Prinsjesdag 2022: enorm koopkrachtpakket, maar geen volledige compensatie

Op 20 september 2022 was het weer Prinsjesdag. Uiteraard stonden dit jaar vooral de energiecrisis en de enorme inflatie centraal. Het kabinet kwam met een pakket van maar liefst € 18 miljard om de koopkracht van

burgers volgend jaar te herstellen. Maar het fikse koopkrachtverlies in 2022 kan niet volledig worden goedgemaakt. Hieronder behandelen we de belangrijkste wijzigingen die met Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Verhoging minimumloon met ruim 10%

Om mensen met lage inkomens te compenseren, wordt het minimumloon vanaf 2023 met ruim 10% verhoogd. Deze verhoging leidt ook tot een verhoging van veel andere uitkeren, die afhankelijk zijn van het minimumloon. Denk bijvoorbeeld aan de AOW-uitkering.

Meer woningen bouwen

Het kabinet wil het bouwen en verbouwen van woningen eenvoudiger maken. Daarnaast gaat er meer geld naar woningbouw. Bouwplannen moeten sneller kunnen worden goedgekeurd, maar wel nadat er is overlegd met omwonenden. Ook voor verbouwingen moet meer ruimte komen, waarbij het aantal vergunningseisen afneemt en waarbij vergunningen sneller moeten kunnen worden toegekend.

Het einde van de jubelton

Vanaf 2024 komt een einde aan de zogenaamde jubelton. Deze hoge vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen voor de eigen woning wordt al volgend jaar verlaagd van € 106.671 naar € 28.947. Als in 2022 met een beroep op de vrijstelling een bedrag wordt geschonken, dan kan deze schenking in 2023 wél nog belastingvrij worden uitgebreid naar € 106.671.

Overdrachtsbelasting: sneller een vrijstelling, hoger tarief voor beleggers

Vanaf volgend jaar gaat de woningwaardegrens voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting omhoog van € 400.000 naar € 440.000. Dit betekent dat de vrijstelling kan worden toegepast als de koper van de woning tussen de 18 en 35 jaar is en als de koopsom en de marktwaarde van de woning lager zijn dan € 440.000. Beleggers en kopers van gebouwen die geen woning zijn (bijvoorbeeld kantoorpanden) gaan volgend jaar meer overdrachtsbelasting betalen: het tarief gaat omhoog van 8% naar 10,4%.

Lagere aftrek van hypotheekrente

Vanaf 2023 kunnen eigenwoningbezitters de hypotheekrente over eigenwoningschulden tegen een lager tarief aftrekken. Waar de aftrek in 2022 nog maximaal 40% bedraagt, daalt dit tarief in 2023 naar 36,93%. Het maximale aftrektarief van 36,93% gaat ook gelden voor andere aftrekposten, zoals de uitgaven voor onderhoudsvoorzieningen (partneralimentatie) en de ondernemersaftrek.

Inkomstenbelasting omlaag, meer belasting voor bedrijven

De inkomstenbelasting gaat volgend jaar iets omlaag, waardoor particulieren netto meer overhouden. Bedrijven gaan juist meer belasting betalen door een verhoging van de vennootschapsbelasting. Ook de belasting voor vermogende particulieren gaat omhoog: er komt vanaf 2026 een nieuw belastingstelsel in box 3. Tot die tijd wordt een overgangsregeling getroffen voor de jaren 2023 tot en met 2025.

Energieplafond

Eén dag voor Prinsjesdag heeft het kabinet nog een akkoord bereikt over een plafond voor de gas- en energieprijzen. Tot een verbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh per jaar gaat een prijsplafond gelden. Als huishoudens meer gebruiken, dan betalen ze wel het reguliere tarief. Daarnaast gaat de energietoeslag van € 1.300 voor lage inkomens ook in 2023 gelden.

 

Conclusie

Prinsjesdag 2022 stond in het teken van verschillende maatregelen om de koopkracht van huishoudens te herstellen. De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Het is dus maar de vraag in hoeverre alle maatregelen in de huidige vorm doorgaan.

Wil je weten wat de maatregelen voor jou betekenen? Maak dan een afspraak met je financieel adviseur!

 

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline