Zoekservice levensverzekeringen helpt nabestaanden aan verloren polissen

Als nabestaande kan het lastig zijn om uit te zoeken of de overleden dierbare een levensverzekering had afgesloten. Dankzij de verloren polissen-zoekservice hoeven nabestaanden niet meer vast te lopen in deze zoektocht. Deze service is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars. Wanneer iemand een aanvraag indient, zet het Verbond deze vraag uit bij alle aangesloten levensverzekeraars. Zij zoeken vervolgens in hun eigen systeem naar eventuele polissen. Zo kan de rechthebbende(n) van de niet-opgeëiste verzekeringstegoeden worden gevonden. Het Verbond stelt als voorwaarde dat de nabestaande wel eerst zelf heeft geprobeerd uit te vinden óf en waar de overledene een polis had lopen.

Succesvol

De afgelopen 10 jaar werden er dankzij de zoekservice ruim 20.000 polissen gevonden. Dit gebeurde voor zowel nabestaanden als voor gemeenten die een uitvaart voor hun rekening namen. Sinds 2015 is het ook mogelijk om naar je éigen verzekering te zoeken, bijvoorbeeld als je de papieren hiervan kwijt bent. Ook hierbij gelden enkele spelregels, zoals dat je eerst zelf moeite moet hebben gedaan. De overige spelregels vind je op de site.

Per kalenderjaar zijn de eerste 20 aanvragen via de zoekservice gratis. Daarna wordt er per zoekopdracht € 19,50 excl. btw in rekening gebracht. Deze worden aan het eind van het kalenderjaar gebundeld en achteraf gefactureerd.

Zélf actie ondernemen

Een levensverzekering wordt pas uitgekeerd als hiervoor de verzekeraar of tussenpersoon een aanvraag wordt ingediend. Nabestaanden of andere rechthebbenden moeten dus zélf actie ondernemen. De Basisregistratie Personen stuurt bij overlijden namelijk vooralsnog zelf géén bericht naar verzekeraars.

Volgens het Verbond wil de overheid dit echter wel mogelijk gaan maken. “Mooi nieuws”, aldus Matthijs Bas van het Verbond van Verzekeraars. Hij is blij dat de overheid die plannen verder wil uitwerken: volgens hem is dit een belangrijke stap.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline