Haal meer uit uw euro

De spaarrente is laag. Zo laag dat één euro op de bank vergeleken met vorig jaar slechts 98 cent waard is. Heeft u bovendien meer dan € 30.000 op een beleggings- of spaarrekening staan, dan vertegenwoordigt diezelfde euro nog maar 97 cent of minder. Hoe u uw geld beter laat renderen, daar gaat deze column over.

Hoe komt het dat uw euro zo weinig waard is? Met name de lage rentestand en de inflatie zijn daar debet aan. Op veel spaarrekeningen bedraagt de rente niet meer dan 0,1 %, terwijl door het stijgen van de prijzen de inflatie in januari 2,2 procent bedroeg. Uw euro is daardoor 2 cent minder waard dan vorig jaar. Heeft u daarnaast een mooi bedrag op de bank staan of belegd, dan moet u over diezelfde euro ook belasting afdragen. Alleenstaanden betalen vermogensrendementsheffing als zij meer dan € 30.000 spaar- en beleggingsgeld hebben; voor partners is het drempelbedrag € 60.000. Omdat de Belastingdienst ervan uit gaat dat hoe meer geld u heeft, hoe beter het rendeert, betaalt in de eerste schijf 0,6 procent (30% x 1,935%) en daarboven respectievelijk 1,3 of 1,7 procent rendementsheffing.

Door de geldontwaarding op de bank is – zeker als u een aflossingsvrije hypotheek heeft of een hoge hypotheekrente betaalt– de woningschuld aflossen een aantrekkelijke optie. Over het vermogen dat u opbouwt in uw huis hoeft u bovendien geen belasting te betalen. Daarnaast kan investeren in het energiezuinig maken van uw huis aantrekkelijk zijn. De prijzen van elektra en gas zijn flink gestegen en de verwachting is dat deze trend zich doorzet. Door te investeren in isolatie of zonnepanelen kunt u de energierekening verlagen. En, omdat uw woning hierdoor meer waard wordt, kunt u hier in de meeste gevallen een hypotheek voor afsluiten. Onze adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

Waar mensen niet vaak bij stilstaan is dat een lagere energierekening geen ingrijpende maatregelen vereist en niet veel hoeft te kosten. MilieuCentraal heeft tips op haar site staan en laat concreet zien hoeveel geld u kunt besparen. Sommige tips betreffen het gedrag. Denk aan wassen op lagere temperaturen, de was drogen aan de lijn, de thermostaat lager zetten en de 2e koelkast alleen met feestjes gebruiken. Voor andere tips moet u even langs de bouwmarkt om ledlampen, deurdrangers, een douchewekker en radiatorfolie aan te schaffen.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline