Meer woningen te koop, terwijl huizenprijzen dalen

Na een lange periode van chaos op de woningmarkt, lijkt de rust nu een beetje weder te keren. De huizenprijzen dalen eindelijk weer een beetje en de huizen staan ook weer iets langer te koop. Voor potentiële kopers zijn de gestegen hypotheekrente en de hoge energielasten reden voor zorgen. Ook durven doorstromers niet te tekenen voor een nieuwe woning, als de huidige woning nog te koop staat.

In augustus 2022 bereikten de huizenprijzen een hoogtepunt. In het derde kwartaal was er voor het eerst in tijden weer een daling (van 5,8%) te zien in de gemiddelde verkoopprijs. Er is een duidelijke trend zichtbaar, waarin er meer woningen te koop worden aangeboden dan dat er worden verkocht. Zo werden er circa 14% meer woningen te koop aangeboden dan vorig jaar, terwijl er 8% minder woningen werden verkocht. Personen met een eigen woning wachten tegenwoordig steeds vaker met het kopen van een nieuwe woning tot hun oude woning is verkocht.

Regionale verschillen

Uiteraard zijn de prijsdalingen niet overal even zichtbaar. In Amsterdam daalde de prijzen het hardst: de gemiddelde prijs van een vierkante meter vrijstaande woning daalde daar in drie maanden tijd met maar liefst 19%. In andere gemeenten – vaak met woningen in lagere prijsklassen – was juist nog wél sprake van een stijging van de prijzen.

Ook dalen woningen in het duurdere segment sneller in prijs dan woningen die goedkoper zijn. In de prijsklasse van € 150.000 tot € 200.000 nam het aantal verkochte woningen in het laatste kwartaal van 2022 met maar liefst 30% tot ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Het gaat hierbij echter wel maar om een klein percentage woningen: 4% van het totaal aantal verkopen.

Woningen langer te koop en overbieden niet meer de norm

Ook staan vandaag de dag de ‘te koop’-borden minder lang in de voortuin. Waar een jaar geleden woningen namelijk gemiddeld 44 dagen te koop stonden, is dat nu 64 dagen. Eén op de vijf woningen staat zelfs langer dan zes maanden te koop (eerder was dit bij één op de elf woningen het geval).

Daarnaast lijkt de gekte van het overbieden achter de rug. In de zomer van 2022 gebeurde dit bij twee derde van alle woningen, maar eind 2022 was dit ‘slechts’ bij de helft van de woningen het geval.

Geen daling in de vraagprijs

Over het algemeen gaan verkopers en makelaars nog niet helemaal mee in de gedaalde woningprijzen. Zo was de gemiddelde vraagprijs van een woning in het vierde kwartaal van 2022 nog steeds 7% hoger dan één jaar eerder. Voor de verkoper heeft een te hoge vraagprijs echter tot gevolg dat de woning langer te koop staat. In dat geval worden woningen ook steeds vaker alsnog verlaagd in prijs.

 

Nieuwbouw

Hoewel het aantal nieuwbouwwoningen achterblijft bij de beoogde productie, werden er meer nieuwbouwwoningen verkocht dan de afgelopen jaren. Toch blijkt nieuwbouw voor veel huishoudens onbereikbaar. De prijs van een nieuwbouwwoning ligt namelijk fors hoger dan de prijs van een woning in de bestaande bouw: gemiddeld € 498.000 tegenover € 407.000 in de bestaande bouw. De hoge prijzen voor nieuwbouwwoningen hebben onder andere te maken met de sterk gestegen kosten van materialen en het lastig kunnen vinden van personeel door projectontwikkelaars.

Nieuwe aanpak

Een nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak. We kunnen ons dus voorstellen dat het prettig is om beroep te kunnen doen op een financieel adviseur die goed met je meedenkt. Of je nu een starter, doorstromer of oversluiter bent: we helpen je graag met jouw vraagstukken.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline