Goed voornemen voor 2019: je financiële buffer op orde

Het blijkt dat 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig geld achter de hand hebben. Is jouw appeltje voor de dorst toereikend? Red jij het als de wasmachine het ineens begeeft? Heb je voldoende op de bank staan om je meubeltjes op termijn te kunnen vervangen? Ga in 2019 voor rust door je financiële buffer op orde te maken.

Het is koud ’s ochtends en je hebt haast want je hebt een druk programma. Je wilt snel de auto starten om deze alvast warm te laten worden terwijl je de autoruiten krabt. Je stapt in en wilt de motor starten, maar waar je normaal een vertrouwd gebrom hoort gebeurt er nu helemaal niets. Het blijft doodstil terwijl jij koortsachtig bedenkt hoe je dit nu weer op moet lossen.

Je moet er toch niet aan denken dat je auto plotseling niet meer vooruit wil. In het gunstigste geval loopt alleen je planning volledig in de soep en heb je een nieuwe accu nodig. Maar als er meer aan de hand is dan kunnen de kosten hoog oplopen. En een ongeluk komt nooit alleen zegt het spreekwoord. Vaak is een aantal huishoudelijke apparaten tegelijk aangeschaft zoals de apparatuur in de keuken of de wasmachine en droger. Niet gek dus dat ze ook ongeveer tegelijk aan het einde van hun levensduur komen.

Hoe fijn is het dan wanneer je een buffertje voor dit soort situaties op je spaarrekening hebt staan. Dat je weet dat je geen extra zorgen hebt die maand omdat je er van tevoren al rekening mee hebt gehouden en geld opzij hebt gezet.

‘Het is veel makkelijker om te kijken wat je deze maand nodig hebt dan naar wat je volgend jaar nodig hebt.’

Geld opzij zetten lastig
We weten dat geld opzij zetten soms lastig is. Het is veel makkelijker om te kijken wat je deze maand nodig hebt dan naar wat je volgend jaar nodig hebt. Het vervelende is alleen dat je dan altijd met een korte termijn planning bezig bent en voor vervelende verassingen kunt komen te staan. Hierdoor moet je bijvoorbeeld je vakantiegeld gebruiken voor de grote beurt van je auto én de aanschaf van een nieuwe wasmachine omdat de oude het ineens begeven heeft en blijft er minder of geen geld over om op vakantie te gaan.

‘Hoe fijn is het dan wanneer je een buffertje voor dit soort situaties op je spaarrekening hebt staan.’

BufferBerekenaar
Kies daarom voor rust in de toekomst en gebruik je vrije dagen om een solide plan te maken. Wij vinden de BufferBerekenaar van het Nibud een geweldige tool. En wij niet alleen, jaarlijks wordt de BufferBerekenaar 200.000 keer ingevuld. Het is heel eenvoudig: je geeft antwoord op een paar financiële vragen en vervolgens krijg je een indicatie wat in jouw situatie, op basis van onder andere je inkomen, een gezonde buffer is.

Maandelijks sparen
We adviseren om aan het begin van iedere maand een vast bedrag opzij te zetten om de buffer op te bouwen en vervolgens op peil te houden. Dit werkt veel beter dan kijken wat er aan het einde van de maand nog over is en dat apart zetten. Zo wordt sparen in feite een vaste maandelijkse uitgave waar je rekening mee houdt in je budget. Het wordt dan veel minder makkelijk uitgegeven aan andere zaken.

‘Sparen wordt zo in feite een vaste maandelijkse uitgave waar je rekening mee houdt in je budget.’

Nieuw: het actieplan
Na het berekenen van de buffer kun je doorklikken naar het actieplan. In dit actieplan staat welke buffer het Nibud je adviseert aan te houden en welk bedrag je tekort komt. Vervolgens kun je zien wat je per maand opzij zou moeten zetten en hoeveel maanden het duurt voordat je buffer op peil is. Je kunt het maandelijkse spaarbedrag ook aanpassen waarna het aantal maanden wordt herberekend. Je hebt zo een reële houvast en kunt echt aan de slag om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen financiële stress meer hoeft te hebben.

‘Je hebt zo een reële houvast en kunt echt aan de slag om ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen financiële stress meer hoeft te hebben.’

Belangrijk om je te realiseren
In het bufferbedrag wordt rekening gehouden met kosten voor vervanging en reparaties van je huis en andere zaken. Voor bijvoorbeeld inkomensachteruitgang door ziekte of werkloosheid, het laten studeren van een kind of het aflossen van een hypotheek, zul je apart geld opzij moeten zetten. Ook hiervoor kunnen we natuurlijk met je meedenken.

Bron: Nibud

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline