Een hypotheek afsluiten in 6 stappen

U wilt een huis kopen, misschien heeft u zelfs al een nieuwe woning op het oog. Om dit te kunnen financieren moet u een hypotheek afsluiten, maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat zijn de eerste stappen die u zet? Hoe selecteert u de beste hypotheekadviseur? En wanneer kan de huizenjacht écht beginnen? Een hypotheek afsluiten in 6 stappen.

Hypotheek afsluiten? Volg deze stappen

Stap 1: oriënteren

Een nieuwe woning begint met nadenken en rondkijken. U moet eerst weten waar u naar zoekt, voordat u hier een passende hypotheek bij kunt aanvragen. Uiteraard is uw persoonlijke financiële situatie hierbij van belang, maar vergeet uw woonwensen ook zeker niet. Hoe ziet uw droomhuis eruit? Hoeveel slaapkamers moet het huis hebben? Wil u een woning met tuin of liever een appartement met balkon? Bestaande bouw of nieuwbouw? In welke wijk wilt u wonen? Moet het een kindvriendelijke buurt zijn? En zo zijn er tal van vragen die u voor uzelf op een rijtje moet zetten voordat u op zoek gaat naar passend hypotheekadvies. Tip: oriënteer online – daar is het woningaanbod helder en overzichtelijk te bekijken – en maak een (wensen)lijstje.

Stap 2: oriëntatiegesprek bij de hypotheekadviseur

Heeft u alles voor uzelf op een rijtje gezet, dan is het tijd om u te laten adviseren over het financiële plaatje. Een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur is in de meeste gevallen gratis. Welke adviseur u kiest is afhankelijk van uw voorkeur, het aanbod en wellicht ook van het feit of u al andere financiële producten bij een bepaalde aanbieder heeft ondergebracht. Sommige mensen vinden het makkelijk om alles bij dezelfde aanbieder af te nemen en gaan daarom naar de bank waarbij ze al klant zijn. Dit is overigens niet altijd de voordeligste keuze. Tijdens het oriëntatiegesprek geeft u aan hoeveel u wilt lenen, hoeveel netto maandlasten u kunt dragen en wat uw woonwensen zijn. De adviseur duikt hiermee in uw persoonlijke financiële situatie en geeft advies. Het is dus goed om alle documenten die relevant zijn alvast mee te nemen. Een hypotheekadviseur kan meteen uitrekenen wat de maximale hypotheek is en uitleggen welke hypotheekvormen hierop aansluiten.

Stap 3: op huizenjacht

Nu u weet in welk segment u kunt kijken, kan de huizenjacht beginnen. Wilt u hier professionele begeleiding bij, om bezichtigingen te plannen bijvoorbeeld, dan kunt het best een onafhankelijke aankoopmakelaar inschakelen.

Stap 4: adviesgesprek hypotheekadviseur

De woning van uw dromen gevonden? Dan wordt het serieus. Waar de keuze voor de hypotheekadviseur bij het oriëntatiegesprek nog niet vaststaat, moet u nu een definitieve keuze maken en een afspraak inplannen met de hypotheekadviseur van uw voorkeur. Jullie tekenen beiden een dienstverleningsovereenkomst, waarin o.a. wordt afgesproken dat de aanbieder u van onafhankelijk, compleet en persoonlijk hypotheekadvies voorziet en welke advieskosten u hiervoor betaalt. Zorg ervoor dat u dit op papier heeft voordat u begint met bieden op een woning.

Stap 5: Hypotheek Uitgangspunten (HUP)

Na het adviesgesprek maakt de adviseur een adviesrapport. Hiermee kan een Hypotheek Uitgangspunten (HUP) worden aangevraagd. In een dergelijke HUP komt het volgende aan bod:

een voorbeeldofferte van uw aanvraag
een lijst van documenten die de bank nodig heeft om uw aanvraag te keuren
een rentereservering

Stap 6: de notaris

Eenmaal goedgekeurd, dan brengt de bank een hypotheekofferte uit. Dit is een definitieve offerte. Na ondertekening is het zo ver: u kunt naar de notaris om het huis, samen met de verkopende partij, officieel op uw naam te zetten. Wil u eigen geld inleggen voor de woning, dan kunt u dit nu overboeken naar de notaris. Bij de notaris ondertekent u de transportakte, de hypotheekakte, de overeenkomst van geldlening en eventuele andere documenten zoals een bouwdepot.

Gefeliciteerd, u bent nu de kersverse eigenaar van de woning van uw dromen!

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline