Vanaf 1 april lagere hypotheek bij private lease

Als je de komende jaren van plan bent een huis te kopen, is het verstandig om even stil te staan bij het al dan niet private leasen van een auto. Vanaf 1 april 2022 wordt de maximale hypotheek namelijk lager voor wie privé een auto leaset. Dit heeft te maken met dat Bureau Krediet Registratie (BKR) niet langer 65% van het contractbedrag laat meetellen, maar 100%.

Maximale hypotheek

Niet alleen het inkomen, maar ook lopende schulden en andere financiële verplichtingen hebben invloed op de maximale lening. Denk aan alimentatie of een studieschuld. Vanaf binnenkort laat BKR zoals gezegd 100% van het contractbedrag meetellen. Vergis je niet: dit kan duizenden euro’s schelen bij het aanvragen van een hypotheek. En dat is goed om te weten, want de private-leaseauto wordt steeds populairder!

Momenteel rekent het BKR met 65% van het maandbedrag van het private-leasecontract. Hieronder valt de lening (rente en aflossing). Onder de overige 35% vallen de kosten voor het onderhoud, de belasting en de verzekering. Dit verandert dus per 1 april aanstaande. Goed om te weten: voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden de lasten van private lease al vanaf 1 januari 2022 zwaarder gewogen in de bepaling van de maximale hypotheek.

Klik hier om meer te lezen over wat Stichting BKR doet of over welke kredieten worden geregistreerd.

Het verschil: rekenvoorbeeld

De Consumentenbond maakte een voorbeeldberekening waarin het laat zien dat een maximale hypotheek per 1 april 2022 veel lager uit kan vallen door een private-leasecontract:

“Zonder private lease auto bedraagt je maximale hypotheek €330.000. Wat verandert er als je ervoor kiest om een auto te leasen? 

  • Leasebedrag per maand: €400
  • Looptijd: 4 jaar (48 maanden)
  • Leasebedrag totale looptijd: €19.200

Het totale leasebedrag van €19.200 wordt geregistreerd bij BKR als lening. 

Door de lasten van je private leasecontract kun je per maand minder uitgeven aan je hypotheek. In dit voorbeeld is dat:

  • het werkelijke leasebedrag van €400 per maand of
  • 2% van het totale leasebedrag van €19.200 = €384 per maand

Het hoogste bedrag van deze twee wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.  Je maximale hypotheek bedraagt dan nog €215.000. Dat is circa €115.000 lager dan zonder leasecontract. Dit is klantsituatie-afhankelijk. Wil je een eigen rekenvoorbeeld? Neem dan contact op met een van onze hypotheekadviseurs” 

(bron: Consumentenbond)

Lopende leasecontracten

Heb je een lopend private-leasecontract en krijg je nog vóór 1 april een bindende hypotheekofferte? Dan rekent het BKR met de ‘oude’ regeling (65%).

Mocht je hypotheek vastlopen op je private-leasecontract, dan kun je altijd navragen of het mogelijk is een deel van je leasecontract vooruit te betalen. Zo verlaag je je maandbedrag, wat je leencapaciteit verhoogt.

Auto kopen

Het afsluiten van een lening voor de aanschaf van een auto wordt natuurlijk ook geregistreerd bij BKR, dus helaas is dit niet per se een beter alternatief. Volgens het Keurmerk Private Lease leidt dit zelfs tot een nog grotere beperking van de maximale hypotheek.

Finenzo navigeert je naar de beste oplossing

We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Wij navigeren je graag naar de beste oplossing. Neem dus gerust contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline