Overwaarde verzilveren: stenen als pinautomaat?

Als gevolg van de fors gestegen woningprijzen hebben veel consumenten een hoge overwaarde op hun woning. Maar zolang ze deze overwaarde niet verzilveren, kunnen ze hier niet van profiteren. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om geld ‘uit het huis’ te halen en je woning dus te gebruiken als “pinautomaat”.

Uit onderzoek van consumentenplatform Kassa blijkt dat ongeveer een derde van de woningeigenaren een overwaarde van € 100.000 of meer op hun woning heeft. Bij 11% van de woningeigenaren is de overwaarde zelfs meer dan € 200.000. Waar vroeger vooral aflossingen op de hypotheek zorgden voor een hoge overwaarde, moet de oorzaak nu worden gezocht in de gigantisch gestegen huizenprijzen. Hierdoor hebben ook veel jongere eigenwoningbezitters – vooral dertigers en veertigers – een woning die (veel) meer waard is dan hun nog openstaande hypotheek.

Steeds vaker oversluiten en verzilveren overwaarde

Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat steeds minder mensen een hypotheek aanvragen voor het kopen van een woning; door de gestegen prijzen kunnen consumenten namelijk steeds minder vaak een woning kopen. Daar staat tegenover dat het oversluiten en het verzilveren van overwaarde (bijvoorbeeld door middel van een tweede hypotheek) steeds vaker voorkomt.

Redenen voor het verzilveren van overwaarde

Er zijn verschillende redenen voor woningbezitters om hun overwaarde te verzilveren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het doen van een consumptieve uitgave, zoals het kopen van een auto, boot of caravan;
  • Het financieren van een reguliere verbouwing of het treffen van energiebesparende voorzieningen aan een bestaande woning; of
  • Het doen van een schenking aan bijvoorbeeld de kinderen of kleinkinderen.

Dit laatste doel (het doen van een schenking) komt vaak voor onder ouderen die hun overwaarde verzilveren. Zij helpen op deze manier (vaak met gebruikmaking van een hoge schenkingsvrijstelling) hun (klein)kinderen een handje bij het kopen van een woning in de huidige overspannen woningmarkt.

Een ander veelvoorkomend bestedingsdoel bij ouderen is het levensloopbestendig maken van de eigen woning. Met het verzilveren van overwaarde wordt dan bijvoorbeeld een gelijkvloerse bad- en/of slaapkamer gerealiseerd of een traplift geplaatst.

Ook verzilveren? Laat je goed informeren!

Heb jij ook overwaarde op je woning en zou je deze graag willen verzilveren? Dan bestaan daarvoor verschillende mogelijkheden. Banken en (ook andere commerciële partijen) bieden diverse verzilverproducten aan. Het is echter belangrijk dat je je goed laat adviseren, bijvoorbeeld over de totale kosten van de verzilverproducten en over de fiscale gevolgen van het afsluiten van zo’n product. Wil jij informatie over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op. Onze adviseurs helpen je graag.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline