Vorig jaar deden zo’n 5.500 nabestaanden beroep op ‘Verloren polissen’. Deze service gaat voor nabestaanden na of de overleden dierbare een levensverzekering had afgesloten. In bijna 3.000 van de 5.500 aanvragen van vorig jaar werd ook daadwerkelijk een verzekering gevonden.
Verloren polissen-zoekservice
Wanneer een dierbare overlijdt, kan het lastig zijn om erachter te komen of diegene een levensverzekering had lopen. Mocht de nabestaande na enige eigen inspanning vastlopen in deze zoektocht, dan kan er beroep worden gedaan op de ‘Verloren polissen’-service van het Verbond van Verzekeraars. Wanneer een nabestaande een aanvraag indient, zet het Verbond deze uit bij alle deelnemende levensverzekeraars. Zij gaan in hun eigen bestanden vervolgens op zoek naar eventuele polissen. Zo kan/kunnen de rechthebbende(n) van de niet-opgeëiste verzekeringstegoeden worden gevonden.
De enige voorwaarde is dat het Verbond wel verwacht dat de nabestaande wel eerst zelf heeft geprobeerd uit te vinden óf en waar de overledene een polis had lopen.
Op de site van VanAtotZekerheid.nl is te lezen hoe de service precies werkt en hoe de aanvraag kan worden ingediend.
15.000 polissen
De zoekservice bestaat al sinds jaar en dag. De afgelopen tien jaar zijn er via de tool maar liefst ruim 15.000 polissen opgespeurd. Niet alleen voor nabestaanden die geen idee hadden óf de overledene een levensverzekering had afgesloten, maar ook voor nabestaanden die wel wisten dát dit het geval was, maar niet bij welke verzekeraar.
Sinds 2015 is het voor consumenten trouwens zelfs mogelijk om in de database te laten zoeken naar hun eigen polissen, bijvoorbeeld wanneer ze hun papieren zijn verloren.
Zelf in actie
De populariteit van de service is niet vreemd, gezien een levensverzekering pas kan worden uitgekeerd als daartoe bij de verzekeraar (of tussenpersoon) een verzoek is ingediend. Nabestaanden/rechthebbenden moeten na het overlijden van een dierbare dus zélf aan de bel trekken. De Basisregistratie Personen stuurt bij overlijden namelijk zelf géén bericht naar verzekeraars.
Zolang de Basisregistratie Personen verzekeraars niet actief/zelf op de hoogte brengt van wanneer iemand is overleden, is het verstandig om met je nabestaanden te praten over welke polissen je hebt lopen en waar je deze gegevens bewaart.