Onderhandelen over hypotheekrente kan niet meer sinds in 2013 de nieuwe wetgeving werd ingevoerd. Binnen deze nieuwe wetten is korting op de hypotheekrente in sommige gevallen nog wel mogelijk. 5 tips voor een hypotheek die bij uw woonwensen en bij uw portemonnee past.
Onderhandelen over hypotheekrente is rendabel
Een hypotheekofferte is bindend. Eenmaal ondertekend, zijn u en de hypotheekverstrekker gebonden aan de gemaakte afspraken. Het is dus verstandig om de voorwaarden goed door te nemen voordat u uw handtekening zet. Onderhandelen over hypotheekrente is rendabel. Wellicht zijn onderstaande tips op u van toepassing.
1. Direct aflossen loont
Veel banken en andere hypotheekaanbieders kennen korting toe wanneer u kiest voor een hypotheekvorm waarbij direct wordt afgelost: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek bijvoorbeeld. Een manier om huiseigenaren te stimuleren om voor deze hypotheekvormen te kiezen. De korting varieert per aanbieder en kan oplopen tot maximaal 0,25% van de totale rente. Nadeel van deze manier van onderhandelen over hypotheekrente, is dat u gedurende de gehele looptijd gebonden bent aan het overeengekomen rentepercentage. Loopt u in op de totale schuld of wordt uw woning meer waard, dan biedt dit geen mogelijkheden meer tot korting.
2. (Tijdelijk) onderhandelen over hypotheekrente
Hypotheekaanbieders mogen geen directe korting op de hypotheekrente geven, maar een actie met een tijdelijke renteverlaging mag wel. Een dergelijke actie wordt meestal bedacht om nieuwe klanten te trekken, maar hij geldt ook voor mensen die hun rentevaste periode moeten herzien. Omdat u heeft gekozen voor hypotheekrente 5 jaar vast of voor hypotheekrente 10 jaar vast en deze periode is verstreken bijvoorbeeld. Wat u wel in overweging moet nemen, mocht u voor deze korting op de hypotheek willen kiezen, is dat de tijdelijke renteverlaging vaak maar kort is en u er niet van verzekerd bent dat u opnieuw een goed aanbod krijgt. Het kan dus gebeuren dat u na het verlopen van de actie veel meer hypotheekrente moet gaan betalen. Kijk hier voor een overzicht van de actuele hypotheekrente per aanbieder.
3. Eigen voorwerk voor de hypotheekaanvraag
Wanneer u zelf al zo veel mogelijk voorwerk doet voor uw hypotheekaanvraag, of dit door een professionele bemiddelaar laat doen, scheelt dit de hypotheekverstrekker een hoop tijd. Tijd die u terugziet in de kosten. Geldverstrekkers mogen namelijk een vergoeding bieden aan klanten die hun financiële stukken en bewijslaten kant-en-klaar uploaden. Deze vergoeding wordt vaak uitgekeerd in de vorm van korting op de hypotheekrente. Voorwerk hoeft overigens niet altijd te worden uitbetaald in rentekorting. De Rabobank verrekent de korting bijvoorbeeld binnen de kosten voor het hypotheekadvies.
4. Besparen op de risico-opslag
Wanneer de verhouding tussen de totale hypotheek en de marktwaarde van uw woning verbetert, dan komt bij sommige hypotheekverstrekkers de risico-opslag te vervallen. Deze wordt dan niet meer meegenomen in de renteberekening. De risico-opslag kan ook dalen. Dit kan als u nog wel in een bepaalde risicoklasse valt, maar deze gunstiger is en een lager rentetarief oplevert. U moet wel altijd zelf vragen om een nieuwe berekening van de risicoklasse en niet elke hypotheekaanbieder biedt deze mogelijkheid. Inlopen op de hypotheekschuld kan op termijn door uw maandelijkse aflossing, door extra af te lossen of als de marktwaarde van uw woning stijgt. Hypotheek aflossen of niet?, lees of het voor u interessant is.
5. Onderhandelen over hypotheekrente met eigen vermogen
Onderhandelen over hypotheekrente kan ook met eigen vermogen. Met spaargeld of beleggingstegoeden om precies te zijn. In dit geval kijkt de bank of andere hypotheekverstrekker niet alleen naar de verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde, maar ook naar aanwezige tegoeden. Het totale saldo op uw spaar- of beleggingsrekening wordt verrekend bij het bepalen van de hypotheekrente. Deze mogelijkheid bieden overigens lang niet alle aanbieders.