Binnenkort valt hij weer op de deurmat: het aanslagbiljet met de WOZ-waarde van je woning. Ik weet dat veel huiseigenaren dan even moeten slikken – een hogere WOZ-waarde betekent vaak meer belasting betalen. Vorig jaar steeg de WOZ gemiddeld met 16,5%, maar gelukkig lijkt dat dit jaar mee te vallen. Als waardepeildatum geldt 1 januari 2023, en volgens het CBS lagen de huizenprijzen op dit moment niet veel hoger dan een jaar eerder. Inmiddels hebben we de stijgende lijn wel weer goed te pakken.
Welke rol speelt de WOZ en waarom maken velen bezwaar tegen de aanslag? Dat zit zo: deze WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), andere gemeentelijke heffingen, de inkomstenbelasting en meer. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je in principe betaalt.
Alleen, en hier komt het interessante deel, een hogere WOZ-waarde kan ook voordelen opleveren. Vooral als je kijkt naar je hypotheek. Wij helpen onze klanten daar regelmatig mee. Want als de marktwaarde van je woning is gestegen ten opzichte van het moment van aankoop, kan dit resulteren in een rentekorting op je lopende hypotheek.
Geldt dat ook voor mij, zul je denken? Nou, als je een hypotheek hebt zónder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk wel. De geldverstrekker rekent dan een risico-opslag zolang je veel leent ten opzichte van de marktwaarde van de woning — bijvoorbeeld bij een 100% financiering. Aflossen verlaagt de schuld en brengt je hypotheek in een lagere risicoklasse. Maar ook een waardestijging zorgt voor een lager risico. Alleen zorgt dat nu net niet automatisch voor een lagere rente, dat moet worden aangevraagd.
Dus kent jouw hypotheek geen NHG en los je al een paar jaar af, óf steeg je woning in waarde? Onze adviseurs weten de weg bij alle geldverstrekkers. Vraag ze gerust eens of het WOZ-taxatierapport dat je binnenkort krijgt, volstaat voor rentekorting. Of welk extra voordeel je haalt door een nieuwe taxatie te laten doen.
En wat betreft de WOZ en je belastingen? Helaas verhogen veel gemeenten dit jaar de Onroerendezaakbelasting (OZB). Aan de andere kant tel je bij je aangifte inkomstenbelasting binnenkort maar 0,35% van de WOZ bij voor het eigenwoningforfait. Eerder was dat nog 0,45%. Op een woning van vier ton scheelt dat mooi zo’n € 400. Een goede start om na te gaan welk voordeel je nog meer kunt behalen? Neem vrijblijvend contact op.
Chris van der Graaf
Finenzo Boxtel