Renteverhogingen en hypotheekaanvragen

De financieel advieskantoren krijgen het alsmaar drukker. Januari dit jaar was er sprake van maar liefst 38% meer aanvragen dan begin vorig jaar. De aanleiding? De stijgende rentes.

Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN), is het recordaantal hypotheekaanvragen met name toe te schrijven aan huisbezitters die hun maandlasten willen verlagen of geld willen vrijmaken uit de overwaarde op hun woning. Begin dit jaar werd 60% van de hypotheekaanvragen gerealiseerd vanwege het oversluiten van de huidige hypotheek of het bijsluiten van een extra lening. Slechts 40% houdt verband met het financieren van een volgende woning.

Renteverhogingen

Sinds oktober stijgen de rentepercentages dus weer. Alhoewel de gemiddelde stijging nu op 0,12% ligt, hanteren sommige geldverstrekkers zelfs een stijging van +0,41% over de gehele linie. Concreet kan dit over de hele looptijd betekenen dat de huisbezitter (tien)duizenden euro’s extra aan rente betaalt. Alhoewel de rentes stijgen, bepalen Nederlandse banken en andere geldschieters natuurlijk alsnog zelf welke tarieven zij precies hanteren. Dit maakt voorspellen lastig.

Veel huisbezitters komen hierdoor versneld in actie. Naarmate het einde van de rentevastperiode dichterbij komt, betaalt de klant een lagere boeterente bij oversluiten. Een adviseur kan voor de huisbezitter uitrekenen hoeveel deze netto kan besparen of wat de maandelijkse kosten zijn van een extra lening. Als de adviseur een offerte heeft opgesteld en deze wordt geaccordeerd door de huisbezitter, wordt de geldverstrekker om een offerte gevraagd. De huisbezitter ontvangt dan vaak eerst een renteaanbod. Door dit aanbod te ondertekenen, wordt de rente vastgezet.

Bijlenen

Een hogere woningwaarde geeft ruimte voor een extra lening. Huisbezitters hebben verschillende redenen om een extra lening af te sluiten, zoals:

  • Een verbouwing (bijvoorbeeld vanwege gezinsuitbreiding, vaker thuiswerken, hogere leeftijd, meer comfort of energiebesparende maatregelen)
  • Een (luxe) investering (zoals een caravan, camper, vakantiewoning of woning als beleggingsobject)
  • Een aanvulling op het pensioen
  • Een schenking of familiebanklening

Finenzo is er voor jou

Hoewel de rente de afgelopen tijd is gestegen, is deze historisch gezien nog steeds aan de lage kant. Maak je je zorgen over een nog verder stijgende rente en wil je dit voor zijn door nu nog relatief goedkoop je hypotheek te verhogen? Je zou hiermee bijvoorbeeld je woning kunnen verbouwen, waardoor deze in waarde toeneemt. Een taxateur kan met deze waardestijging rekening houden, waardoor de gewenste financiering gerealiseerd kan worden. De nieuwe woonlasten moeten natuurlijk wel passen bij je inkomen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dus gerust contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee!

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline