Steeds meer potentiële woningkopers letten in hun zoektocht op het energielabel van de woning. Waar een halfjaar geleden nog ongeveer de helft van de woningzoekenden het energielabel belangrijk vond, is dat momenteel maar liefst twee op de drie kopers.
Het aanvragen van een energielabel
Bij het verkopen van een woning is het verplicht om een energielabel te verstrekken aan de kopers. Het energielabel was tot 2021 nog relatief goedkoop aan te vragen, maar tegenwoordig moet flink in de buidel worden getast, omdat er een energieadviseur langs moet komen om de woning te beoordelen. De kosten hiervan liggen rond de € 300, maar zijn wel afhankelijk van de specifieke kenmerken van de woning.
Waarom een nieuw energielabel?
Mogelijk heb je jaren geleden al een energielabel voor je woning aangevraagd, maar heb je in de tussentijd je woning verduurzaamd. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, extra isolatie of hoogrendementsglas. In dat geval kan het gunstig zijn om de woning opnieuw te laten beoordelen en een nieuw energielabel aan te vragen. Een gunstiger label levert je bij een eventuele verkoop dan vaak meer op dan de kosten die je moet maken om een nieuw label aan te vragen.
Energielabel steeds belangrijker voor kopers
Woningen met een goed energielabel verkopen makkelijker dan woningen met een minder gunstig energielabel. Daarnaast zijn kopers over het algemeen bereid om een hogere prijs te betalen als het energielabel hoger is. Uit een onderzoek van Funda blijkt zelfs dat negen op de tien potentiële woningkopers een woning met een goed energielabel meer waard vindt dan een woning met een slechter energielabel. Dat is ook logisch, omdat veel andere kosten – zoals de (enorm gestegen) energiekosten – lager zijn bij een laag energielabel. Ook is het vaak prettiger wonen in een woning met een gunstig label.
Daarnaast worden woningzoekenden steeds kritischer op het energielabel: in maart 2022 vond een kwart van hen een woning pas onzuinig vanaf energielabel E. In september is dit aantal gedaald en is het aantal woningzoekenden dat de grens tussen zuinig en onzuinig legt bij energielabel B, C of D met 10% toegenomen.
Rentekorting
Naast een fijnere woning om in te wonen, heeft een woning met een laag energielabel ook andere voordelen voor de kopers. Zo bieden steeds meer geldverstrekkers een rentekorting aan voor woningen met een laag energielabel. Dat betekent dat je minder rente betaalt als je woning een lager energielabel heeft. Aan de andere kant kan een hoog energielabel leiden tot een hogere rente of soms zelfs een afwijzing van de hypotheekaanvraag. Er zijn namelijk geldverstrekkers die geen hypotheek meer verstrekken voor woningen met een te ongunstig energielabel. Uiteraard blijft het voor de meest passende hypotheek altijd aan te raden om een financieel adviseur te raadplegen.