Paul Robbe: hypotheek aflossen of beter extra sparen voor je pensioen?

Paul Robbe Laten we het eens hebben over een vraagstuk dat velen van ons bezighoudt: je hypotheek aflossen of toch wat extra’s opzij zetten voor je pensioen? Best mogelijk dat dit ook jou aangaat, want de helft van de Nederlandse woningschuld zit vast in een aflossingsvrije hypotheek. Wat klinkt als vrijheid, betekent dat je straks met een schuld blijft zitten. Kun je die nog wel betalen als je eenmaal stopt met werken? Door de onzekerheden over ons pensioen en de rentevoeten die maar blijven dansen, is het niet gek dat wij bij Finenzo vaak de vraag krijgen: “Moet ik niet (extra) aflossen?”

Stel, je wilt niet je huis verkopen om aan het einde van de rit de schuld af te betalen. Dan lijkt extra aflossen een slimme zet: minder schuld betekent lagere lasten, en dan knikt de bank eerder ja wanneer na je pensioen je inkomen daalt. Misschien kun je op termijn zelfs de hele boel aflossen, of helpt een erfenis je een handje – zoals een klant laatst opperde.

Toch is dat niet altijd het gouden ei. (Bijna) alles aflossen heeft ook z’n keerzijden, o.a. fiscaal gezien. Door een regeling rond het eigenwoningforfait valt je belastingaanslag elk jaar iets hoger uit en voilà, daar gaan je maandlasten weer omhoog. Daarbij kijken we ook graag even naar je toekomstplannen. Wil je nog iets bijzonders doen, of is er iets dat echt moet gebeuren? Als je vermogen vastzit in de stenen, ben je minder flexibel.

Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie alternatieven. Sinds kort zijn er ruimere opties om extra te sparen voor je pensioen, bijvoorbeeld via een lijfrente. Als je pensioen nog een eind weg is, kan dat meer opleveren dan extra aflossen. Wel mag je die spaarpot pas stukslaan vanaf je AOW-leeftijd, tenzij je zin hebt in een belastingboete.

En als je nu altijd netjes hebt afgelost? Zelfs zonder schulden kan je pensioeninkomen tegenvallen. Misschien wil je wel wat ruimer leven, een droom najagen, of je huis opknappen voor die gouden jaren? Laat ons je dan adviseren over hoe je het beste de overwaarde van je woning kunt benutten. Er zijn diverse mogelijkheden, ook al vóór je AOW.

Wat je situatie ook is, je kijkt ongetwijfeld uit naar een prettig pensioen, zonder financiële kopzorgen. Laten we dat samen zeker stellen. Neem gerust, vrijblijvend contact met ons op.

Paul Robbe

Finenzo Oosterhout

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline