De nieuwe pensioenwet: wat betekent die voor jouw toekomst?

Chris Na 15 jaar discussie is het zover: op 1 juli trad de Wet Toekomst Pensioenen in werking. Het duurt nog even voor je de gevolgen ervan merkt: fondsen hoeven pas uiterlijk 1 januari 2028 over te gaan op het nieuwe pensioenstelsel. Even afwachten dus maar? Bij Finenzo denken we van niet. Het is slim nu al rekening te houden met wat je later krijgt. En is bijsturen wenselijk? Dan is ‘eerder’ handelen gunstiger dan later. Wat speelt er?

Met de nieuwe wet wordt het collectieve pensioenvermogen van ruim 1.500 miljard euro (!) grotendeels omgezet naar individuele pensioenpotjes. Zo krijg je meer persoonlijke controle over je pensioenopbouw, maar er worden geen beloftes meer gedaan over de hoogte van je uitkering. Je pensioen wordt dus minder zeker en kan variëren. Wel kun je aangeven of je meer of minder risico wilt lopen met het rendement van je inleg. Dat is best een afweging…

Het verband tussen de ingelegde euro’s en jouw pensioenopbouw wordt directer en eerlijker. En een euro die langer rendeert, levert meer pensioen op. Voor jongere werknemers is dat gunstiger. Zij subsidiëren niet langer de pensioenen van oudere collega’s. Maar ben je tussen de 40 en 50 jaar, dan loopt er misschien al 25 jaar een uitkerings­overeenkomst. Jouw bijdragen vulden de potjes van anderen. Vóór de overgang moeten er afspraken komen over compensatie, zodat je niet wordt benadeeld. Hoewel het nieuwe stelsel minder solidariteit kent, blijft het de bedoeling dat je gedurende je leven kunt rekenen op een min of meer vast pensioen.

Ben je al met pensioen, of bijna? Dan gloort er goed nieuws. Het nieuwe stelsel kent meer ruimte voor indexatie. Zo kan je pensioen meegroeien met de inflatie en blijft je koopkracht behouden. Wist je trouwens dat het uitstellen van je pensioenuitkering tot je AOW-leeftijd fiscaal gunstiger kan uitpakken?

Ook nabestaanden gaan erop vooruit. Het wezenpensioen wordt uitgebreid tot de 25e verjaardag, en de maximale uitkering stijgt van 7% naar 20%. En voor de partner van iemand die vóór zijn pensioen overlijdt, maakt het straks niet meer uit hoelang deze al deelnam aan de regeling: zij zijn altijd voor maximaal 50% van het salaris verzekerd.

Wil jij weten wat je kunt verwachten als je stopt met werken? Of wil je eerder stoppen dan de AOW-leeftijd en wil je weten hoe je dat moet doen? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs om dat goed in kaart te brengen. Want je kunt pas actie ondernemen als je weet wat je moet doen.

Chris van der Graaf
Finenzo Boxtel

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline