Van huurder naar huiseigenaar: hoe pak je dat aan?

Als huurder geef je elke maand een fiks bedrag uit aan huur. Geld dat je waarschijnlijk liever zou uitgeven aan je maandelijkse hypotheeklasten. Zo bouw je immers vermogen op in de eigen woning. Maar ja, de rekentool van de geldverstrekker is van mening dat je exact ditzelfde bedrag niet uit kan geven aan een hypotheek. Wat nu? In dit artikel nemen we je mee in opties die je in dat geval zou kunnen verkennen.

Geautomatiseerde indicatie

Stel: je betaalt al maanden of zelfs jaren een bepaald bedrag aan huur. Een bedrag dat je hier ook daadwerkelijk uit aan kán geven. Een rekentool kan soms aan de voorkant zorgen voor stress en roet in het eten. Ons advies? Schrik niet wanneer dit gebeurt: het is immers slechts een geautomatiseerde indicatie. Zie dit als een mooi moment om een afspraak te maken met een financieel expert. Wellicht kunnen onze hypotheekadviseurs een oplossing vinden die past bij jouw situatie.

De opties

Heb jij de rekentool vorig jaar ingevuld? Dan hebben we goed nieuws voor je! Wellicht pakt de berekening dit jaar namelijk wat gunstiger uit. Dit komt doordat sinds 1 januari 2021 het partnerinkomen namelijk voor 90% meetelt. Voorheen was dit voor 80%. Ook krijgen woningkopers tot 35 jaar vrijstelling van de overdrachtsbelasting van 2%. Concreet zou dat betekenen dat dat voor een huis van € 300.000 zomaar € 6.000 aan financieringskosten kan schelen. En dat is natuurlijk niet mis!

Verder zijn er drie opties die het overwegen waard zijn:

  • In sommige gemeenten kun je een Startersleningkrijgen. Op deze lening hoef je de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen en ook is deze lening af te sluiten met NHG.
  • Via Opmaatkan het mogelijk zijn een huis te kopen met korting. Op die manier bespaar je maandlasten, omdat je in principe het bedrag terugkrijgt dat je destijds voor de woning hebt betaald. Dit bedrag wordt wel gecorrigeerd met de waardeontwikkeling. Dus als de woning iets meer of minder waard is geworden, krijg je iets meer of minder ten opzichte van wat je voor de woning hebt betaald.
  • Ouders of anderen mogen ruim € 100.000 belastingvrij schenken. Als voorwaarde geldt overigens wel dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is op het moment waarop de schenking wordt gedaan.

Maatwerk makes the dreamwork

In dit artikel geven we redelijk veel informatie en dat kan wat overweldigend zijn. Onze financieel adviseurs kunnen alles toelichten en je meenemen in jouw opties. Ook kan deze expert een maatwerkhypotheek doorrekenen. In dat geval wordt er niet gekeken naar de gebruikelijke leennormen, maar naar de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven. Zo kan een financieel bewuster uitgavenpatroon leiden tot een hogere doch passende financieringsaanvraag.

Ook is het goed te bedenken dat juist wanneer je al jaren maandelijks een aanzienlijk huurbedrag betaalt, dit kan leiden tot een ruimere financiering. Bovendien is het mogelijk dat je een hogere hypotheek krijgt wanneer de woon- en energielasten lager zijn (en je dit kunt aantonen). Als je bijvoorbeeld een energiezuinige woning wil kopen en je energierekening daardoor lager wordt ten opzichte van de huidige energierekening in je huurwoning, zou hiermee rekening kunnen worden gehouden. Daarnaast geldt: hoe meer financiële zekerheid je kunt aandragen door bijvoorbeeld een steady en veelbelovende carrière, des te ruimer je financiering. Een financieel adviseur kan je ook uitleg geven over de mogelijkheden voor een verlaging van de maandlasten voor je nieuwe woning door de hypotheek over een langere periode af te lossen of door een gedeelte van de hypotheek aflossingsvrij te maken.

Al deze bovenstaande opties komen niet uit een rekentool rollen, maar zitten wel in de toolbox van een gedegen financieel expert. Onze adviseurs helpen je graag aan jouw ideale woning. Neem dus gerust contact met ons op.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline