Goed voornemen 2020: maak een gewoonte van geldzaken

In de dure decembermaand weet iedereen het weer: grip op je geld is belangrijk. Zo voorkom je dat je aan het einde van je geld nog een stuk maand overhoudt. We willen je daarom helpen met een goed voornemen voor 2020: wekelijks je saldo en uitgaven checken. Door dit regelmatig te doen heb je beter grip op je geld.

Wekelijks checken
Wanneer je wekelijks op je rekening kijkt, zie je waar je geld blijft. Je kunt dan tijdig actie ondernemen als je rood dreigt te staan of als er een verkeerd bedrag is afgeschreven. Het Nibud heeft een stappenplan gemaakt om je te helpen om hier een vaste gewoonte van te maken. Van het niet weten word je immers vaak alleen maar onrustiger.

Voor een globale uitleg kun je ook deze video bekijken.

Stappenplan Saldo Checken
Stap 1: Wekelijks je saldo checken
Je kunt je saldo op verschillende manieren controleren:
– Inloggen bij je bank op je telefoon of computer
– Opvragen bij een pinautomaat
– Telefonisch opvragen bij je bank
Heb je meerdere rekeningen? Controleer ze dan allemaal.

Stap 2: Check je bij- en afschrijvingen
Via online bankieren kun je naast het huidige saldo ook zien wat er op je rekening is bij- en afgeschreven. Houd dit goed in de gaten. Zijn je betaalopdrachten juist verwerkt? Weet je waar alle afgeschreven bedragen voor staan en kloppen de bedragen? Klopt er iets niet? Kom dan snel in actie. Bij de volgende stap lees je hoe.

Veel vaste lasten (zoals de hypotheek, elektra en abonnementen) worden automatisch afgeschreven. Handig, want zo ben je minder tijd kwijt met je bankzaken en je mist geen facturen. Nadeel van automatische afschrijvingen is dat je het zicht op je saldo kunt verliezen. Ook daarom is regelmatig controleren belangrijk.

Doe je je bankzaken nog het liefst op papier dan geldt dit natuurlijk hetzelfde voor je papieren afschriften. Controleer, afhankelijk van wanneer je die krijgt, of de bedragen kloppen.

Stap 3: Klopt er iets niet? Zo grijp je in
Is er een bedrag afgeschreven via automatische incasso waar je geen toestemming voor hebt gegeven of klopt het bedrag niet? Heb je een machtiging ingetrokken, maar is er toch geld afgeschreven? Dan kun je het bedrag terug laten boeken. Dit heet storneren. Via online bankieren kun je dit zelf doen. Meestal kan dit bij de boeking zelf. Je kunt ook bellen met je bank, en dan helpen zij je verder. Meer over terugboeken lees je op de site van Consuwijzer.

Voorkom roodstand
Rood staan is de duurste vorm van lenen die er is. Houd daarom goed je saldo in de gaten en voorkom dat je rood komt te staan. Gaat je saldo te hard omlaag? Dan kun je tijdig je uitgaven aanpassen. Zo voorkom je dat je geld op is terwijl je nog rekeningen moet betalen.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline