel goed door te komen en om volgend jaar structureel te besparen.
#1 Plan en maak lijstjes
December is de maand van cadeautjes en dure boodschappen. Winkels worden extra gezellig ingericht om je tot aankopen te verleiden. Maak daarom lijstjes van de cadeaus en boodschappen die je nodig hebt. Het helpt ook om van tevoren een budget vast te stellen. Met een goede voorbereiding laat je je minder snel tot impulsaankopen verleiden.
#2 Kijk naar je zorgverzekering
Je kunt tot 1 januari je zorgverzekering opzeggen. Door over te stappen kan je vaak veel geld besparen. Kijk hierbij niet alleen naar de premie, maar ook naar de aanvullende verzekeringen en de dekking die je nodig hebt. Ook het soort verzekering is belangrijk en of je zelf je zorgverlener mag kiezen. Let op: het is tot uiterlijk 1 januari mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen. Zie de nieuwsbrief van november voor meer informatie.
#3 Neem al je verzekeringen onder de loep
Als je toch bezig bent met je zorgverzekering, dan kun je net zo goed al je verzekeringen op een rijtje zetten. Ook hiermee kun je veel geld besparen. Kijk naar de hoogte van de premie, maar ook of de dekking en het eigen risico nog bij je situatie passen. Bedenk of je bepaalde risico’s (inmiddels) niet beter zelf kan dragen. Zo sluiten de verzekeringen weer goed aan en betaal je geen onnodige premies.
#4 Houd je ogen open voor een betere energieleverancier
Niet alleen op het gebied van verzekeringen valt geld te besparen. Door over te stappen van energieleverancier kun je soms honderden euro’s per jaar besparen. Dit kan heel gemakkelijk gecontroleerd worden met een energievergelijker zoals van de Consumentenbond, Gaslicht.com of Pricewise. Hoewel deze partijen er natuurlijk ook geld aan verdienen als je via hen overstapt, maken ze wel onafhankelijke vergelijkingen.
Kijk hier wat het juiste overstapmoment is.
#5 Neem je abonnementen door
Het is goed om eens per jaar op een rij te zetten wat je uitgeeft aan abonnementen en lidmaatschappen. Zeg lidmaatschappen op als je ze niet meer gebruikt. Kijk ook welke abonnementen goedkoper kunnen. Vaak is het bijvoorbeeld voordeliger om je abonnement voor televisie, internet en telefoon in één pakket te stoppen.
#6 Spaar met een doel
Met de tot nu toe genoemde tips kun je veel geld besparen op je uitgaven. Probeer dit geld niet uit te geven, maar opzij te zetten. Dit lukt beter als je eerst bepaalt waarvoor je wilt sparen, zoals voor een vakantie, een verbouwing of de studie van je kinderen. Maak hiervoor een automatische overboeking ter hoogte van je besparing naar je spaarrekening aan, zodat je het geld niet aan andere dingen uitgeeft. En heb je een keer een onverwacht hoge uitgave? Dan kun je er wel gewoon bij. Meer over het aanleggen van een financiële buffer lees je verderop in deze nieuwsbrief.
#7 De hypotheek aflossen
Je kunt spaargeld gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek. Dat zie je gelijk terug in je maandelijkse woonlasten. Overleg wel eerst even met ons of het in jouw situatie ook handig is om extra af te lossen.
#8 Duurzaam wonen: goed voor het milieu en voor de portemonnee
Door te investeren in de duurzaamheid van je woning kun je besparen op je energierekening. Dit is een goede investering. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee: het levert –zeker op dit moment– meer op dan het geld op een spaarrekening zetten. Soms kun je subsidie of een goedkope lening van de overheid krijgen.
#9 Zet je uitgaven in een overzicht
Een overzicht van de uitgaven van afgelopen jaar kan heel nuttig zijn om te kijken waar je je geld aan uit hebt gegeven. Zo kun je ook zien waar volgend jaar op bespaard kan worden. Hierbij kan het gebruik van een huishoudboekje goed van pas komen. Vaak kan deze gekoppeld worden aan je betaalrekening waardoor het bijhouden weinig tijd kost.
#10 Uitverkoop na de feestdagen
Als de kerst- sinterklaas- en oud en nieuw-drukte weer voorbij is, houden veel winkels uitverkoop om ruimte te maken voor de nieuwe collecties. Een goed moment om de spullen te kopen die je nodig hebt en zo veel geld te besparen. Let wel op: de uitverkoop is bedoeld om je meer te laten uitgeven dan nodig is, dus maak ook nu weer een lijstje en budget van wat je nodig hebt.
Bron: Wijzer in geldzaken