Bert Liefers: energielabel woning bepaalt vanaf 2024 je leencapaciteit

Als hypotheekexpert ben je nooit uitgeleerd. Er verandert voortdurend van alles waarmee je rekening mag houden in het advies aan je klant. Nu weer de rol van het energielabel. Zoals het label van je koelkast iets zegt over zijn stroomverbruik, bepaalt het energielabel van je woning hoe je totale energienota uitpakt. Bij een D-label of […] Lees verder »

Bert Liefers

Finenzo Cycling Team: verslag ACC november 2023 door Heike van der Woerd

Mijn goede vriend Oscar zegt al jaren dat ik zou moeten crossen. Omdat ik normaal gesproken (in zijn wereld) gezegend ben met een aardig dosisje explosiviteit en ik technisch niet al te onhandig ben. (Sorry Os, maar ook in jouw wereld) Ook ben ik net zo kaal als Sven Nys en kannikielgoe een Belgisch accent […] Lees verder »

Veel Nederlandse huizen lopen klimaatrisico

Extreme hitte, overstromingen, bosbranden en hagelbuien: het klimaat verandert drastisch. Dit is niet alleen vervelend voor onszelf, maar houdt ook in dat Nederlandse woningen worden onderworpen aan extra risico’s. Als echt waterland loopt 12% van onze woningen een risico wanneer het fiks regent. Denk aan het risico op overstromingen of schade door snel stijgend grondwater. […] Lees verder »

Klimaatrisico

Energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen en groep studenten

Net als vorig jaar, kunnen huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum rekenen op een energietoeslag van € 1.300. Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Carola Schouten, liet namelijk weten dat ondanks dat de energierekening lager is dan vorig jaar, deze alsnog een stuk hoger is dan voorheen. Lees verder »

Energietoeslag

Finenzo Cycling Team: aftermovie 6 uurs race van ’t Zand in Alphen (NB)

Op 1 oktober reden de Finenzo-renners de 6 uurs race van ’t Zand in Alphen (NB). Een race waarbij er gestart kan worden in de solo categorie, als duo, trio en als team van 4. De bedoeling is dat een team tussen 10:00 en 16:00 uur zoveel mogelijk ronden rijdt. Finenzo had met het trio […] Lees verder »

Finenzo Cycling Team

Jan Willem Smit: Schade door extreem weer op vakantie. En dan?

Tot in september bleef het in ons land bijzonder warm. Wereldwijd was het weer nog extremer deze zomer: hagelstenen als golfballen, grote branden, verwoestende overstromingen. Ook veel Nederlanders op vakantie kregen te maken met zulk natuurgeweld. Opmerkelijk was dat lang niet iedereen kon terugvallen op pechhulp, repatriëring of een vergoeding van alle schade. Lees verder »

Jan Willem Smit

Huizenprijzen: een nieuwe stijging in zicht?

Steeds meer woningeigenaren zetten hun woning te koop nu de prijzen weer enigszins aan lijken te trekken. De daling van de huizenprijzen lijkt in ieder geval achter de rug. Maar gaan we volgend jaar (of misschien al dit jaar zelfs) weer stijgingen zien? Lees verder »

nieuws finenzo gemeenten

Chris van der Graaf: de nieuwe pensioenwet: wat betekent die voor jouw toekomst?

Na 15 jaar discussie is het zover: op 1 juli trad de Wet Toekomst Pensioenen in werking. Het duurt nog even voor je de gevolgen ervan merkt: fondsen hoeven pas uiterlijk 1 januari 2028 over te gaan op het nieuwe pensioenstelsel. Even afwachten dus maar? Bij Finenzo denken we van niet. Het is slim nu […] Lees verder »

Chris van der Graaf

Overbruggingshypotheek: handige oplossing, maar er zijn ook risico’s

Als je alvast een nieuwe woning wil kopen zonder dat je je oude woning hebt verkocht, kan een overbruggingshypotheek een mooie oplossing zijn om alvast rekening te houden met de overwaarde op je oude woning. Maar pas op: er kleven ook risico’s aan het afsluiten van een dergelijke lening. Lees verder »

Overbruggingshypotheek

Met een gerust hart op vakantie dankzij de gecombineerde reis- en inboedelverzekering

Wil je geld en gedoe besparen, terwijl jij door de Noorse fjorden wandelt of juist geniet van de Spaanse zon? Overweeg dan je reis- en inboedelverzekeraar onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Het is voor jezelf én voor de expert in kwestie namelijk een stuk makkelijker en duidelijker op een claim op deze manier af […] Lees verder »

Reisverzekering

Hoe financier je een verbouwing of verduurzaming van je woning?

Wat extra ruimte, een nieuwe keuken of energiebesparende maatregelen: er kunnen verschillende redenen zijn voor een verbouwing. Maar welke mogelijkheden heeft een woningeigenaar precies om een verbouwing te financieren? Lees verder »

Hypotheekadviseur

Opnieuw een renteverhoging: wat is het effect?

Onlangs heeft de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw de rente verhoogd. Deze maatregel moet leiden tot het terugdringen van de torenhoge inflatie. Maar de hoge rente heeft ook andere effecten op consumenten en zelfs op de woningmarkt en de aandelenkoersen. Lees verder »

Renteverhoging

We zijn zeker van goed weer, maar zijn je zonnepanelen wel verzekerd?

Het is zover: de zomer is eindelijk hier! Zonnepanelen zijn al een tijd niet aan te slepen: het is immers interessant voor je eigen portemonnee en goed voor het milieu. Maar hoe is jouw PV-installatie (in de volksmond noemen we dit zonnepanelen) eigenlijk verzekerd? Lees verder »

zonnepanelen Finenzo

Help, mijn kind zoekt een woning!

In de huidige woningmarkt is het voor veel starters moeilijk om een woning te vinden. Ouders willen op hun beurt vaak wel helpen, maar na de afschaffing (of eigenlijk verlaging) van de zogenaamde jubelton, denken veel mensen dat de mogelijkheden hiertoe beperkt zijn. Toch bestaan er nog verschillende mogelijkheden om kinderen een – vaak noodzakelijk […] Lees verder »

Woningmarkt

De nieuwe pensioenwet raakt iedereen

Op 30 mei 2023 is de Wet toekomst pensioenen door de Eerste Kamer aangenomen. Door deze wet wordt het Nederlandse pensioenstelsel grondig aangepast. De wijzigingen hebben gevolgen voor nagenoeg iedereen: werkgevers, werknemers, pensioenuitvoerders, pensioengerechtigden en ondernemers. Hieronder zullen we stilstaan bij de belangrijkste wijzigingen. Lees verder »

Pensioenwet

Directe Schadeafhandeling uitgebreid: nu ook voor motoren en campers

Goed nieuws voor motor- en camperbezitters: de Directe Schadeafhandeling (DSA) geldt vanaf 1 april ook voor deze weggebruikers met een WA (+)-verzekering. En dat kan hen flink wat tijd, gedoe en zorgen besparen. Lees verder »

Schadeafhandeling

Elektrische fietsen en accu’s populair handelswaar voor fietsendieven

Elektrische fietsen zijn ‘hot’! Elk jaar weer vinden we meer elektrische tweewielers op de weg dan het jaar ervoor. Ook tweedehands zijn deze fietsen (én losse accu’s) prima handelswaar. Maar ook fietsendieven liften mee op deze immense populariteit. Lees verder »

Elektrische fietsen

Ontwikkelingen woningmarkt eerste kwartaal 2023

Onlangs heeft het Kadaster de cijfers bekendgemaakt over de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2023. Hieruit blijkt onder andere dat er voor starters meer mogelijkheden zijn gekomen om een woning te kopen en dat deze groep vooral veel appartementen koopt. Lees verder »

Ontwikkelingen woningmarkt

Hoe financier je een verbouwing of verduurzaming van je woning?

Wat extra ruimte, een nieuwe keuken of energiebesparende maatregelen: er kunnen verschillende redenen zijn voor een verbouwing. Maar welke mogelijkheden heeft een woningeigenaar precies om een verbouwing te financieren? Lees verder »

Verduurzaming woning

Florius op bezoek bij Finenzo Alkmaar: in gesprek over het beheer van bestaande klanten

Een paar weken geleden was Paul Staps (manager intermediaire verkoop) van Florius op bezoek bij Arjen la Rooy van Finenzo Alkmaar. Samen sparden ze over het beheer van bestaande klanten. Wat zijn volgens Arjen bijvoorbeeld de aanknopingspunten die hem aanzetten tot actie? En, als we teruggaan naar de basis, wat zijn dan eigenlijk dé grote […] Lees verder »

Arjen

Woning verduurzamen, zonnepanelen verzekeren en verbouwingsconflicten voorkomen

Nederland is flink aan het verbouwen en verduurzamen geslagen. De oorzaken volgen elkaar in rap tempo op: thuiswerken tijdens de coronacrisis, gevolgd door de huizencrisis en als kers op de taart door naar een energiecrisis. Zonnepanelen en warmtepompen zijn werkelijk niet aan te slepen. De Nederlandse woningeigenaren verbouwen en verduurzamen erop los. De hoge gasprijzen […] Lees verder »

Woning verduurzamen

Jan-Willem Boon: Woning aankopen, of verbouwen? Financieel is er meer mogelijk dan je denkt

De afgelopen jaren dreven de steeds lagere rentes woningprijzen op tot recordhoogtes. Geld was goedkoop en flink overbieden de norm. Die tijd ligt echt achter ons. Met de nu dubbel zo hoge rentes is een nieuwe hypotheek afsluiten lastiger. Maar onmogelijk? Zeker niet altijd. Alleen moet je adviseur daar soms wel creatief een stapje extra […] Lees verder »

Jan-Willem Boon - Directeur-eigenaar

Profiteren van de hogere WOZ-waarde

De afgelopen maanden hebben eigenwoningbezitters van de gemeente bericht gekregen over hun WOZ-waarde. Voor velen was dit een onaangename verrassing: de WOZ-waarde van woningen is gemiddeld met maar liefst 17% gestegen. Toch kan een hogere WOZ-waarde ook voordelen hebben. Wat is de WOZ-waarde? WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde […] Lees verder »

WOZ waarde

‘Help, ik ga klussen’ – maar wat is er eigenlijk verzekerd?

Veel huiseigenaren vinden het heerlijk om thuis zelf ‘aan de klus’ te gaan: van een oud behangetje moderniseren tot het zelf realiseren van een aanbouw. Het idee is natuurlijk dat alles van een leien dakje gaat, maar wat is er precies verzekerd mocht er toch iets helemaal misgaan? Do it yourself Door de huidige inflatie […] Lees verder »

Klussen

Energiecompensatie in 2023: prijsplafond, toeslag en subsidies

Ook in 2023 worden huishoudens weer op verschillende manieren gecompenseerd voor de hoge energielasten. Zo geldt er een prijsplafond, krijgen huishoudens met een lager inkomen weer energietoeslag en gelden er opnieuw subsidies voor wie de eigen woning wil verduurzamen. Prijsplafond Voor kleinverbruikers geldt in 2023 tot een bepaalde grens een prijsplafond. Als er meer gas […] Lees verder »

Energiecompensatie

Arjen la Rooy: Hoe lang kun je je rente meeverhuizen?

De afgelopen jaren hielpen we veel relaties aan een hypotheek met een ‘historisch lage’ rente: voor de aankoop van hun woning, een verbouwing of door het oversluiten van hun lening. Velen hebben de rente gelijk voor een lange periode vast gezet. Maar wat doe je als je nu toch een ander huis wilt kopen? Via […] Lees verder »

Arjen

Meer woningen te koop, terwijl huizenprijzen dalen

Na een lange periode van chaos op de woningmarkt, lijkt de rust nu een beetje weder te keren. De huizenprijzen dalen eindelijk weer een beetje en de huizen staan ook weer iets langer te koop. Voor potentiële kopers zijn de gestegen hypotheekrente en de hoge energielasten reden voor zorgen. Ook durven doorstromers niet te tekenen […] Lees verder »

Woning gekocht

Baldwin Stuvel: meer kansen voor koopstarters

Voor het eerst sinds jaren draait de balans op de huizenmarkt weer richting kopers. Er is meer aanbod en de gemiddelde verkoopprijs daalt. Nog niet in alle advertenties, wel in wat kopers uiteindelijk betalen. Het ruime overbieden is er wel af, aldus de laatste cijfers van de NVM. Voor jongeren tot 35 jaar kent 2023 […] Lees verder »

Baldwin Stuvel - Beedigd Makelaar in Hypotheken

Nationaal Koopfonds Betaalbare Woningen: 40 miljoen euro voor starters

Het kabinet gaat 40 miljoen euro beschikbaar stellen in het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met name starters met een middeninkomen kunnen rekenen op steun uit deze tegemoetkoming. Eind oktober lanceerde Stichting OpMaat (een expertisecentrum voor betaalbare koopwoningen) het voorstel voor dit nationale fonds. Het doel was om meer betaalbare nieuwbouwwoningen te verkopen aan starters en […] Lees verder »

betaalbare woningen

Zoekservice levensverzekeringen helpt nabestaanden aan verloren polissen

Als nabestaande kan het lastig zijn om uit te zoeken of de overleden dierbare een levensverzekering had afgesloten. Dankzij de verloren polissen-zoekservice hoeven nabestaanden niet meer vast te lopen in deze zoektocht. Deze service is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars. Wanneer iemand een aanvraag indient, zet het Verbond deze vraag uit bij alle […] Lees verder »

Levensverzekeringen

Gunstig energielabel wordt steeds belangrijker

Steeds meer potentiële woningkopers letten in hun zoektocht op het energielabel van de woning. Waar een halfjaar geleden nog ongeveer de helft van de woningzoekenden het energielabel belangrijk vond, is dat momenteel maar liefst twee op de drie kopers. Het aanvragen van een energielabel Bij het verkopen van een woning is het verplicht om een […] Lees verder »

Energielabel

Rechtsbijstandsverzekering: rust in onzekere tijden

Met een rechtsbijstandsverzekering kun je je verzekeren tegen de hoge kosten van juridische bijstand. Bij een conflict kunnen deze kosten namelijk hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat, waarbij het uurtarief al snel in de honderden euro’s loopt. Rechtsbijstandsverzekeringen verschillen flink van elkaar, dus het is belangrijk dat je de verzekering kiest die het beste […] Lees verder »

Rechtsbijstandsverzekering

Een gelukkig nieuwjaar!

We kijken vol nieuwsgierigheid uit naar 2023. Afgelopen jaar hebben we weer veel klanten mogen helpen met het financieren van een (eerste) woning ofhet verbouwen en verduurzamen ervan. Ook hebben we velen ondersteund bij het afhandelen van schadegevallen, het aangaan van nieuwe verzekeringen en nog véél meer. In 2022 gingen we, na twee corona-jaren waaraan […] Lees verder »

Beste wensen

Vervallen jubelton: wat zijn nog de mogelijkheden?

Op dit moment kan iedereen aan een ander belastingvrij een bedrag schenken van € 106.671. Hiervoor gelden als voorwaarden wel dat de schenking wordt besteed aan de eigen woning én dat de verkrijger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Vanaf 2024 vervalt de mogelijkheid om belastingvrij een dergelijk hoog bedrag te schenken en […] Lees verder »

Jubelton

Hypotheekrente meeverhuizen? Let goed op de voorwaarden!

Sinds begin dit jaar is de hypotheekrente historisch hard gestegen. Veel eigenwoningbezitters die de afgelopen jaren een hypotheekschuld hebben afgesloten, hebben hierbij de rente vastgezet. Deze mensen betalen dan ook een rente die lager is dan de huidige hypotheekrente. Om deze groep ook bij een verhuizing te laten profiteren van de lagere rente die ze […] Lees verder »

Hypotheekrente

Stijgende rente en dalende prijzen: woningmarkt op een keerpunt?

De afgelopen jaren is de woningmarkt vrijwel continu oververhit geweest: huizenprijzen rezen de pan uit en door de extreem lage rente konden consumenten meer én tegen lagere lasten geld lenen. Sinds begin dit jaar is de rente echter behoorlijk gestegen en dat heeft behoorlijk effect op de woningmarkt: de gemiddelde huizenprijzen zijn volgens makelaarsvereniging NVM […] Lees verder »

Woningmarkt

Finenzo Cycling Teamdag 2.0

Zaterdag 8 oktober 2022 vond de tweede editie plaats van de Finenzo Cycling Teamdag. In de bossen van het Brabantse Oosterhout werden we eerst ontvangen bij BOS & Co: een prachtige locatie aan de bosrand. Hier verzamelden ruim 30 fietsers: medewerkers van verschillende Finenzo-vestigingen, relaties en zelfs sportieve kinderen. Na de ontvangst met koffie was […] Lees verder »

Finenzo Cycling

Prinsjesdag 2022: enorm koopkrachtpakket, maar geen volledige compensatie

Op 20 september 2022 was het weer Prinsjesdag. Uiteraard stonden dit jaar vooral de energiecrisis en de enorme inflatie centraal. Het kabinet kwam met een pakket van maar liefst € 18 miljard om de koopkracht van burgers volgend jaar te herstellen. Maar het fikse koopkrachtverlies in 2022 kan niet volledig worden goedgemaakt. Hieronder behandelen we […] Lees verder »

Prinsjesdag

Verdien je zonnepanelen extra snel terug

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de enorm gestegen energiekosten. Een investering in zonnepanelen kan dan een goede optie zijn. Dit geldt eens te meer nu de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen met twee jaar is uitgesteld naar 2025. Hieronder leggen we je uit wat dit precies inhoudt. Salderingsregeling Wie energie […] Lees verder »

Zonnepanelen

Woning kopen? Leg je afspraken goed vast!

Als je samen met je partner een woning koopt, is het erg belangrijk dat bepaalde afspraken goed worden vastgelegd. Dit geldt – onder andere in verband met de erfbelasting – al helemaal als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben afgesloten. Hieronder gaan we in op een aantal aandachtspunten en mogelijkheden bij het […] Lees verder »

Woning kopen

Meer inzicht in je pensioen

Veel Nederlanders hebben geen duidelijk beeld van hun financiële situatie na pensionering. En dat terwijl het inkomen al vanaf de pensioendatum daalt en deze daling vaak hoger is dan vooraf gedacht. Als niet tijdig aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, kan dat leiden tot grote financiële problemen. Drie pijlers Het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd uit […] Lees verder »

Pensioen

Hoge rente? Niet met een verhuisregeling!

Nu de hypotheekrente de afgelopen maanden in recordtempo is gestegen, maken steeds meer mensen gebruik van de zogenaamde meeneem- of verhuisregeling in hun huidige hypotheek. Door deze verhuisregeling kan de (vaak lagere) rente op de huidige hypotheek worden voortgezet in een nieuwe hypotheek. En dat kan in veel gevallen erg voordelig zijn! Verhuisregeling Mensen die […] Lees verder »

Verhuisregeling

Eigenwoningbezit uit balans

Beleggers op de huizenmarkt lijken zich tegenwoordig iets terug te trekken. Hierdoor is er meer plaats voor starters. Sinds 2021 betalen kopers van jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting voor woningen tot € 400.000. Tegelijkertijd werden de belastingen voor beleggingswoningen juist verhoogd van 2% naar 8% en voeren steeds meer gemeenten een zogenaamde zelfbewoningsplicht […] Lees verder »

Eigenwoningbezit

Woningverduurzaming in actie: zonnepanelen vrijgesteld van btw en hybride warmtepomp per 2026 verplicht

Per 1 januari 2023 kunnen consumenten de 21% btw op hun aangeschafte zonnepanelen niet meer terugkrijgen. Ook heeft het kabinet aangekondigd dat woningbezitters vanaf 2026 bij het vervangen van de oude cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp moeten installeren. Afschaffing btw zonnepanelen Eind 2021 kondigde de Europese Unie (Raad van Ministers) aan dat het btw-tarief op […] Lees verder »

Woningverduurzaming

Ik ga op reis en neem mee … een goede reisverzekering!

Eindelijk is het zover: we gaan een vrijwel coronazorgenvrije zomer tegemoet. We zijn klaarvoor zonovergoten strandvakanties, avontuurlijke eindbestemmingen of midweekjes op citytrip. Maar is jouw reisverzekering wel goed geregeld, om een écht zorgeloze getaway te garanderen? Zorgeloos op vakantie Voor de reguliere reizigers is een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering zeker interessant. Zo ben je altijd […] Lees verder »

Reisverzekering

Energiebesparende maatregelen: van verduurzamingsleningen tot financieringsproblemen

Steeds meer woningbezitters doen beroep op een verduurzamingslening of -subsidie. En dat is niet gek, met oog op de stijgende (en inmiddels torenhoge) gasprijzen. Isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonnepanelen: ze zijn niet aan te slepen. Het is natuurlijk even een investering, maar het is al snel rendabel en ze leveren hun geld dubbel en dwars op. Maar […] Lees verder »

Energielabel

Renteverhogingen en hypotheekaanvragen

De financieel advieskantoren krijgen het alsmaar drukker. Januari dit jaar was er sprake van maar liefst 38% meer aanvragen dan begin vorig jaar. De aanleiding? De stijgende rentes. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN), is het recordaantal hypotheekaanvragen met name toe te schrijven aan huisbezitters die hun maandlasten willen verlagen of geld willen vrijmaken uit de […] Lees verder »

Renteverhoging

Eigen woning: aandachtspunten bij de aangifte inkomstenbelasting

Van 1 maart tot en met 30 april 2022 kun je belastingaangifte doen over het belastingjaar 2021. Heb jij je aangifte nog niet gedaan? Lees dan snel verder als er in 2021 iets is gebeurd rondom je eigen woning. Per situatie hebben we een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet. Heb je een […] Lees verder »

Eigen woning: aandachtspunten bij de aangifte inkomstenbelasting

Oude alarmsystemen van KPN werken niet meer per 1 april 2022

Ondanks wat de titel doet vermoeden, gaat het niet om een slechte 1 april-grap. Omdat provider KPN stopt met het ISDN-netwerk, gaan veel alarmsystemen per 1 april 2022 écht niet meer af. Dat geeft brand en inbrekers vrij spel. Dit vormt niet alleen een groot gevaar, maar ook een verzekeringsrisico. Lees verder »

Finenzo Oude alarmsystemen van KPN werken niet meer per 1 april 2022

Woningwaarde omhoog, rente omlaag?

Veel mensen lopen zonder dat ze dat weten honderden euro’s per jaar mis. Door de gestegen huizenprijzen hebben zij namelijk vaak recht op een verlaging van hun hypotheekrente. Dit heeft te maken met de risicoklassen die banken hanteren voor hypothecaire kredieten. Ook jij kan besparen op je maandlasten. Weten hoe? Lees dan verder!   Hoge […] Lees verder »

Huizenprijzen

Overwaarde verzilveren: stenen als pinautomaat?

Als gevolg van de fors gestegen woningprijzen hebben veel consumenten een hoge overwaarde op hun woning. Maar zolang ze deze overwaarde niet verzilveren, kunnen ze hier niet van profiteren. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om geld ‘uit het huis’ te halen en je woning dus te gebruiken als “pinautomaat”. Uit onderzoek van consumentenplatform Kassa blijkt […] Lees verder »

Overwaarde

Vanaf 1 april lagere hypotheek bij private lease

Als je de komende jaren van plan bent een huis te kopen, is het verstandig om even stil te staan bij het al dan niet private leasen van een auto. Vanaf 1 april 2022 wordt de maximale hypotheek namelijk lager voor wie privé een auto leaset. Dit heeft te maken met dat Bureau Krediet Registratie […] Lees verder »

Leasecontract

Per 1 februari warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers verplicht bij ‘ingrijpende renovaties’

In Brussel heeft de Europese Commissie besloten dat de Reneawble Energy Directive II (RED II) in de hele EU gaat gelden. Kort gezegd houdt deze verplichting in dat als een woning of kantoor ingrijpend wordt verbouwd, er ook een warmtepomp, zonnepanelen of zonneboilers geïnstalleerd moet(en) worden. Met deze duurzaamheidseis hoopt Brussel het energieverbruik en toekomstige […] Lees verder »

zonnepanelen Finenzo

Wijzigingen in de hypotheek per 2022

Afgelopen Prinsjesdag zijn de regels rondom de hypotheek al gepresenteerd. Maar nu 2022 ook daadwerkelijk is afgetrapt, zijn veel van die maatregelen nu ingegaan óf gaat dit binnenkort gebeuren. In dit stuk nemen we je mee in vijf van die wijzigingen en één ongewijzigde maatregel. Lagere hypotheekrenteaftrek De hypotheekrenteaftrek wordt alweer enkele jaren afgebouwd. Per […] Lees verder »

Finenzo verhuurhypotheek per 2022

Woning verduurzamen voor velen nú al binnen handbereik

Zowel ingrijpende als minder ingrijpende maatregelen voor het verduurzamen van de eigen woning verdienen zich binnen vijftien jaar terug. Sterker nog: bijna de helft zou winst maken op de investering. De Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) heeft recent verschillende verduurzamingsmaatregelen voor de eigen woning doorgerekend. Het onderzocht onder andere welke maatregelen zorgen voor de […] Lees verder »

finenzo verduurzamen isolatie

Kabinet wil dat gemeenten eigen inwoners voortaan voorrang mogen geven bij nieuwbouw

Het kabinet voelt wel wat voor het voorstel van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat gemeenten in staat moet stellen eigen inwoners voorrang te geven op het kopen van nieuwbouwwoningen. De wetswijziging is momenteel in consultatie en de verwachting is dat de wetswijziging in de loop van 2022 klaar is. De wijziging Deze wijziging […] Lees verder »

nieuws finenzo gemeenten

Fiscale voordelen en lagere maandlasten voor koopstarters

Wie vóór de 35e verjaardag een eerste woning koopt, doet beroep op de vrijstelling overdrachtsbelasting, die geldt vanaf 1 januari 2021. De starter bespaart op die manier eenmalig 2% van de aankoopprijs van deze eerste woning. Dit voordeel kan duizenden euro’s schelen. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet de koper zelf in de woning […] Lees verder »

Fiscale voordelen en lagere maandlasten voor koopstarters finenzo

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders in woningen verplicht

Nu al ontzettend verstandig, maar vanaf juli 2022 ook verplicht: de rookmelder. En wel op élke verdieping met een verblijfsruimte. Maar welke rookmelders zijn betrouwbaar, waar hang je ze op, hoe zit het met het onderhoud en wat kun jij zelf doen om het risico op brand te verkleinen? Het afgelopen jaar werden er méér […] Lees verder »

brand finenzo rookmelders verplicht per 2022

Onderverzekering: kleine moeite, grote gevolgen

Wanneer iemands inboedelverzekering niet meer aansluit op de werkelijke waarde van de inboedel, loopt de verzekerde de kans dat de verzekeraar bij diefstal niet het volledige bedrag uitkeert. In dit artikel gaan we in op wat onderverzekering is, geven we tips op dit tegen te gaan én behandelen we een zaak waarin een horlogeverzamelaar door […] Lees verder »

Finenzo verhuurhypotheek

Is de jubelton binnenkort verleden tijd? Dat zou zomaar kunnen

Wie een (klein)kind een schenking wil doen voor de eigen woning, kan momenteel tot een ton belastingvrij schenken. In 2017 werd het vrijstellingsbedrag namelijk verhoogd van ongeveer € 50.000 naar de huidige € 105.302. De kritiek op deze regeling neemt echter toe. In 2021 mag er dus tot maximaal € 105.302 belastingvrij worden geschonken aan […] Lees verder »

Is de jubelton binnenkort verleden tijd? Dat zou zomaar kunnen finenzo

De rol van de aankoopmakelaar: van huizenjacht tot sleuteloverdracht

Een woning kopen is een avontuur. Of je nou starter of doorstromer bent: het is niet niks. Nu de woningmarkt flink oververhit is, moeten kopers met veel zaken rekening houden. Er is weinig aanbod, er wordt vaak flink boven de vraagprijs geboden, tijdsdruk is een belangrijke factor en ga zo maar door. Niet gek dat […] Lees verder »

De rol van de aankoopmakelaar: van huizenjacht tot sleuteloverdracht finenzo

E-bikes steeds populairder onder fietsendieven – wat kun je ertegen doen?

Ook dit jaar blijkt het ontvreemden van e-bikes weer populair onder dieven. De eerste helft van 2021 werden bijna 10.000 aangiftes gedaan van gestolen e-bikes. In dit artikel geven we tips om e-bikediefstal zo goed mogelijk te voorkomen én nemen we je mee in wat je kunt doen om de terugvindkans te vergroten. Goed nieuws […] Lees verder »

E-bikes steeds populairder onder fietsendieven – wat kun je ertegen doen? finenzo

Bouwleges worden hoger en verbouwen dus duurder

Kleine verbouwingen aan de voor- of zijkant van de woning, zijn dit jaar fors duurder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) naar aanleiding van een onderzoek naar bouwleges: kosten die de woningeigenaar betaalt voor de bouwvergunning. VEH signaleert daarnaast per woonplaats ook fikse verschillen in de legeskosten. Wel of geen […] Lees verder »

finenzo verbouwen blog

Prinsjesdag 2021: wat betekent de Miljoenennota voor jou?

Prinsjesdag 2021 2021 kende een sobere en ietwat vreemde Prinsjesdag. Naast het ontbreken van allerlei festiviteiten én natuurlijk het welbekende rondje in de Gouden Koets, hoefden we in de begroting dit jaar ook geen grote wijzigingen te verwachten. We hebben immers nog altijd te maken met een demissionair kabinet. In de Miljoennennota zijn echter wel […] Lees verder »

Mijn pensioen finenzo

Finenzo Cycling Team-sportdag 2021

Finenzo Cycling Team – sportdag 2021 Zaterdag 25 september was het dan ein-de-lijk zover: de allereerste Finenzo Cycling Team-sportdag! 25 sportieve collega’s en relaties hebben onder leiding van leden van het Finenzo Cycling Team op de mountainbike Lage Vuursche verkend. Er is gefietst, gesport en goed gelachen. Deze toffe en sportieve fietsdag is tegelijkertijd ook […] Lees verder »

Finenzo Cycling Team-sportdag 2021 met helm

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Als een stel trouwt, zijn er financieel een hoop zaken in één klap goed geregeld. Niet elk stel droomt van een huwelijk, maar misschien willen ze wel samenwonen of een huis kopen. Vaak wordt dan gegrepen naar een samenlevingscontract. Eigenlijk is dit niet altijd even logisch: als een stel dan toch een financiële verbinding aangaat, […] Lees verder »

finenzo Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

E-bike privé of zakelijk verzekeren: hoe zit dat precies?

De elektrische fiets is populairder dan ooit. Sterker nog: in 2020 werden er meer e-bikes verkocht dan reguliere fietsen. Zowel jong als oud zweert bij de e-bike en ook bezorgdiensten zijn overtuigd van de snelheid en het gemak. Maar ook het aantal ongelukken met e-bikes en de nog snellere speed pedelecs neemt toe. Een goed […] Lees verder »

ebike verzekering finenzo

De familiebankhypotheek: officieel geld lenen van pa en ma

Het zijn geen makkelijke tijden voor starters: de huizenprijzen zijn torenhoog en de woningmarkt zit op slot. Dit geldt overigens niet alleen voor starters, maar ook voor doorstromers. Door deze problemen zien we steeds vaker dat familieleden of kennissen met geld op de bank, financiële hulp aanbieden. De zogenaamde familiebank is een lening tussen familieleden […] Lees verder »

familiebank

‘Verloren polissen’-service speurt levensverzekeringen op

Vorig jaar deden zo’n 5.500 nabestaanden beroep op ‘Verloren polissen’. Deze service gaat voor nabestaanden na of de overleden dierbare een levensverzekering had afgesloten. In bijna 3.000 van de 5.500 aanvragen van vorig jaar werd ook daadwerkelijk een verzekering gevonden. Verloren polissen-zoekservice Wanneer een dierbare overlijdt, kan het lastig zijn om erachter te komen of […] Lees verder »

levensverzekering

Arbeidsongeschiktheid: bespreek de risico’s en oplossingen!

Langdurige arbeidsongeschiktheid: het komt vaker voor dan je denkt. En voor wie ermee te maken krijgt, kunnen de persoonlijke en financiële gevolgen aanzienlijk zijn. Het is dus zinvol om zo nu en dan stil te staan bij dit toch wel nare onderwerp. Daarom nemen we je in een tweeluik van artikelen mee in de gevolgen […] Lees verder »

Arbeidsongeschikt

Life-events: van verandering naar verzekering

In het leven krijgen we te maken met allerlei onvoorziene omstandigheden: van gelukzalige verrassingen tot vervelende gebeurtenissen. Kleine en grote wijzigingen in het leven vragen om kleine of grote wijzigingen in je verzekeringen. In dit artikel bekijken we de verzekeringstechnische gevolgen van vijf grote life-events, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 1. Een […] Lees verder »

life events 400x400

Drie financiële tips voor studenten

Voor veel middelbare scholieren mocht aan het eind van het afgelopen schooljaar de vlag weer uit. Volgens het Nibud maakt de nieuwe lichting studenten in spe zich meer zorgen over het financieren van hun studie. En dat terwijl het collegegeld voor 2021/2022 is gehalveerd vanwege de coronamaatregelen. Meer zorgen over studieschuld Uit het Studentenonderzoek 2021 […] Lees verder »

Drie financiële tips voor studenten

Van parasol tot pizzaoven: wat is er verzekerd in je tuin?

De komende maanden trekken we weer massaal onze achtertuinen in om de zomer te vieren. Eerst een boek lezen in de loungeset, dan een verfrissend drankje onder de parasol en ten slotte gezellig BBQ’en in goed gezelschap: heerlijk! Maar weet jij eigenlijk wel welke spullen in jouw tuin zijn verzekerd? In je verzekeringspolis lees je […] Lees verder »

wat is er verzekerd in je tuin

Van huurder naar huiseigenaar: hoe pak je dat aan?

Als huurder geef je elke maand een fiks bedrag uit aan huur. Geld dat je waarschijnlijk liever zou uitgeven aan je maandelijkse hypotheeklasten. Zo bouw je immers vermogen op in de eigen woning. Maar ja, de rekentool van de geldverstrekker is van mening dat je exact ditzelfde bedrag niet uit kan geven aan een hypotheek. […] Lees verder »

van huurder naar huiseigenaar

Gemeenten leggen nieuwbouwwoningen als beleggingsobjecten aan banden

In 2020 heeft een groep van ongeveer twintig Nederlandse gemeenten een zogenaamde zelfbewoningsplicht in het leven geroepen voor nieuwbouwwoningen. Zo zorgen deze gemeenten ervoor dat wie een nieuwbouwwoning koopt, hier zelf in moet gaan wonen. Het doel is om op deze manier te voorkomen dat nieuwbouwwoningen massaal worden opgekocht en voor de hoofdprijs worden verhuurd. […] Lees verder »

Hulp bij de belastingaangifte over 2020

Covid-19 update

Het virus vlamt weer op en dat heeft tot gevolg dat de overheid op 28 september nieuwe COVID maatregelen heeft aangekondigd. Alle Finenzo-kantoren volgen onveranderd de maatregelen van de overheid en de adviezen van het RIVM op. Wat betekent dit voor het contact met uw Finenzo adviseur? Onze aanpassingen zijn erop gericht dat we binnen […] Lees verder »

corona finenzo covid

Finenzo Raalte is klaar om u op verantwoorde wijze te verwelkomen

Na een lange periode waarin alleen online afspraken mogelijk waren, ontvangen we weer bezoekers op kantoor. Finenzo Raalte is klaar om u met veel enthousiasme, verantwoord te verwelkomen. Om u en onze medewerkers te beschermen hebben we de volgende maatregelen getroffen: COVID maatregelen In iedere spreekkamer is een glazen scherm geplaatst om u en onze […] Lees verder »

Contact met uw Finenzo adviseur in COVID tijd

Hoe kan ik een hogere hypotheek krijgen?

Wie op zoek gaat naar een passende hypotheek, komt al snel tot de ontdekking dat de hoogte van een maximale hypotheek per aanbieder verschilt. Ook op basis van persoonlijke keuzes kunnen verschillen ontstaan. Deze praktische tips maken het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten. Breng uw inkomsten goed in kaart U kunt niet […] Lees verder »

Hoe kan ik een hogere hypotheek krijgen?

Afspraak via video bellen bij Finenzo Raalte

“Houd gepaste afstand en kijk naar elkaar om.” Dit waren woorden van minister Bruins tijdens de persconferentie waarin op zondag 15 maart nieuwe maatregelen zijn aangekondigd in de strijd tegen het corona virus. Afgelopen donderdag riep premier Rutte al op om zoveel mogelijk thuis te werken. Om u en onze medewerkers te beschermen hebben we […] Lees verder »

corona finenzo covid

Hypotheek extra aflossen met eigen vermogen of niet?

Uw hypotheek extra aflossen met spaargeld of ander eigen vermogen kan voordelig zijn. Als u met uw spaargeld boven de vrijstelling in box 3 zit bijvoorbeeld. Of als de spaarrentes laag staan. Toch is het niet altijd verstandig om extra af te lossen op uw hypotheek. Bij sommige hypotheekvormen kunt u het beter niet doen! […] Lees verder »

Goed voornemen 2020: maak een gewoonte van geldzaken

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten?

Sinds 1 januari 2013 zijn starters op de woningmarkt verplicht om voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek te kiezen. Bovendien geven alleen deze twee hypotheekvormen nog recht op hypotheekrenteaftrek. Wat zijn de voor- en nadelen van beiden? En welke kiest u in uw persoonlijke situatie: de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek […] Lees verder »

Hypotheek voor verbouwing: voorwaarden en alternatieven

Met de krapte op de woningmarkt, kiezen steeds meer mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Heeft u verbouwplannen, maar niet voldoende middelen om dit deels of volledig zelf te financieren? Dan kunt u een tweede hypotheek voor de verbouwing afsluiten. Hoe gaat dit in zijn werk? Aan welke voorwaarden moet u voldoen? En zijn […] Lees verder »

Een rentevaste periode afsluiten, waar moet u op letten?

Zijn de rentetarieven laag en wilt u een stukje financiële zekerheid inbouwen binnen uw hypotheek? In die periode blijft het rentetarief dat u over uw hypotheekschuld betaalt gelijk. Welke rentevaste periodes zijn er? Wat zijn de voordelen? En waar moet u goed over nadenken voordat een rentevaste periode afsluit? Er zijn een aantal zaken om […] Lees verder »

Onderhandelen over hypotheekrente? 5 alternatieven

Onderhandelen over hypotheekrente kan niet meer sinds in 2013 de nieuwe wetgeving werd ingevoerd. Binnen deze nieuwe wetten is korting op de hypotheekrente in sommige gevallen nog wel mogelijk. 5 tips voor een hypotheek die bij uw woonwensen en bij uw portemonnee past. Onderhandelen over hypotheekrente is rendabel Een hypotheekofferte is bindend. Eenmaal ondertekend, zijn […] Lees verder »

Onderhandelen over hypotheekrente? 5 alternatieven

Goed voornemen 2020: maak een gewoonte van geldzaken

In de dure decembermaand weet iedereen het weer: grip op je geld is belangrijk. Zo voorkom je dat je aan het einde van je geld nog een stuk maand overhoudt. We willen je daarom helpen met een goed voornemen voor 2020: wekelijks je saldo en uitgaven checken. Door dit regelmatig te doen heb je beter […] Lees verder »

Goed voornemen 2020: maak een gewoonte van geldzaken

De voor- en nadelen van versneld aflossen

Afhankelijk van het soort hypotheek en de looptijd, doe je er doorgaans tussen de 10 en 30 jaar over om je hypotheekschuld af te lossen. Als je op een gegeven moment een erfenis of schenking ontvangt of op een andere manier een groot bedrag vergaard, dan kan het verleidelijk zijn om met dat geld je […] Lees verder »

De voor- en nadelen van versneld aflossen

Een hypotheek afsluiten in 6 stappen

U wilt een huis kopen, misschien heeft u zelfs al een nieuwe woning op het oog. Om dit te kunnen financieren moet u een hypotheek afsluiten, maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat zijn de eerste stappen die u zet? Hoe selecteert u de beste hypotheekadviseur? En wanneer kan de huizenjacht écht beginnen? […] Lees verder »

Hypotheekadviseur

Eerlijkheid verzekert het best

Toegegeven: een leugentje om bestwil is verleidelijk om de verzekeringspremie te verlagen. Maar raadzaam is het niet! Dat merkte een Nederlandse onderneemster onlangs na een buikwandcorrectie. De verzekeraar vond het onaannemelijk dat zij in vijf maanden – de tijd tussen de aanvraag van de Arbeidsongeschiktheidsverzekering en de operatie – 62 kilo was aangekomen én keerde […] Lees verder »

Eerlijkheid verzekert het best

Tien praktische tips die meteen geld opleveren

Het is ieder jaar weer een leuke uitdaging om de laatste maand van het jaar betaalbaar te houden. De etentjes, borrels en feestjes wisselen elkaar af en vergeet ook de cadeau’s, versiering en feestkleding niet. We hebben tien tips voor je om deze dagen financieel goed door te komen en om volgend jaar structureel te […] Lees verder »

Tien praktische tips die meteen geld opleveren

Goed voornemen voor 2019: je financiële buffer op orde

Het blijkt dat 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig geld achter de hand hebben. Is jouw appeltje voor de dorst toereikend? Red jij het als de wasmachine het ineens begeeft? Heb je voldoende op de bank staan om je meubeltjes op termijn te kunnen vervangen? Ga in 2019 voor rust door je financiële buffer op […] Lees verder »

Goed voornemen voor 2019: je financiële buffer op orde

Haal meer uit uw euro

De spaarrente is laag. Zo laag dat één euro op de bank vergeleken met vorig jaar slechts 98 cent waard is. Heeft u bovendien meer dan € 30.000 op een beleggings- of spaarrekening staan, dan vertegenwoordigt diezelfde euro nog maar 97 cent of minder. Hoe u uw geld beter laat renderen, daar gaat deze column […] Lees verder »

Haal meer uit uw euro

Let hier op bij het verlengen van je spaarhypotheek

Tegenwoordig kun je geen nieuwe spaarhypotheek meer afsluiten, maar tien jaar geleden kozen veel woningbezitters voor de spaarhypotheek. Heb jij dit ook gedaan en staat je rente tien jaar vast? Dan ontvang je binnenkort een verlengingsvoorstel. Goed nieuws zou je denken want de rente is flink gedaald. Toch betekent bij een spaarhypotheek een veel lagere […] Lees verder »

Haal meer uit uw euro

Let op! Bagage in kofferbak is niet verzekerd

Bagage die gestolen wordt uit je kofferbak is lang niet altijd gedekt door de verzekering. Goed om je dit te realiseren wanneer je veel waardevolle spullen in je auto meeneemt omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Stel, je bent met een volle auto op weg naar je vakantiebestemming. Om ontspannen op je bestemming aan te […] Lees verder »

© 2023 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline