Huizenprijzen: een nieuwe stijging in zicht?

Steeds meer woningeigenaren zetten hun woning te koop nu de prijzen weer enigszins aan lijken te trekken. De daling van de huizenprijzen lijkt in ieder geval achter de rug. Maar gaan we volgend jaar (of misschien al dit jaar zelfs) weer stijgingen zien?

Seizoenspatroon

Onlangs is de door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) berekende mediane verkoopprijs bekendgemaakt. Dit is de gemiddelde prijs van woningen, gecorrigeerd voor type woningen en locaties. De mediane prijs is in het tweede kwartaal van 2023 met 2,8% gestegen, terwijl in het eerste kwartaal nog een daling van 3,1% zichtbaar was. De stijging van de prijzen is (evenals het aantal verkochte woningen) over het algemeen iets hoger in het tweede en vierde kwartaal. Er lijkt dus een seizoenspatroon gaande, hoewel experts ook wijzen op een verdere stijging van de woningprijzen in 2024.

nieuws finenzo gemeenten Krapte op de woningmarkt

Wat niet verandert, is dat er sprake is van een enorme krapte op de woningmarkt. Er zijn veel meer woningzoekenden dan aanbod en dat zal de komende tijd niet veranderen. Deze situatie leidt tot een verdere stijging van de woningprijzen: als er minder aanbod is en de vraag hoog blijft, zijn kopers bereid om een hogere prijs voor een woning te betalen. Volgens het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft zouden de woningprijzen in de loop van 2023 kunnen stabiliseren of zelfs iets kunnen stijgen.

Steeds minder nieuwbouw

Hoewel het (demissionaire) kabinet als doelstelling heeft dat er per jaar 100.000 woningen bij komen, gaat het aantal nieuwbouwwoningen heel langzaam omhoog. Sterker nog: begin 2023 stonden er slechts 2.100 nieuwe woningen te koop. Dit is bijna 60% minder dan eind 2022 en een jaar geleden. Eén van de redenen voor de trage bouw van nieuwe woningen, is het gebrek aan mogelijkheden vanwege stikstofregels.

Meer overbiedingen en extra leenruimte

Al met al leiden verschillende ontwikkelingen ertoe dat verkopers weer meer kunnen vragen voor hun woningen. Zo neemt het aantal bezichtigingen weer toe en wordt er weer vaker overboden. Ook kunnen kopers vaak meer lenen als gevolg van behoorlijke loonsverhogingen en een stabilisatie van de hypotheekrente. Of en in hoeverre de woningprijzen weer gaan stijgen, blijft echter lastig te voorspellen.

 

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline