Vanaf juli 2022 zijn rookmelders in woningen verplicht

Nu al ontzettend verstandig, maar vanaf juli 2022 ook verplicht: de rookmelder. En wel op élke verdieping met een verblijfsruimte. Maar welke rookmelders zijn betrouwbaar, waar hang je ze op, hoe zit het met het onderhoud en wat kun jij zelf doen om het risico op brand te verkleinen?

Het afgelopen jaar werden er méér brandschademeldingen gedaan dan het jaar ervoor. Dit doorbrak de dalende trend van de afgelopen jaren. Wellicht hangt dit samen met het feit dat er door de coronamaatregelen meer vanuit huis werd gewerkt. Volgens de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars werden vorig jaar 66.657 meldingen van brandschade gedaan, met een totale schade van € 225 miljoen. Helaas maakte deze woningbranden ook meer dodelijke slachtoffers dan het jaar ervoor.

Tussenstand

Op dit moment hangt in één op de vier woningen nog geen rookmelder. En van de woningen waar er wél een hangt, werkt een derde van de rookmelders niet goed. Mocht er brand uitbreken, dan komt er koolmonoxide vrij. Als dit vrijkomt en je dit niet op tijd opmerkt, kun je bewusteloos raken. Met name ’s nachts is dit levensgevaarlijk: je ruikt en hoort dan vrijwel niks van de brand.

Daarom is besloten dat vanaf juli 2022 in elk huis, op elke verdieping met ‘verblijfsruimte’ een rookmelder moet hangen. Om dit onder de aandacht te brengen, is Brandweer Nederland afgelopen juli de campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart. Want de verplichting wil niet zeggen dat rookmelders niet ook nu al levens kunnen redden.

Sterker nog, volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting worden de branden alsmaar gevaarlijker en heviger, te wijten aan modern meubilair en het feit dat we steeds meer oplaadbare apparaten in huis hebben.

‘Better safe than sorry’

Op www.rookmelders.nl (een initiatief van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting) kun je lezen wat je kunt doen om je woning brandveiliger te maken. Hier staan onder andere tips over:

Benieuwd naar hoeveel rookmelders jij nodig hebt in jouw huis? Doe de Rookmelderwijzer!

De boosdoeners

In 2020 overleden volgens de Brandweeracademie 32 mensen tijdens een woningbrand, in 31 fatale branden. Dat zijn er tien meer dan het jaar ervoor. Alhoewel de oorzaak niet altijd te achterhalen is, is huishoudelijke apparatuur vaak de boosdoener. Meer nog dan menselijk handelen (denk aan roken in huis, brandende kaarsen, etc.). Wat de meeste branden wel gemeen hadden, is dat er geen rookmelder in huis was.

De wasdroger is de grootste boosdoener als we kijken naar het veroorzaken van brand. Het advies is daarom deze alleen aan te zetten wanneer je wakker bent. De timer-knop is handig, maar toch biedt deze geen zekerheid. Ook is het verstandig na elk gebruik het stoffilter schoon te maken.

Verder is een wirwar aan kabels een grote no-go en moet een haspel altijd helemaal worden uitgerold om oververhitting te voorkomen. Dit gaat bijvoorbeeld vaak mis als tijdens de kerstdagen het gourmetstel op tafel komt. En, wellicht een inkoppertje, let altijd goed op kaarsen en de open haard. Ook hierdoor starten veel branden.

Maar liefst 90% van de 65+’ers blijken ook niet zelfredzaam als er brand uitbreekt, dus voor hen is een rookmelder nóg meer van levensbelang. Voor wie een oudere helpt met het plaatsen van een rookmelder, wordt aanbevolen ook goed te (laten) controleren of huishoudelijke apparaten en de gas- en elektrische installaties nog veilig zijn. Ga daarnaast in gesprek over brandveilig gedrag.

Verzekeren tegen brand

Schade door brand, glas en inbraak valt onder de opstal- en inboedelverzekering. Goede verzekeringen bieden dekking voor kosten door brandschade, blusschade, rookschade, roetschade, smelt- en schroeischade, schade door ontploffing, blikseminslag en het doorbranden van apparatuur. Ook gevolgschade is meeverzekerd: een woningbrand veroorzaakt meer schade dan alleen de schade door het vuur zelf. Onder de gevolgschade vallen bijvoorbeeld de opruimkosten, het opslaan van de huisraad en zelfs een tijdelijke andere woonruimte.

Houd er wel rekening mee dat er sprake kan zijn van een maximaal verzekerd bedrag en dat er uitzonderingen/uitsluitingen kunnen gelden. Hierbij kun je denken aan brandschade door illegale activiteiten, zoals door een wietplantage.

Wil jij weten hoe jouw verzekeraar de dekking voor brandschade heeft geregeld? Neem dan contact op met jouw verzekeraar.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline