Hoe financier je een verbouwing of verduurzaming van je woning?

Wat extra ruimte, een nieuwe keuken of energiebesparende maatregelen: er kunnen verschillende redenen zijn voor een verbouwing. Maar welke mogelijkheden heeft een woningeigenaar precies om een verbouwing te financieren?

Verbouwingshypotheek

Met een verbouwingshypotheek kunnen verbouwingskosten worden gefinancierd. Het is mogelijk om een tweede (extra) hypotheek af te sluiten. Maar als de woningeigenaar al veel heeft afgelost op de huidige hypotheek, dan kan deze mogelijk ook weer een bedrag opnieuw opnemen. Zo kunnen notariskosten worden bespaard.

Tip:

Voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen (zoals isolatie) bestaan verschillende subsidies. De woningeigenaar hoeft dan dus vaak niet de volledige kosten zelf te betalen en kan tot maar liefst 30% terugkrijgen. Wil jij meer weten over de verschillende mogelijkheden? Maak dan een afspraak met je adviseur.

Overwaarde

Om een extra bedrag te lenen voor de verbouwing van de woning, is er over het algemeen overwaarde nodig. Dat betekent dat de waarde van je woning hoger is dan de openstaande hypotheekschuld. Door de gestegen huizenprijzen en het feit dat mensen tegenwoordig vaak maandelijks aflossen op hun hypotheek, is dat bij de meeste mensen het geval. Meestal eisen geldverstrekkers wel dat de woning wordt getaxeerd voordat er een verbouwingshypotheek kan worden afgesloten.

Persoonlijke lening

Een alternatief voor een hypothecaire lening is een consumptief krediet in de vorm van een persoonlijke lening. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de woningeigenaar hiervoor niet speciaal naar de notaris hoeft. Wel is het rentepercentage op een persoonlijke lening over het algemeen hoger dan bij een hypothecaire lening en moet de lening vaak iets sneller worden terugbetaald.

Eigen middelen

Finenzo

De goedkoopste manier om een verbouwing van de woning te financieren is het betalen met eigen middelen, zoals spaargeld. De woningeigenaar leent in dat geval namelijk niets en hoeft dus ook geen rente te betalen. Deze persoon ontvangt over het spaargeld dat wordt uitgegeven aan de verbouwing alleen geen rente meer, maar met de huidige spaarrentes is deze ‘schade’ beperkt.

Laat je goed adviseren

Er zijn dus verschillende mogelijkheden voor het financieren van verbouwings- en verduurzamingsmaatregelen. Laat je hierover goed voorlichten door je adviseur. Deze kan de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en er ook goed op letten dat de maandlasten van een eventuele lening nu én in de toekomst betaalbaar blijven.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline