‘Help, ik ga klussen’ – maar wat is er eigenlijk verzekerd?

Veel huiseigenaren vinden het heerlijk om thuis zelf ‘aan de klus’ te gaan: van een oud behangetje moderniseren tot het zelf realiseren van een aanbouw. Het idee is natuurlijk dat alles van een leien dakje gaat, maar wat is er precies verzekerd mocht er toch iets helemaal misgaan?

Do it yourself

Door de huidige inflatie wordt alles duurder. Dat geldt ook voor bouwmaterialen. Ook hebben vakmensen het laaiend druk, waardoor huiseigenaren soms érg lang moeten wachten op de juiste hulp. Gelukkig is daar het wereldwijde web: vol filmpjes over hoe je allerlei klusprojecten zélf aan kunt pakken.

Foutje, bedankt!

Als je als huiseigenaar een professional inschakelt en er iets misgaat, kun je de professional aansprakelijk stellen. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zal normaal gezien dan opdraaien voor de schade. Maar voor de doe-het-zelver ligt dat natuurlijk anders.

Want stel: je raakt een waterleiding als je een spiegel ophangt in de badkamer, je breekt iets af als je de nieuwe droger probeert te installeren of je sloopt per ongeluk een dragende muur. Dat is natuurlijk balen, maar ook financieel onhandig. Want schade die je zelf aanbrengt, kun je niet verhalen op jouw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Ditzelfde geldt ook niet altijd voor schade die iemand anders in het gezin, een vriend of kennis aanbrengt terwijl deze jou helpt. Dit hangt namelijk af van of in de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon een vriendendienstclausule is opgenomen. Als er sprake is van die clausule, kun je de persoon in kwestie aansprakelijk stellen en keert diens verzekeraar de schade uit. Meestal geldt er wel een maximumdekking van € 12.500,- of € 25.000,-.

De inboedel

Je inboedel bestaat simpel gezegd uit alle verplaatsbare spullen in en om je woning. Dit zijn spullen van jou, je partner, je kinderen of mensen met wie je een gezin vormt. Zaken die niet verplaatsbaar zijn (zoals een inbouwkoelkast of gelijmde parketvloer), vallen dus niet onder de inboedel, maar onder de opstal.

Als er tijdens het klussen schade ontstaat aan de inboedel, is dit niet verzekerd. Als je lamellen dus kapotgaan tijdens het ophangen, draai je zelf op voor de kosten. Grote klus op het programma? Zet je inboedel dan op een veilige plek, zoals op zolder of zelfs in een tijdelijke opslag.

Als de schade niet direct wordt veroorzaakt tijdens/vanwege het klussen, is er vaak wel dekking. Als je de lamellen dus nog niet aan het ophangen bent, maar ze breken doordat je ze per ongeluk omstoot terwijl ze nog in de gang staan, dan heb je meestal ‘geluk’ – afhankelijk van hoe je bent verzekerd natuurlijk.

Extra of allrisk

Veel verzekerden hebben een extra uitgebreide opstal- of woonhuisverzekering. Deze verzekering keert uit als er schade ontstaat door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm. Deze verzekering keert echter niet uit als er schade ontstaat door kluswerkzaamheden. Een allriskpolis keert wel uit bij eigen schuld aan schade. In de polisvoorwaarden lees je meer over de exacte dekking. Twijfel je, neem dan contact op met je verzekeringsadviseur.

En over die verzekeringsadviseur gesproken: neem ook contact met deze expert op als je ingrijpend gaat verbouwen. Mogelijk heeft dit namelijk invloed op je opstal- of inboedelverzekering en onderverzekering wil je te allen tijde voorkomen. Ook kan je adviseur je meer vertellen over dekking tijdens de verbouwing.

Tip: ga je ingrijpend verbouwen? Dan heb je waarschijnlijk een vergunning nodig. Dit kun je regelen via het Omgevingsloket online.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline