Eigen woning: aandachtspunten bij de aangifte inkomstenbelasting

Van 1 maart tot en met 30 april 2022 kun je belastingaangifte doen over het belastingjaar 2021. Heb jij je aangifte nog niet gedaan? Lees dan snel verder als er in 2021 iets is gebeurd rondom je eigen woning. Per situatie hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Heb je een woning gekocht?

Als je in 2021 een woning hebt gekocht, zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Zo zijn bepaalde kosten, zoals de kosten voor de hypotheekakte en de advieskosten, fiscaal aftrekbaar. En weer andere kosten, zoals overdrachtsbelasting, juist niet.

Tip:
Wil je weten welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn? Dan kun je hier een overzicht van Vereniging Eigen Huis downloaden. Je kunt dit ook doen als je geen lid bent van Vereniging Eigen Huis.

Vanaf het moment dat je in de woning bent gaan wonen, wordt er voor de inkomstenbelasting rekening gehouden met een bijtelling op je inkomen. Deze bijtelling heet het eigenwoningforfait (EWF) en is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Voor de WOZ-waarde van de woning in 2021 wordt gekeken naar de waarde van de woning op 1 januari 2020. Je krijgt de WOZ-waarde van je woning via de gemeente en kunt deze altijd terugvinden op www.wozwaardeloket.nl.

Heb jij je woning verkocht?

Veel mensen bieden hun woning te koop aan vanwege de sterk gestegen huizenprijzen. Het is dan ook mogelijk dat je in 2021 je woning hebt verkocht. Als de verkoopprijs hoger is was de (hypotheek)schuld op de woning, heb je een overwaarde gerealiseerd. Als je vervolgens binnen drie jaar een nieuwe eigen woning koopt, moet je deze overwaarde inbrengen. Doe je dit niet, dan krijg je over een deel van de nieuwe hypotheek geen renteaftrek. Deze regeling wordt de bijleenregeling genoemd.

Heb jij je hypotheek overgesloten?

Ook als je er vanwege de lage rente voor hebt gekozen om je hypotheek in 2021 over te sluiten, zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de advieskosten en de notariskosten. Als je bij het oversluiten boeterente hebt moeten betalen, is deze eenmalig aftrekbaar. Heb je de boeterente meegefinancierd in de nieuwe hypotheek en heb je hierdoor dus een hogere hypotheek, dan is de rente over deze verhoging niet aftrekbaar.

Heb jij je hypotheek (bijna) afgelost?

Als je je hypotheek (bijna) hebt afgelost, ga je ieder jaar steeds iets meer belasting betalen over je eigen woning. Dat komt doordat een bepaalde aftrekpost – de zogenaamde Wet Hillen – vanaf 2019 in kleine stapjes wordt afgebouwd. In 2021 bedraagt de aftrekpost nog maar 90% van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente en kosten over de hypotheekschuld. Dit percentage wordt ieder jaar met 3,33%-punt verlaagd.

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Kijk je ieder jaar weer op tegen het doen van belastingaangifte? Schakel dan eens de hulp in van een deskundige. Mogelijk loop je bij het zelf invullen van je aangifte bepaalde voordelen mis. In dat geval zijn de kosten van de aangiftehulp al snel terugverdiend!

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline