Hypotheekrente meeverhuizen? Let goed op de voorwaarden!

Sinds begin dit jaar is de hypotheekrente historisch hard gestegen. Veel eigenwoningbezitters die de afgelopen jaren een hypotheekschuld hebben afgesloten, hebben hierbij de rente vastgezet. Deze mensen betalen dan ook een rente die lager is dan de huidige hypotheekrente. Om deze groep ook bij een verhuizing te laten profiteren van de lagere rente die ze nu betalen, bieden veel banken een zogenaamde verhuisregeling aan. Maar steeds vaker is het belangrijk dat goed naar de voorwaarden wordt gekeken: een succesvol beroep op de verhuisregeling is niet altijd vanzelfsprekend.

Verhuisregeling

Als er in de hypotheekvoorwaarden een verhuisregeling is opgenomen, kunnen de voorwaarden van deze hypotheek – waaronder de rente – worden meegenomen bij een verhuizing. Je bent in dat geval wel gebonden aan de huidige bank.

De afgelopen jaren is de verhuisregeling nauwelijks toegepast. Door de extreem lage rente was het bij een verhuizing namelijk bijna altijd voordeliger om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Door de stijging van de hypotheekrente sinds begin dit jaar, wordt de verhuisregeling echter steeds interessanter voor eigenwoningbezitters. Je ziet dan ook dat veel banken de voorwaarden hebben aangescherpt. Zij zien namelijk liever dat de klant bij een verhuizing de huidige hogere hypotheekrente gaat betalen.

De verhuisregeling kan maximaal worden toegepast tot het bedrag van de oude hypotheek. Als je dus naar een duurdere woning verhuist en je een hogere hypotheek afsluit, betaal je over de hypotheek boven de oude hypotheek wél de hogere hypotheekrente.

Voorwaarden

Het is niet in alle gevallen mogelijk om de verhuisregeling toe te passen en de lagere rente mee te nemen. Als de rente namelijk nog korter dan 10 jaar vaststaat, moeten banken voor de inkomenstoets rekening houden met een fictieve rente van 5%. Hierdoor kun je minder lenen dan wanneer banken toetsen met een lagere rente. Als de nieuwe hypotheek door deze toetsing niet langer betaalbaar is, kan de klant ook de nieuwe rente niet meeverhuizen.

Daarnaast stellen sommige banken extra voorwaarden aan de toepassing van de verhuisregeling. Zo moet je in bepaalde gevallen eerst je oude woning hebben verkocht voordat je een nieuwe woning koopt. Let hier dus altijd goed op en overleg met je adviseur voordat je je huidige woning verkoopt!

 

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline