Elektrische fietsen en accu’s populair handelswaar voor fietsendieven

Elektrische fietsen zijn ‘hot’! Elk jaar weer vinden we meer elektrische tweewielers op de weg dan het jaar ervoor. Ook tweedehands zijn deze fietsen (én losse accu’s) prima handelswaar. Maar ook fietsendieven liften mee op deze immense populariteit.

Feitjes en cijfers

Volgens Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE) wordt er door criminelen zelfs gestolen op bestelling. De politie moet dusdanig veel aangiftes gedaan van gestolen elektrische fietsen, dat er amper tijd is voor preventie.

In 2022 werd er maar liefst 22.593 keer aangifte gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Dat is 25% meer dan in 2021. In Utrecht steeg het aantal aangiftes met maar liefst 35% ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste fietsen worden gestolen in standscentra, stations en winkelcentra. Maar criminelen slaan ook steeds vaker toe in schuren en tuinen.

Ook werden er in 2022 drie keer zoveel accu’s gestolen van elektrische fietsen (zo’n 4.500 in totaal). Een elektrische fiets levert tweedehands namelijk al gauw € 1.000 op, maar een accu toch ook al snel € 500.

Voorkomen en verzekeren

Om ellende en gedoe te voorkomen, kun je als particulier natuurlijk zowel inzetten op voorkomen, als op verzekeren. In het kader van preventie kun je bijvoorbeeld deze anti-diefstaltips van de politie raadplegen. Maar verzekeren is en blijft verstandig. Alhoewel fietsenzaken dit vaak snel kunnen regelen, is het toch verstandig om hierover eens te sparren met je adviseur. Verschillende fietsen vragen namelijk om verschillende verzekeringen. Er zijn veel verzekeringen voor nieuwe elektrische fietsen. De dekkingen en premies hiervan lopen flink uiteen. Maar ook tweedehands of oudere elektrische fietsen kun je verzekeren.

Daarnaast is het verstandig om een gedegen slot aan te schaffen, bijvoorbeeld aan de hand van het ART-keurmerk. De Stichting ART test allerlei fietssloten. Als een slot niet voldoet aan de eisen van ART, krijgt het slot geen keurmerk. Een slot met keurmerk kan meerdere sterren hebben. Hoe meer sterren, hoe hoger de preventiewaarde van het slot. Met andere woorden: hoe beter het slot beschermt tegen diefstal. Klik hier om te bekijken welke sloten zij hebben gekeurd, welke een keurmerk hebben gekregen en met hoeveel sterren ze zijn beoordeeld.

Ook leuk: er bestaan fietssloten die je met een app op slot kunt zetten. Als het slot een ART-keurmerk met twee sterren heeft (ART**), accepteren bijna alle verzekeraars een dergelijk digitaal fietsslot. Zorg er wel voor dat je telefoon is opgeladen, want anders kun jij er zelf niet vandoor op jouw eigen fiets.

Gps-diefstalbescherming

Je kunt jouw fiets ook voorzien van ingebouwde gps-technologie. Deze vorm van diefstalbescherming zorgt ervoor dat je jouw fiets snel kan terugvinden. Bij veel nieuwe elektrische fietsen wordt dit standaard ingebouwd, maar ook nabouw is mogelijk.

Sommige fietswinkels of -fabrikanten bieden bepaalde anti-diefstalvoorzieningen aan. Bij sommige merken krijg je voor een meerprijs bij diefstal een vervangende fiets aangeboden. Andere fabrikanten keren in dat geval soms een geldbedrag uit. Deze werkwijzen zijn niet alleen een geruststelling voor de eigenaar, maar ook verzekeraars zien dit graag. Sterker nog: zij keren bij deze werkwijzen vaak zelfs premiekortingen uit.

Via de ANWB kun je bij een van de duizend fietsenmakers een nabouw-zender op het frame van je fiets laten monteren (je hoeft hiervoor geen ANWB-lid te zijn).

Ten slotte

Wordt jouw fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie (dit kan zowel online als telefonisch). Als je jouw fiets terug zou vinden via Marktplaats, neem dan ook contact op met de politie. Heb je zelf een tweedehands fiets op het oog? Vraag bij de verkoper dan vooral het framenummer op, zodat je deze kunt controleren in het fietsendiefstalregister van de RDW.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline