Woningwaarde omhoog, rente omlaag?

Veel mensen lopen zonder dat ze dat weten honderden euro’s per jaar mis. Door de gestegen huizenprijzen hebben zij namelijk vaak recht op een verlaging van hun hypotheekrente. Dit heeft te maken met de risicoklassen die banken hanteren voor hypothecaire kredieten. Ook jij kan besparen op je maandlasten. Weten hoe? Lees dan verder!

 

Hoge huizenprijzen leiden tot lagere risico’s

Voor geldverstrekkers (veelal banken en verzekeraars) is de hoogte van de rente op het krediet vooral een afspiegeling van het risico dat zij lopen; bij een hoog risico hoort over het algemeen ook een hoge(re) rente.

Het risico is voor de geldverstrekker het grootst als de klant maximaal leent. De geldverstrekker zal de woning bij betalingsproblemen in het uiterste geval moeten verkopen en met de verkoopprijs de nog openstaande schuld aflossen. Bij een daling van de woningwaarde en een hoge hypotheek, is de verkoopprijs mogelijk onvoldoende om de nog openstaande schuld af te lossen. Andersom loopt een geldverstrekker minder risico als de hypotheek laag is, vergeleken met de waarde van de woning.

Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, is de verhouding tussen de woningwaarde en de openstaande hypotheek in veel gevallen gunstiger. Dat betekent dat de klant in een lagere risicoklasse valt bij de geldverstrekker en dus mogelijk recht heeft op een rentekorting.

Ook aflossen leidt tot rentekorting

Naast een stijging van de waarde van het huis, kan ook aflossen op de hypotheek leiden tot een lager risico voor de geldverstrekker en dus tot een lager rentetarief. En omdat het rentetarief moet worden betaald over de nog openstaande hypotheek, wordt het lagere tarief ook nog eens toegepast op een lager bedrag. Twee vliegen in één klap!

Wat gaan de huizenprijzen doen?

Niemand kan voorspellen of de huizenprijzen in 2022 nog verder zullen stijgen. Factoren die hierop van invloed zijn, zijn de krapte op de woningmarkt (er zijn momenteel veel mensen die op zoek zijn naar een woning en er is maar weinig aanbod), maar ook de hoogte van de hypotheekrente. En die is de afgelopen weken snel aan het stijgen. Hierdoor wordt het duurder om geld te lenen voor de aankoop van een huis. Hoewel een stijgende rente over het algemeen leidt tot een daling van de huizenprijzen, is dat nu nog maar de vraag. Volgens het Expertisecentrum Woningwaarde moet de hypotheekrente namelijk nog tot boven de 3% stijgen om de huizenprijzen te laten dalen. Ter vergelijking: momenteel blijft de tienjaarsrente voor een hypotheek tot 100% van de woningwaarde bij de meeste bij de meeste geldverstrekkers nog (ruim) onder de 2%.

Ook profiteren van een lagere risicoklasse?

Heb jij een eigen woning en is er al even niet meer gekeken naar (de rente op) je hypotheek? Dan val ook jij mogelijk in een lagere risicoklasse en kom je in aanmerking voor een lagere rente. Je moet hiervoor wel zélf in actie komen, omdat geldverstrekkers doorgaans niet laten weten dat je in een lagere risicoklasse valt. Neem gerust contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline