Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek verplicht u om maandelijks geld apart te zetten op een spaarrekening of beleggingsfonds: de Spaarrekening Eigen Woning.

Wat is een bankspaarhypotheek?

Sluit u een bankspaarhypotheek af, dan bent u verplicht om maandelijks geld apart te zetten op een spaarrekening of in een beleggingsfonds: de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Dit geld wordt aan het einde van de looptijd gebruikt om de hypotheekschuld in te lossen.Het is niet toegestaan om tussentijds geld van je SEW op te nemen, tenzij je dit geld gebruikt om de hypotheek af te lossen. De spaarrente is gekoppeld aan de hypotheekrente: als de hypotheekrente stijgt, stijgt de spaarrente mee – en andersom.

Maandlasten bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek betaalt u maandelijks rente over uw hypotheekschuld + een vast bedrag voor uw spaarrekening of belegging. Als u 15 jaar lang periodiek een bedrag op uw Spaarrekening Eigen Woning stort, dan rekent de Belastingdienst een maximumbedrag van 36.600 euro niet tot het eigen vermogen en wordt dit niet belast in box 3. Bij een periodieke inleg van 20 jaar is maximaal 161.500 euro vrijgesteld. Deze bedragen zijn persoonsgebonden. Stellen die samen een hypotheek aflossen mogen deze vrijstelling dus dubbel toepassen. De inleg voor de SEW mag maandelijks of jaarlijks worden voldaan. Hiervoor geldt dat het hoogste bedrag dat je in een jaar overmaakt naar de bankspaarrekening mag niet hoger zijn dan tien keer het laagste bedrag.

Aflossen bankspaarhypotheek

Tijdens de looptijd van een bankspaarhypotheek lost u, net als bij een aflossingsvrije hypotheek, geen hypotheek af. U betaalt alleen hypotheekrente en een vast bedrag voor uw spaarrekening. Het kapitaal in uw belegging of op de spaarrekening staat vast. Het grote voordeel hiervan is dat het door u gespaarde geld belastingvrij kan aangroeien. Dit komt vrij op de dag dat uw hypotheek afloopt. Hiermee kunt u de hypotheekschuld in één keer aflossen.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

De voordelen van een bankspaarhypotheek

  • Sparen in box 1 (tot een maximumbedrag)
  • Omdat de spaar- en hypotheekrente gekoppeld zijn, zijn uw maandelijkse lasten minder gevoelig voor wijzigingen in de rentestanden
  • Gegarandeerd aflossen na de looptijd van uw hypotheek

De nadelen van een bankspaarhypotheek

  • De hypotheek en de spaarrekening moeten in de meeste gevallen bij dezelfde hypotheekverstrekker worden afgesloten, dit beperkt je keuze vrijheid
  • U bent gebonden aan fiscale regels omtrent het aflossen
  • Geen recht op hypotheekrenteaftrek
  • Uw hypotheekrenteaftrek daalt in de loop der jaren

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies.

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Wat doet een hypotheekadviseur?
Hypotheek aflossen of niet?
Wat zijn de kosten van hypotheekadvies?
Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract?
Een hypotheek afsluiten als ZZP’er, kan dat?
Wat kost een hypotheekadviseur?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline