Van parasol tot pizzaoven: wat is er verzekerd in je tuin?

wat is er verzekerd in je tuin

De komende maanden trekken we weer massaal onze achtertuinen in om de zomer te vieren. Eerst een boek lezen in de loungeset, dan een verfrissend drankje onder de parasol en ten slotte gezellig BBQ’en in goed gezelschap: heerlijk! Maar weet jij eigenlijk wel welke spullen in jouw tuin zijn verzekerd? In je verzekeringspolis lees je precies wat onder welke dekking valt.

Om je alvast op weg te helpen, hebben we dit artikel geschreven. Want van wolkbreuken tot brutale vogels, van onhandige neefjes tot steekvlambarbecues en van brutale inbrekers tot heftige valwinden: een ongeluk zit immers in een klein – of soms net wat groter – hoekje.

Inboedelverzekering

In principe is het zo dat schade aan schuttingen, tuinhuisjes of andere bebouwing valt onder de opstalverzekering. Maar losse spullen (zoals een parasol of pizzaoven) vallen in principe juist onder de inboedelverzekering. Dit is ook het geval wanneer ze niet in huis staan, maar in de tuin, op het balkon of op het terrein rondom het verzekerde woonhuis.

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel:

  • Schade door nalatigheid. Hiervan is sprake wanneer er schade ontstaat doordat je niet goed hebt opgelet of als je de schade had kúnnen voorkomen, maar dat niet hebt gedaan.
  • Schade door achterstallig onderhoud. Goede zorg voor je zaken geldt niet alleen voor binnenspullen: ook buitenspullen moeten goed worden onderhouden om slijtage te voorkomen. Zo wordt een productiefout in een houten tuinstoel wel vergoed, maar schade door gebrekkig onderhoud niet.
  • Schade door ‘natuurlijke’ oorzaken. Met oog op het wisselvallige weer in ons lage landje is het goed te weten dat schade door weersinvloeden niet onder de inboedelverzekering valt. Omgewaaide pizzaovens, weggespoelde tuinsets of door hagel vernielde BBQ’s worden dus niet vergoed. Hetzelfde geldt overigens voor schade door een dierenplaag, zoals door slakken.

De hoogte van de uitkering hangt altijd af van de dagwaarde van de beschadigde of gestolen goederen. Elke verzekeraar hanteert andere voorwaarden en bedragen. Check je voorwaarden op je polis, online bij de verzekeraar of bel/mail ons.

 

“Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met gekke valwinden en mega hagelkorrels” – Verbond van Verzekeraars (n.a.v. stormschade in Leersum)

Buitenstebinnen?

Nu is het gelukkig niet zo dat je elke avond je volledige tuininboedel binnen hoeft te zetten, maar het is wel zinvol om de losse kussens naar binnen te halen, om slijtage door bijvoorbeeld neerslag te voorkomen. Diefstal en vandalisme van je tuinkussens worden overigens vergoed, mits de tuin natuurlijk goed was afgesloten (vaak met een schutting) ten tijde van de diefstal. Heb je een open voortuin waar losse stoelen in staan? Neem die na gebruik dan juist wél weer mee naar binnen om te voorkomen dat je verzekeraar niets vergoed.

Spullen die buiten horen te staan, hoef je niet naar binnen te halen om verzekerd te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Tuinmeubilair: tafels, stoelen, parasols, BBQ’s, speeltoestellen, plantenkassen, droogmolens (inclusief wasgoed), buitenkachels.
  • Tuingereedschap: een schep, schop, hark, kruiwagen, etc. Maar ook zakken tuinaarde in de schuur.
  • Tuindecoratie: sierverlichting, fonteinen, vogelbadjes, tuinbeelden.
  • Overige spullen die zijn bevestigd aan de buitenkant van het huis: lampen, zonweringen, antennes, zonnepanelen, vlaggenhouders en -stokken (exclusief vlag).

Fietsen

Een gestolen fiets valt nooit onder de inboedelverzekering. Ook niet wanneer deze in je eigen achtertuin stond en zelfs niet wanneer deze in je eigen tuin op slot stond met drie hangsloten. Een verzekeraar keert bij een gestolen fiets alleen uit wanneer deze in een afgesloten stalling stond, zoals een schuur of garage, én wanneer de tweewieler is gestolen en er ook aangifte is gedaan. Heb je een duurdere fiets (denk aan een e-bike, racefiets, mountainbike, speed pedelec, etc.), dan kan het verstandig zijn een aparte fietsverzekering af te sluiten.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline