Baldwin Stuvel: Erfpacht en de uitdagingen voor huizenkopers

Baldwin Stuvel - Beedigd Makelaar in Hypotheken Bij Finenzo zien we regelmatig klanten die worstelen met de complexiteit van erfpacht. Zo kon een klant in Zaanstad geen financiering krijgen voor zijn nieuwe huis omdat de erfpachtconstructie van de beoogde woning over zes jaar afloopt.

Bij erfpacht wordt je geen eigenaar van de grond waarop een huis staat, maar krijg je het recht om die grond te gebruiken. Voor dat gebruik betaal je een vergoeding aan de eigenaar: de canon. Dat kan een koopsom zijn of een periodieke betaling. De eigenaar is meestal een gemeente maar het kan ook een woningcorporatie of een commerciële partij zijn. Erfpacht komt veel voor in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het wordt soms ook ingezet om nieuwbouwprojecten betaalbaar te maken. Andere gemeenten willen de grond onder bestaande koopwoningen juist verkopen.

Als je een woning met erfpacht koopt, moet je heel goed letten op de erfpachtvoorwaarden. Deze bepalen de hoogte van de canon en of er beperkingen zijn aan het gebruik van de woning. Ook moet je controleren wanneer de canon wordt herzien, want dit kan mogelijk leiden tot forse kostenstijgingen. Bij Finenzo begeleiden we klanten hier graag bij. Met heldere uitleg.

Banken zijn soms terughoudend met het financieren van erfpachtwoningen, vooral als de erfpacht binnenkort afloopt. Ze willen zekerheid over de betaalbaarheid van de canon op de herzieningsdatum en kunnen eisen dat je een ‘erfpacht-opinie’ overlegt om de financierbaarheid te beoordelen. Gunstig is dat sommige gemeenten korting bieden als je de erfpacht voor eeuwig afkoopt (wat weer niet hetzelfde is als eigenaar worden).

Maar wie betaalt dit? De koper of de verkoper? Dit soort kwesties bepaalt de koopprijs én de financierbaarheid van de aankoop. Wij adviseren elke klant een duidelijk financieringsvoorbehoud in je koopovereenkomst op te nemen, zodat je de koop kunt annuleren als de financiering niet rondkomt.

Kun jij deskundige hulp gebruiken bij de koop van een woning, de erfpacht of voor een voordelige reguliere financiering? Neem gerust contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Wij zijn graag je gids bij elke stap van je woningavontuur.

Baldwin Stuvel

Finenzo Raalte

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline