Bert Liefers: energielabel woning bepaalt vanaf 2024 je leencapaciteit

Bert Liefers - Eigenaar/ hypotheekadviseur Raalte Als hypotheekexpert ben je nooit uitgeleerd. Er verandert voortdurend van alles waarmee je rekening mag houden in het advies aan je klant. Nu weer de rol van het energielabel.

Zoals het label van je koelkast iets zegt over zijn stroomverbruik, bepaalt het energielabel van je woning hoe je totale energienota uitpakt. Bij een D-label of hoger laat een stijging van de gas- of elektriciteitsprijs zich harder voelen dan bij recente nieuwbouw. Dat werd de afgelopen winter pijnlijk duidelijk. In reactie hierop gelden vanaf 2024 extra voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek, waarbij het energielabel leidend is. Of je daar blij van wordt? Dat hangt af van je woonwensen. Het is hoe dan ook iets om rekening mee te houden als je je woning ingrijpend wilt verduurzamen of op zoek bent naar een woning.

Bij Finenzo nemen we verduurzamen al jaren mee in onze adviesgesprekken. Toen de rente laag stond, leverde investeren in zuinige(r) wonen meer op dan je spaarsaldo of de kosten van een lening. Nu spelen de hoge energietarieven een belangrijke factor. We willen dat je prettig woont, met maandlasten die betaalbaar zijn en blijven. Precies in die lijn kun je de aanpassingen van de wetgever zien.

In grote lijnen gaat het hierom: voor de aankoop van een woning kun je tot € 50.000 extra lenen als deze al superzuinig is. Hangt er een E, F of G-label aan, dan kun je niks extra’s lenen (daartussen gelden andere bedragen). Andersom kun je juist meer (extra) lenen als je energiebesparende maatregelen wilt nemen voor een woning met een ongunstig label. Bij labels E, F, of G is dat maar liefst € 20.000. Maar zelfs als je woning een A+++ heeft, is er nog extra ruimte boven de inkomensnorm.

Of het nu gaat om verbouwen of verhuizen, de financiële puzzel wordt er niet eenvoudiger op. Met de jaarwisseling veranderen er namelijk nog meer leennormen. Gelukkig zijn we wel wat gewend. Nu de rentes over hun top heen lijken, kijken we met veel plezier uit naar inspirerende adviesgesprekken. Met alle nieuwe maatregelen valt er weer genoeg te kiezen. Wil je ook je licht eens opsteken? Neem gerust contact op.

Bert Liefers

Finenzo Raalte

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline