Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u de laagste maandlasten, maar deze hypotheekvorm biedt op de lange termijn weinig zekerheid

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u de laagste maandlasten, maar deze hypotheekvorm biedt op de lange termijn weinig zekerheid. U hoeft tijdens de looptijd niet af te lossen, maar betaalt alleen rente over de hypotheekschuld. Ook het afsluiten van een verzekering of spaarrekening, om aan het einde van de looptijd de hypotheek in te kunnen lossen, is niet verplicht. Hierdoor heeft u niet de garantie dat u na de looptijd uw hypotheek kunt aflossen. Dit maakt de aflossingsvrije hypotheek een risicovolle lening.

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

Wie voor een aflossingsvrije hypotheek kiest, betaalt gedurende de looptijd alleen rente over de hypothecaire lening. De hypotheek zelf wordt gedurende de looptijd niet afgelost. Je bruto hypotheeklasten zijn daarom gelijk aan je netto maandlasten. Een aflossingsvrije hypotheek, afgesloten na 1 januari 2013 geeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Voor een bestaande hypotheek kunt u gebruik maken van de overgangsregeling.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Aflossen is dus niet verplicht bij een aflossingsvrije hypotheek, maar het mag wel. Hiervoor geldt een maximaal toegestane hoeveelheid, het boetevrije deel. Dit bedraagt minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek. Er zijn hypotheekverstrekkers bij wie u onbeperkt boetevrij kunt aflossen. Omdat een aflossingsvrije hypotheek het risico met zich meebrengt dat de hypotheekschuld na de looptijd niet, of niet volledig, kan worden ingelost, geldt sinds 2011 dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 procent van de waarde van uw woning mag zijn. Heeft u een hoger bedrag nodig om een huis te kunnen kopen, dan moet u eigen vermogen bijleggen of nog een andere hypotheek afsluiten waarbij u wel aflost of kapitaal opbouwt.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

De voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

  • De laagste maandlasten
  • Niet aflossen gedurende de looptijd

De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

  • Geen garantie dat u de hypotheek kunnen aflossen na de looptijd
  • Maximaal 50 procent van de woningwaarde lenen
  • Geen recht op hypotheekrenteaftrek

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies.

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Wat doet een hypotheekadviseur?
Hypotheek aflossen of niet?
Wat zijn de kosten van hypotheekadvies?
Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract?
Een hypotheek afsluiten als ZZP’er, kan dat?
Wat kost een hypotheekadviseur?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline